2017-01-16 18:25:10
Φωτογραφία για Επιστροφή Φ.Π.Α σε αγρότες και επιχειρηματίες
Οι συστηματικές καθυστερήσεις του φορολογικού μηχανισμού στην επιστροφή στους δικαιούχους του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει ‘γονατίσει’ την επιχειρηματικότητα, στερεί από τους επιχειρηματίες και τους αγρότες τους οικονομικούς πόρους τους προς κάλυψη των υποχρεώσεών τους οδηγώντας τους αναπόφευκτα σε απόσυρση από τις δραστηριότητές τους. Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που υπάρχει ρητή νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το χρόνο μέσα στον οποίο το Κράτος οφείλει να επιστρέψει στους δικαιούχους το Φ.Π.Α, να ξεπερνά τους 8 μήνες (φτάνοντας μέχρι και τα 3 έτη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) και να πλήττει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που αποτελούν πυλώνα της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών για τους επιχειρηματίες, για όσες αιτήσεις επιστροφής δεν απαιτείται προσωρινός έλεγχος, εντός 2 μηνών για όσες απαιτείται προσωρινός έλεγχος και εντός 5 μηνών από την υποβολή της αίτησης στις περιπτώσεις που απαιτούν τακτικό έλεγχο. Ως προς τους αγρότες, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί 90 ημέρες από την υποβολή αίτησης επιστροφής.


Επιχειρηματίες και αγρότες συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην οικονομία μέσα σε τρομερές αντιξοότητες και αντί για την αμέριστη στήριξή μας υπόκεινται σε απίστευτες καθυστερήσεις και στέκονται μόνοι στο χείλος του οικονομικού αφανισμού αφού υπάρχει πλήρης αδυναμία προμήθειας εφοδίων, σπόρων και λιπασμάτων για να ξεκινήσουν την καινούργια καλλιεργητική περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στη Δ.Ο.Υ Πύργου, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής προς διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι 378 ημέρες ενώ το αιτούμενο ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται σε 10.690.377 ευρώ. Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του Φ.Π.Α είναι μεγάλο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα που ο νομός διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα τις τελευταίες δεκαετίες.

Θα πρέπει επιτέλους να δοθούν σαφείς εξηγήσεις ως προς το γιατί υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α, να γνωστοποιηθεί ο αριθμός των αιτήσεων επιστροφής σε καθυστέρηση, για τις οποίες έχει διεξαχθεί τακτικός ή προσωρινός έλεγχος και να βρεθεί λύση προκειμένου να επιτευχθεί άμεση και ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων. Η αδιαφορία αρχών και υπαλλήλων απέναντι στα προβλήματα των παραγωγικών δυνάμεων στις τόσο αντίξοες οικονομικές συνθήκες του τόπου και η μη-επίλυση της έλλειψης ρευστότητας είναι αδιανόητη και χρήζει άμεσης επίλυσης προκειμένου να αποφευχθεί το ‘λουκέτο’ σε όσες επιχειρήσεις (με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα) συνεχίζουν να αντιστέκονται στην κρίση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ