2017-01-17 12:29:13
Φωτογραφία για 7 παρατηρήσεις και μία ένσταση για το νέο Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού
Αδυναμίες στο σχεδιασμό του νέου Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού διαπιστώνει η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ), αν και αναγνωρίζει ότι η αναμόρφωσή του βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Η άποψή μας είναι ότι έγινε προσπάθεια το βιβλιάριο υγείας παιδιού να γίνει λειτουργικότερο, αποτελεσματικότερο, πληροφοριακό και βοηθητικό για τον επαγγελματία Παιδίατρο και γονιό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ, Κ. Νταλούκας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ κάνει 7 βασικές παρατηρήσεις:

Δεν αναφέρεται ότι το βιβλιάριο υγείας παιδιού αποτελεί έγγραφο που περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και εμπίπτει στον νόμο περί ιατρικού απορρήτου.

Στους πίνακες παρακολούθησης του παιδιού, ηλικίας 1-2 εβδομάδων και 2 μηνών, υπάρχει πεδίο για συμπλήρωση που αναφέρεται ως “Ανιχνευτικός έλεγχος ακοής”, ο οποίος είναι προαιρετικός, γίνεται μόνο στα ιδιωτικά Μαιευτήρια και δεν αποζημιώνεται από την πολιτεία.


Δίπλα από κάθε πίνακα παρακολούθησης του παιδιού έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μία κενή σελίδα, προκειμένου ο Παιδίατρος να μπορεί να συμπληρώνει πληροφορίες που αφορούν την παρακολούθηση παιδιών που γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν μεγάλο ιστορικό ήδη από την γέννησή τους.

Για τα εμβόλια δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον γονιό όσον αφορά την αξία τους και την ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών τους, αφού ο πίνακας με τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών που υπήρχε στο προηγούμενο βιβλιάριο υγείας, εξαφανίστηκε. Επίσης, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τον τρόπο μεταφοράς, αποθήκευσης και συντήρησης των εμβολίων από το φαρμακείο στο ψυγείο των γονιών, ούτε ενημέρωση για τις παρενέργειες των εμβολίων, τι να περιμένουν και τι ακριβώς να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει κάτι μετά τον εμβολιασμό.

Στον πίνακα για την ηλικία των 11-12 ετών, όπως και στους επόμενους, υπάρχει πεδίο που αναφέρεται ως “Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα” δίχως επεξήγηση για το αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο, ο οποίος συνεπάγεται παραπομπή για διαγνωστικές εξετάσεις (υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και TSH) ή κλινική ψηλάφηση.

Στους ίδιους πίνακες (11-12 ετών κλπ) υπάρχει για να συμπληρωθεί το πεδίο “Αυτιά” πάλι χωρίς επεξήγηση αν αφορά στην εξωτερική εμφάνιση των πτερυγίων ή σε παραπομπή για ακουόγραμμα, μια εξέταση η οποία δεν αποζημιώνεται με την ένδειξη πρόληψη.

Δεν υπάρχει πουθενά εργαστηριακός προληπτικός έλεγχος για το φυσιολογικό παιδί, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν δικαιολογεί παραπεμπτικό με την διάγνωση πρόληψη.

Οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι παρατηρούν κι άλλες ελλείψεις στο βιβλιάριο, όπως για παράδειγμα για τον αυτισμό, τις προδιαγραφές για τις κούνιες, τη στοματική υγεία, την αρτηριακή πίεση του παιδιού, τη δυσχρωματοψία, κ.λπ.

Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, ο αποκλεισμός των ίδιων των χρηστών του βιβλιαρίου από τη διαμόρφωσή του. Όπως σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ τόσο η Ένωση που εκπροσωπεί όσο και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην επιτροπή που ασχολήθηκε με τη σύνταξη του βιβλιαρίου.

«Τι ποιο λογικό, ο Ελευθεροεπαγγελματίας Παιδίατρος που είναι ο κυριότερος χρήστης του βιβλιαρίου υγείας, και κατεξοχήν απασχολούμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα του παιδιού, να έχει και την μεγαλύτερη εμπειρία για τις όποιες αδυναμίες και τον ορθότερο σχεδιασμό του» σχολιάζει ο κος Νταλούκας.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ