2017-01-18 07:14:14
Φωτογραφία για Σε υψηλά 2,5 ετών ο βρετανικός πληθωρισμός
Ο βρετανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε το Δεκέμβριο περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η υποχώρηση της στερλίνας πιέζει ανοδικά τα κόστη εισαγωγής.

Η ανάπτυξη στις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε σε 1,6%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014, από 1,2% τον Νοέμβριο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν κατά μέσο όρο 1,4%, μεταδίδει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι τα κόστη εισαγωγής αυξήθηκαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό τουλάχιστον των τελευταίων πέντε χρόνων.

Ο δομικός πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος εξαιρεί τα μεταβλητά στοιχεία, επίσης αυξήθηκε σε 1,6% το Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2014, τόνισε η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Βάσει μιας ξεχωριστής μέτρησης, του δείκτη τιμών λιανικής, ο πληθωρισμός άγγιξε τα υψηλότερά του από τον Ιούλιο του 2014.

Τα κόστη εισαγωγής κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 16,9% σε ετήσιους όρους το Δεκέμβριο, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2011. Η ετήσια άνοδος στα κόστη των εργοστασίων επιταχύνθηκαν σε 15,8%, ποσοστό που επίσης αντανακλά υψηλά πέντε ετών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ