2017-01-18 18:28:15
Φωτογραφία για ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη με 90εκ.ευρώ
Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων Διανομής και Εμπορίας στον κλάδο του φυσικού αερίου της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και της ΕΠΑ Θεσσαλίας. Η νέα εταιρική οντότητα που προέκυψε από τον παραπάνω διαχωρισμό είναι η  ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας) με περιοχές δικαιοδοσίας την μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης και την Θεσσαλία. Αντίστοιχα, το κομμάτι της Προμήθειας ανέλαβε μια νέα εταιρεία παροχής αερίου, πανελλαδικής εμβέλειας, η ΑΕΡΙΟ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας.

Οι πρόσφατες εταιρικές ανακατατάξεις, σήμαναν ως εκ τούτου την ανεξαρτητοποίηση της νεότευκτης ΕΔΑ ΘΕΣΣ από, την μέχρι πρότινος, «μητέρα» ΔΕΠΑ καθώς και την έναρξη υλοποίησης αναπτυξιακών σχεδίων για το δίκτυο διανομής με μια σειρά σημαντικών επεκτάσεων τα επόμενα χρόνια.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται επεκτάσεις, σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλέον από τη ΡΑΕ, Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στις περιοχές:  Λαγκαδά, Χαλάστρας, Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Βασιλικών, Φιλύρου, Χορτιάτη, Μηχανιώνας, Επανομής, Κουφαλίων και Νέας Μεσημβρίας εντός της περιόδου 2017-2021 με το ύψος των επενδύσεων για την πενταετία να αγγίζει τα 58,6 εκατ. ευρώ με κατασκευή δικτύου 254 χμ.


Το 2016, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης  σχεδίασε και υλοποίησε μικρότερης κλίμακας επεκτάσεις και συνδέσεις νέων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και βιοτεχνιών-βιομηχανιών του νομού Θεσσαλονίκης σε περιοχές που υπάρχει ήδη εγκατεστημένο δίκτυο και συγκεκριμένα στους Δήμους Δέλτα (Σίνδος και Ιωνία), Παύλου Μελά (Νικόπολη) και Θερμαϊκού για την Άνω Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 8,4 εκατ. ευρώ με την κατασκευή 20 χμ δικτύου χαμηλής πίεσης και 0,18 χμ δικτύου μέσης πίεσης.

Στη Θεσσαλία οι προγραμματισμένες επεκτάσεις αφορούν τις περιοχές του Τυρνάβου, Ελασσόνας, Καλαμπάκας και Βελεστίνου (μέσα στο 2017) αλλά και των περιοχών Αγιάς, Δήμου Τεμπών, Παλαμά, Σοφάδων, Μουζακίου, Νέας Αγχιάλου και Φαλάνης έως το 2021 με επενδύσεις ύψους 32,1 εκατ. ευρώ και κατασκευή δικτύου 181 χμ.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2016, ο Δήμος Κιλελέρ μάλιστα εκδήλωσε, δια στόματος του Δημάρχου, Αθανασίου Νασιακόπουλου, ζωηρό ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου εντός των ορίων του (υπάρχει υφιστάμενο δίκτυο 18 χμ σε λειτουργία), αίτημα στο οποίο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά.

Για την τροφοδότηση ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών αλλά και μεμονωμένων πελατών εκτός δικτύου, προβλέπεται η χρησιμοποίηση συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), καθώς ήδη στο Δίκτυο Διανομής της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας έχουν συνδεθεί και τροφοδοτηθεί οι σταθμοί συμπίεσης της ΔΕΠΑ και ιδιωτών προμηθευτών.

Συνολικά οι επενδύσεις που αφορούν την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία  αγγίζουν τα 90,7 εκατ. ευρώ για 438 χμ επιπρόσθετης δικτύωσης σε βάθος 5 χρόνων.  Αν και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης έχει καταρτιστεί πλήρως και εγκριθεί, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Εταιρεία Διανομής καθυστέρησαν τις σχετικές διαδικασίες για τον καθορισμό των εργολαβιών και την συνακόλουθη ανάδειξη των αναδόχων.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να έχουμε μέχρι το τέλος του μήνα οπότε και το Πρόγραμμα που ευαγγελίζεται ότι θα φέρει το αέριο σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας θα περάσει πλέον σε φάση υλοποίησης. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ επί του παρόντος αριθμεί 260.000 ενεργούς πελάτες και στόχος της εταιρείας για το 2017 είναι η πελατειακή βάση να ενισχυθεί με 14.000 νέες συνδέσεις.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ