2017-01-20 01:04:34
Φωτογραφία για Οι πρώτες αυξήσεις σε ΜΗΣΥΦΑ
Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Ο «χορός» των αυξήσεων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) δεν άργησε να ξεκινήσει. Τουλάχιστον αυτό καταγγέλλουν οι Φαρμακοποιοί, δημοσιεύοντας και σχετικό τιμολόγιο από εταιρία, η οποία προχωράει σε αυξήσεις τιμών σκευασμάτων της, επ’ ευκαιρία της σχετικής τιμολογιακής απελευθέρωσης που τίθεται σε ισχύ από το τρέχον έτος, βάσει νόμου του 2014.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στο ιστολόγιο τους, η εταιρία Reckitt Benckiser τις τελευταίες ημέρες ενημερώνει τους φαρμακοποιούς πως από 1η Φεβρουαρίου αυξάνει τις χονδρικές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ της.

Οι αυξήσεις αγγίζουν και το 20% και η μετακύλιση τους στη λιανική τιμή θεωρείται, μάλλον, αναμενόμενη.

«Ως επιστημονικός κλάδος έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει να μην απελευθερωθούν οι τιμές αυτών των φαρμάκων επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό θα τις αυξήσει δραματικά σε βάρος της τσέπης του κόσμου», δηλώνει ο αντιπρόδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Γ. Δαγρές.


«Δυστυχώς, δεν έχουν περάσει ούτε καν λίγες ημέρες από την 1η Ιανουαρίου 2017 που βάσει παλαιότερου Νόμου του 2014 οι τιμές απελευθερώθηκαν, και αμέσως άρχισε ο χορός της ακρίβειας σε βάρος του κόσμου από την Κερκόπορτα που άνοιξε η απελευθέρωση τιμών», προσθέτει.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, κεντρική απόφαση ήταν οι εταιρίες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών πριν τη δημοσίευση μιας διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα αποσαφηνίζονται μια σειρά κρίσιμων θεμάτων

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο φορέας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΗΣΥΦΑ είχαν ζητήσει και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Αυτή η θέση, βέβαια, δεν εμποδίζει τις εταιρίες μεμονωμένα να αποφασίσουν την αλλαγή των τιμών τους, ακόμη και προς τα πάνω, εκμεταλλευόμενες την ισχύουσα νομοθεσία.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ