2017-01-20 12:03:13
Φωτογραφία για Κάλεσμα συλλογικοτήτων στο 8ο Ποδηλατικό Καρναβάλι 2017
Το Ποδηλατικό Καρναβάλι καλεί συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν με την δική τους θεματική ομάδα καρναβαλιστών και μη-μηχανοκίνητων αρμάτων, ή με κάποιον άλλο τρόπο που έχουν να προτείνουν, ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με σατιρική θεματολογία για το Ποδήλατο και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, την Οικολογία και το Περιβάλλον, την Κοινωνία, την Πολιτική και την Επικαιρότητα. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε στο [email protected]!

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, το Ποδηλατικό Καρναβάλι, σε τοποθεσία και με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αργότερα. Στο Ποδηλατικό Καρναβάλι παντρεύεται η παράδοση του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Είναι μια αυτοργανωμένη ποδηλατική, περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, στην οποία πραγματοποιείται παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, με θεματικές ομάδες και αποκριάτικα άρματα συμβολικού και σατυρικού χαρακτήρα, συνοδευόμενα από τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλες και όλους!


Το Καρναβάλι/Αποκριά παραδοσιακά βασίζεται στις αρχαίες Διονυσιακές και στις νεώτερες Ρωμαϊκές γιορτές, ενώ σημαίνει αποχή από το κρέας. Το Ποδηλατικό Καρναβάλι την Τσικνοπέμπτη θέλει συμβολικά να προτείνει την αποχή από την κουλτούρα του αυτοκινήτου. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα: ΝΑΙ στο ΠΟΔΗΛΑΤΟ! Η λύση για την υγεία και τη σωματική μας άσκηση, το περιβάλλον, την ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση και την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, για την βελτίωση του κυκλοφοριακού και την ποιότητα ζωής.

Τα προηγούμενα χρόνια το Ποδηλατικό Καρναβάλι παρουσίασε:

[2016] Είμαστε όλες/οι μετανάστριες/ες και κάνουμε πετάλι χωρίς σύνορα!

Με τη βαλίτσα μας στην πλάτη και τις πολύχρωμες σημαίες των χωρών γινόμαστε: Σύριοι, Μαροκινές, Ιρακινοί, Αφγανές, Κούρδοι, Παλαιστίνιες, Λίβυοι, Αλγερινές, Πορτογάλοι, Ισπανίδες, Κενυάτες, Νιγηριανές, Μεξικανοί, Αλβανίδες, Ιρλανδοί, Χιλιανές, Αργεντινοί, Τυνήσιες, Πολωνοί, Ουκρανές, Βούλγαροι, Ρουμάνες, Τούρκοι, Κολομβιανές, Βραζιλιάνοι, Κύπριες, Έλληνες, Ελληνίδες..., και ταξιδεύουμε κόντρα σε πολέμους, ρατσισμό, κρίση, ανεργία, περιβαλλοντικές καταστροφές, φράχτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και διαχωρισμό, κάνοντας ολόκληρο τον κόσμο μια πατρίδα!

[2015] Λερναία Ύδρα των Θεσμών της Κρίσης! Γινόμαστε Νοσοκόμοι & Γιατρίνες «Πόσο πάει το Φακελάκι;», Παπάδες «Πλούτη Ελέησον», Μαθητές & Μαθήτριες «σε Απόγνωση» και Αστυνομικοί «με μακριά γκλομπς».

Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, μια Λερναία Ύδρα με 5 κεφάλια, σύμβολο της τερατογένεσης και της δυσλειτουργίας των θεσμών της κρίσης, θα συνοδεύεται από τα ποδηλατικά άρματα των θεσμών: της Υγείας με τα Νοσοκομεία και τα ευμεγέθη Φακελάκια, της Παιδείας που βάζει Χ στη δημιουργικότητα και τη φαντασία οδηγώντας τους Μαθητές σε Απόγνωση, της Εκκλησίας με την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία και τα κύριε ελέησον για να βγούμε από την οικονομική κρίση, της Δικαιοσύνης που μεροληπτεί σε βάρος των αδυνάτων και όσων διώκονται από το μακρύ… γκλομπ της καταστολής.

[2014] Το "Φαγοπότι της Εξουσίας και τους Φυλακισμένους Πολίτες της"

με Βασιλιά Καρνάβαλο την εξουσία που τα τρώει στο τραπέζι, ενώ οι πολίτες “εξουσιαστήκαμε” και μπαίνουμε στα κελιά μας με στολές φυλακισμένων: άνεργοι, απλήρωτοι, μικρο-επαγγελματίες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί & ποδηλάτες, οροθετικοί, καλλιτέχνες, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή...

[2013] “Ό,τι Λάμπει Δεν είναι Χρυσός”,

με τον Βασιλιά Καρνάβαλο Μίδα, τους Χρυσοθήρες, τους Χρυσοδρέπανους Χάρους από την Χαλκιδική, οι οποίοι μετέτρεπαν ότι άγγιζαν σε ποδηλατικά άρματα “Ράβδους Χρυσού”, υπενθυμίζοντας την ματαιότητα ενός μη ωφέλιμου ορυκτού, που καταστρέφει δάση, γη, αέρα και νερό για την εξόρυξη του. Οι Λιγνιτολάγνοι από την Κοζάνη, συνέχιζαν το φετίχ της παραγωγής ενέργειας από ένα ορυκτό που σκοτώνει.

[2012] “Ο Τσολιάς, η Μέρκελ και τα Λουκάνικα Φρανκφούρτης”

σε μια σχέση μίσους και πάθος, μοιράζαν “Ευρώ σοκολατάκια” γιατί λεφτά υπάρχουν και ποδηλατικά άρματα “Υποβρύχια που Γέρνουν”.

[2011] “Ο Αλί Μπαμπά και οι 40 κλέφτες”

με το αντίστοιχο άρμα της “Βουλής των Ελλήνων”, το “Άγαλμα Καραμανλή που ψάχνει την θέση του”, ποδηλατικά άρματα “Ποδήλατο στο... Αστικό, Τρένο, Τραμ, Μετρό” για τις συνδυαστικές μετακινήσεις.

[2010] “Μολυσμένη Αυτοκινητούπολη”

Το άρμα “Ποδηλατόδρομος πάνω από το ΙΧ” δείχνοντας έναν ποδηλατόδρομο που περνάει πάνω από παρανόμως σταθμευμένο Ι.Χ. Το άρμα “ο Λευκός Πύργος - Πάρκινγκ Αυτοκινήτων”, μια χρήσιμη αλλαγή χρήσης, μιας αυτοκινητούπολης. Την ομάδα μεταμφιεσμένων “Η Νύφη του Θερμαϊκού” με νύφες στολισμένες με σκουπίδια κατευθείαν από τον μολυσμένο Θερμαϊκό μας.

Τον Ιανουάριο του 2011 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό Σύλλογο Καστοριάς “Σπασμένο Ρόδι”, το Ποδηλατικό Καρναβάλι συμμετείχε στο Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια” με τις “Νύφες του Θερμαϊκού και της Λίμνης” ζητώντας καθαρότερα νερά αντίστοιχα.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΤΑΛΙ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ