2017-01-21 12:51:18
Φωτογραφία για Πάτρα: Τα σχέδια του ΟΛΠΑ για το φυσικό αέριο
Στα χέρια της Πάτρας και της Αχαΐας είναι το φυσικό αέριο. Με την έννοια ότι στο «ξημέρωμα» του 2017, η περιοχή μας βρίσκεται... πραγματικά, και όχι φιλολογικά, κοντά στον στόχο.

Ηδη στα γραφεία του ΟΛΠΑ εκτίθενται υπ' όψιν των φορέων της πόλης τα σχετικά σχέδια. Η διοίκηση έκρινε ότι πρέπει να ακολουθήσει τακτικών ανοιχτών θυρών και χαρτιών, προκειμένου να καταστήσει κοινωνούς τους τοπικούς εταίρους στο σχέδιο. Για να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, και να ξέρουν πού και πώς χρειάζεται η συμβολή τους. Ιδιαίτερα στο πεδίο της κοινωνικής συναίνεσης, που θεωρείται αναγκαίος όρος για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων προγραμμάτων.

Οταν μιλάμε, βέβαια, για «φυσικό αέριο», μιλάμε για τη μορφή LNG, αέριο υγροποιημένο δηλαδή, υπό συνθήκη πίεσης και ψύξης.

Το LNG θα μας έρθει μέσω θάλασσας, μεταφερμένο από την εγκατάσταση της Ρεβυθούσας, σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, και μάλιστα σε συνθήκη ασφαλείας απολύτως προχωρημένης: Το σύστημα θα πρέπει να πληροί τους όρους Σεβέζο 3, που αποτελούν την τελευταία λέξη από πλευράς διεθνών κανονισμών.


Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα, το οποίο θα εκτελεστεί για λογαριασμό της ΔΕΠΑ και σε σύμπραξη με τον Οργανισμό Λιμένα Πάτρας, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που αφορά λιμάνια της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, θα αφορά εφοδιασμό πλοίων.

Από μόνο του αυτό θα ευεργετήσει την οικονομία, αφενός γιατί θα κάνει το λιμάνι της Πάτρας ανταγωνιστικό, αφετέρου γιατί θα απαιτήσει μεγάλο αριθμό απασχολουμένων σε εξειδικευμένες και υποστηρικτικές εργασίας.

Κατά δεύτερο, το LNG θα διατεθεί και για βιομηχανική χρήση, μέσω οδικής μεταφοράς. Θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί αμέσως από πολλές μονάδες. Υπολογίζεται μείωση λειτουργικού κόστους κατά 35%, κάτι που θεωρείται τεράστια υπόθεση.

Η οικιακή χρήση θα απαιτήσει δίκτυο και ιδιώτη που θα αναλάβει την παροχή και την εκμετάλλευση. Αλλά πιθανολογείται ότι και αυτό θα δρομολογηθεί.

Προστίθεται φυσικά το περιβαλλοντικό όφελος. Το φυσικό αέριο θεωρείται το δεύτερη πιο φιλική ενεργειακή πηγή για το περιβάλλον, μετά από τις ανανεώσιμες πηγές.

Το «ΝΑΙ» των Πατρινών είναι αναγκαία προϋπόθεση

Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα POSEIDON MED II, με στόχο την δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και τροφοδοσίας LNG, ως ναυτιλιακού καυσίμου στο λιμάνι της Πάτρας.

Ο οργανισμός, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, έχει υποβάλει πρόταση συγχρηματοδότησης στον ευρωπαϊκό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την εγκατάσταση της μονάδας, ενώ έχει αποφασίσει και την διάθεση της απαιτούμενης για την χωροθέτηση, έκτασης στο νότιο λιμάνι.

Το έργο κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, εφόσον θα δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία τόσο κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων όσο και κατά την φάση της διανομής του.

Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί διαρκές αίτημα των πολιτικών, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας και αναγκαία και κρίσιμη παράμετρο για την οικονομία της.

Τα οφέλη από τη χρήση του καυσίμου αναμένεται να είναι πολύ σημαντικά όχι μόνο για τους οικιακούς χρήστες, αλλά και για αγροτικές, εμπορικές και βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του περιβάλλοντος της αστικής περιοχής της πόλης.

Η υποστήριξη της πρότασης από τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την έγκρισή της από της αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ