2017-01-24 13:11:09
Φωτογραφία για Πώς η σημερινή απόφαση για το Brexit επηρεάζει πέντε εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη
Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας για το Brexit μπορεί να αποδειχθεί μέγιστης σημασίας για πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της οργάνωσης Βρετανών ομογενών Fair Deal For Expats

Ο John Shaw δήλωσε «ενθουσιασμένος και ανακουφισμένος» από τη δικαστική απόφαση που ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην Τερέζα Μέι να εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς πρώτα να πάρει έγκριση από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent, ο Shaw κατήγγειλε πως η κυβέρνηση αντιμετώπισε τους δύο εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν στην Ευρώπη και τους τρία εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σαν «διαπραγματευτικά ατού».

Πολλοί Βρετανοί μέτοικοι στην Ευρώπη εξαρτώνται από τη συμμετοχή της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα για βασικές ανάγκες όπως η υγεία, το δικαίωμα στην εργασία και η εκπαίδευση των παιδιών τους. «Όλα αυτά που οι πολίτες της Βρετανίας θεωρούν δεδομένο στην καθημερινότητά τους, για μας εξαρτάται από την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα» τόνισε ο Shaw.


Ο Shaw που ζει στη Λωζάνη της Γαλλίας ανέφερε την ιστορία ενός φίλου του που εξασφάλισε ακόμα τέσσερα ή πέντε χρόνια ζωής χάρη στο γαλλικό σύστημα υγείας, το οποίο πληρώθηκε με βάση του κανόνες της ΕΕ.

«Οπότε είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μαζί με τρία εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, είμαστε εμείς που επηρεαζόμαστε περισσότερο από όλο αυτό» είπε για το Brexit. «Αυτή είναι η ανθρώπινη πλευρά του Brexit. Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην μας χρησιμοποιεί σαν διαπραγματευτικά ατού. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει γερές εγγυήσεις για το μέλλον τόσο πολλών ανθρώπων. Ζητούμε από τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών να κάνουν το ίδιο».

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η Τερέζα Μέι θα αναγκαστεί να δώσει στο βρετανικό κοινοβούλιο την ευκαιρία να ψηφίσει για το εάν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, ο μηχανισμός με τον οποίο μπορεί επίσημα να ξεκινήσει η αποχώρηση μιας χώρας από την ΕΕ.

Είναι ασαφές, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, τι θα γίνει, από νομικής άποψης, εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την πρόταση της Μέι για Brexit.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ