2017-01-25 20:50:13
Φωτογραφία για Απέτυχε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να στηρίξει τη λίρα
Συνεχίζεται η κρίση της τουρκικής λίρας, η οποία εξακολουθεί να υποχωρεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Η απόφαση χθες της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού δεν έπεισε τους επενδυτές, που περίμεναν σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού.

Παγιδευμένος μεταξύ σφύρας (αγοράς) και άκμoνος (Ερντογάν), ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης Μουράτ Τζετίνκαγια προτίμησε χθες να καταφύγει σε «ανορθόδοξα» μέτρα στην προσπάθειά του να επιβραδύνει ή και να αντιστρέψει την εξασθένηση του τουρκικού νομίσματος, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2017. Η κεντρική τράπεζα αύξησε χθες το επιτόκιο overnight κατά 0,75% στο 9,25% και το λεγόμενο «επιτόκιο late liquidity window» στο 11% από 10%, ωστόσο άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Η κίνηση δεν έπεισε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η λίρα να φτάσει να υποχωρεί μέχρι και 1,9% έναντι του αμερικανικού δολαρίου
. Νωρίς το βράδυ οι απώλειες της λίρας είχαν περιοριστεί στο -0,15%, ωστόσο η ισοτιμία παραμένει πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών όπου είχε υποχωρήσει στις 11 Ιανουαρίου. Ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης είπε πως είναι έτοιμος να παρέμβει εκ νέου εάν υπάρξει ανάγκη. «Δεν αρκεί κάτι τέτοιο», σχολίασε ο κ. Τζέικομπ Κρίστενσεν, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Danske Bank στην Κοπεγχάγη. «Πρόκειται για αδύναμη, χλιαρή αντίδραση. Είναι σαφές πως η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη σε τέτοιο βαθμό ώστε να κάνει ό,τι πρέπει. Προσπαθεί να αυξήσει τα επιτόκια από την πίσω πόρτα, ωστόσο θα θέλαμε να δούμε αύξηση όλων των επιτοκίων δανεισμού», εξήγησε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές δημοσίως ότι είναι αντίθετος στην αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, ενώ έχει χαρακτηρίσει την υποτίμηση της λίρας επίθεση κατά της τουρκικής οικονομίας από εξωτερικές δυνάμεις που συνωμοτούν ώστε να πλήξουν την τουρκική οικονομία. Οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους να αμφιβάλλουν για την οικονομική προοπτική της τουρκικής οικονομίας. Η πολιτική αβεβαιότητα βρίσκεται στα ύψη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και οι μαζικές συλλήψεις Τούρκων από την κυβέρνηση Ερντογάν πλήττουν περαιτέρω την τουρκική οικονομία. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις και η αναζωπύρωση του πολέμου με το ΡΚΚ αλλά και η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του κ. Ερντογάν αποτελούν σημαντικά προβλήματα, ενώ έχουν πλήξει καίρια τον τουρκικό τουρισμό. Η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού πλήττει επίσης την τουρκική λίρα και τις τουρκικές εταιρείες που έχουν δανειστεί σε δολάρια.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ