2017-01-27 05:16:15
Φωτογραφία για Κύπρος: «Βόμβα» στα λεωφορεία - Υπερπληρωμές εκατομμυρίων
Τελικά, έσκασε η βόμβα με τις πληρωμές σε εταιρείες λεωφορείων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μόνο στην Πάφο εντοπίστηκαν υπερπληρωμές που κυμαίνονται μεταξύ €3,3 εκατ. και €6,8 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι υπερπληρωμές κυμαίνονται στα €3,3 εκατ. αν γίνουν δεκτοί οι λογαριασμοί όπως τους κατέθεσε ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ), ενώ αν ληφθούν υπόψιν οι υπολογισμοί του ιδίου του υπουργείου Μεταφορών, τότε οι υπερπληρωμές εκτοξεύονται στα €6,8 εκατ. Όπως πληροφορείται ο «Φ», υπερπληρωμές εντοπίστηκαν και σε εταιρείες άλλων πόλεων, αλλά τα ποσά είναι κατά πολύ μικρότερα σε σχέση με τις διαπιστώσεις που αφορούν στην Πάφο.

Σχετικά με το θέμα διεξήγαγε έλεγχο το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο ολοκλήρωσε σχετικά πρόσφατα τις προσθαφαιρέσεις και όπως μας ελέχθη, τα αποτελέσματα αποτέλεσαν έκπληξη.

Η κρατική χορηγία προκύπτει αφού υπολογιστεί το κόστος της υπηρεσίας και αφαιρεθούν τα έσοδα των εταιρειών από τα εισιτήρια των επιβατών.


Όπως είναι γνωστό, σχετικά με το θέμα της κρατικής χορηγίας προς τις εταιρείες αστικών λεωφορείων, προέκυψε κατά διαστήματα έντονη αντιπαράθεση των εταιρειών με το Υπουργείο Μεταφορών που θεωρούσε ότι γίνονται υπερπληρωμές, σε αντίθεση με τις εταιρείες που υποστήριζαν ότι η χορηγία είναι χαμηλή σε σημείο που να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Μέχρι το 2013 ήταν συχνές οι συγκρούσεις των δύο πλευρών και τις περισσότερες φορές οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν το μέτρο της απεργίας των οδηγών για να ασκήσουν πίεση για αύξηση της κρατικής χορηγίας. Οι συμβάσεις προβλέπουν έλεγχο των λογαριασμών των εταιρειών, οι οποίες όμως κωλυσιεργούν στην προσκόμιση των στοιχείων αυτών. Σχετικά στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην υποβολή των λογαριασμών καταγράφονται και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Πέραν της καθυστέρησης στην υποβολή των λογαριασμών, το 2012 και 2013 είχαν δημοσιοποιηθεί έντονες συγκρούσεις των δύο πλευρών αφού οι εταιρείες αρνούνταν να παραδώσουν στο υπουργείο τα διάφορα τιμολόγια και άλλα στοιχεία των εξόδων τους. Μετά την άρση των προβλημάτων αυτών, τροχοδρομήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση η διεξαγωγή ελέγχου από το υπουργείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν δίκιο οι εταιρείες ή αν όντως το κράτος χρυσοπληρώνει τις εταιρείες μεταφορών.

Στον έλεγχο λαμβάνονται υπόψιν οι μισθοί, οι αποσβέσεις, η πληρωμή καυσίμων, τα δρομολόγια, οι συντηρήσεις και άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το κόστος λειτουργίας των εταιρειών. Πρόσφατα, μετά από ενημέρωση του Υπουργού Μεταφορών στη Βουλή, διαφάνηκε ότι στις εταιρείες υπάρχει μεγάλος αριθμός χρυσοπληρωμένων διευθυντών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ