2017-01-30 09:43:24
Φωτογραφία για «ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ» ΜΕΪ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με περιορισμένες σε μεγάλο βαθμό διαφορές, «τα βρήκαν» στο Κυπριακό και σε άλλα ζωτικά περιφερειακά ζητήματα, Ερντογάν και Τερίζα Μέι. Σύμφωνα με τις πρώτες ενημερωτικές εκθέσεις προς τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Κύπρου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός «κατανόησε» τις αιτιάσεις της Άγκυρας όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ως βασικής προϋποθέσεως για επίλυση του προβλήματος, αλλά και ως μέρος της «στρατηγικής ασφάλειας» της Τουρκίας, λόγω κρίσιμων περιφερειακών εξελίξεων, οι οποίες, φυσικά, ήσαν στο επίκεντρο των βρετανοτουρκικών συνομιλιών, που κατέληξαν μάλιστα σε συγκεκριμένες συμφωνίες στρατηγικής και οπλικής συνεργασίας. Με άξονα το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή, της νομής δηλαδή και γενικότερα της διαχειρίσεως των αποθεμάτων, εφόσον αυτά είναι έτοιμα για εξόρυξη κι εκμετάλλευση.

Να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν έθεσε ως προς αυτά και θέμα «υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ του τουρκοκυπριακού κράτους» (sic), τα οποία η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, με βάση τις συμφωνίες του 1960 που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, θα υπερασπίσει
. Οπότε προκύπτουν νέα ζητήματα, τα οποία και τείνουν να περιπλέξουν το πρόβλημα που πολύ σύντομα θα επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς, Βρετανία, με συναίνεση και των ΗΠΑ, ενεργοποιεί παρασκηνιακές παρεμβάσεις για νέα Διάσκεψη Γενεύης ως συνέχεια της προηγούμενης, οι οποίοι μάλιστα και ανεφέρθησαν στην ανάγκη «υψηλού επιπέδου συμμετοχής». Εφόσον δηλαδή προετοιμασθεί το έδαφος, να εμπλακούν και οι ηγέτες των τριών εγγυητριών χωρών. Τερίζα Μέι, Ταγίπ Ερντογάν και Αλέξης Τσίπρας.

Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ