2017-01-30 11:04:10
Φωτογραφία για Κυλικειάρχες Θεσσαλονίκης: Λάθος η διανομή γευμάτων σε όλους τους μαθητές
Το Σωματείο κυλικειαρχών Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα σίτισης που... ξεκίνησε στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά:

Ως ευσυνείδητοι επαγγελματίες ενός κλάδου ο οποίος βάλλεται όπως όλοι πλέον στην Χώρα μας, θα θέλαμε να φέρουμε σε γνώση σας την θέση μας απέναντι στο νέο πρόγραμμα σίτισης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε σε δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Μετά από τα επανειλημμένα αιτήματα συνάντησης με τους αρμοδίους φορείς της πόλης μας και την αποστολή εγγράφων και στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και κυρίως καμία δυνατότητα συνάντησης προκειμένου να συζητηθούν τα σημαντικότερα σημεία υλοποίησης του προγράμματος τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη.


Επίσης η Ομοσπονδία κυλικείων δημόσιων σχολείων στην οποία ανήκουμε έχει και η ίδια στείλει στην Υπουργό κ.Φωτίου ,για το ίδιο θέμα της σίτισης, όλα τα απαραίτητα έγγραφα χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση.

Μοιραία τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί ως απόρροια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης το φαινόμενο του υποσιτισμού μεγάλου αριθμού μαθητών στη χώρα μας. Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως συμφωνούμε απόλυτα με την προσπάθεια της Κυβέρνησης και θεωρούμε πως είναι μια ενέργεια ουσιαστική στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού στα σχολεία. Λάθος όμως αποτελεί η διανομή γευμάτων σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους έχουν ουσιαστικά πρόβλημα.

Στο ξεκίνημα εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων υποσιτισμού στα σχολεία, το σωματείο μας είχε ενεργοποιηθεί και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και με την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Θεσσαλονίκης, έφερε σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία, την σίτιση παιδιών της μαθητικής κοινότητας που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες. Αυτό έχουμε ως παράδειγμα και αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην προκειμένη περίπτωση. Οι δράσεις που υλοποιήσαμε αφορούσαν το δεκατιανό γεύμα των μαθητών και ήταν στοχοποιημένες προς τους μαθητές που είχαν ανάγκη. Η εχεμύθεια που επέδειξαν όλοι οι συνάδελφοι απέναντι στους δοκιμαζόμενους μαθητές, ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων, αλλά και η αγαστή συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς της Περιφέρειας και του Δήμου Θεσσαλονίκης κατά γενική ομολογία έφεραν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ίδια τακτική με αυτήν που πάει να εφαρμόσει στο εν λόγω πρόγραμμα η Κυβέρνηση εξάλλου έχει εφαρμοστεί από το Ίδρυμα Νιάρχος με μεγάλη αποτυχία. Το δεκατιανό μοιραζόταν μέσω των σχολικών κυλικείων μεν αλλά σε όλα τα παιδιά του σχολείου. Ενώ την πρώτη εβδομάδα κύλισε το πρόγραμμα σχετικά καλά, αμέσως μετά την δεύτερη εβδομάδα η εικόνα ήταν δυστυχώς άσχημη. Τα τρόφιμα βρισκόταν πεταμένα στους κάδους του σχολείου άθικτα, πράγμα που προφανώς πρέπει να διερευνηθεί προκειμένου να απαντηθεί ο λόγος που τα παιδιά τα πετούσαν χωρίς να τα αγγίξουν. Είναι πολύ σημαντικό πιστεύουμε η διάθεση τους να γίνεται αποκλειστικά στους μαθητές που τα έχουν ανάγκη. Είναι πραγματικά αδιανόητο να κατασπαταλούνται χρήματα του Ελληνικού Λαού σε μια τόσο δύσκολη περίοδο την οποία διανύει η Χώρα μας.

Το σχολικό κυλικείο σαφώς τηρεί όλες τις προδιαγραφές σύμφωνα με τη λίστα των προς διάθεση προϊόντων του Υπουργείου και μάλιστα είναι ένας χώρος που υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους από όλους τους εποπτευόμενους φορείς (Αστυνομία, ΕΦΕΤ, Δ/νση εμπορίου). Επίσης για όλα τα προϊόντα υπάρχουν όλες οι σχετικές πιστοποιήσεις από τους προμηθευτές, όπως ο νόμος ορίζει.

Εκτιμούμε επίσης πως και το κόστος ανά παιδί θα μειωθεί σημαντικά σε αντίθεση με την κατασπατάληση χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών που συμβαίνει τώρα, όπου δίνονται γεύματα στους μαθητές πριν γυρίσουν από το σχολείο στο σπίτι. Αυτό εξάλλου είναι και παράλογο διότι τα παιδιά τα οποία χρήζουν την βοήθεια σίτισης, έχουν ανάγκη κατά την διάρκεια των μαθημάτων και όχι πριν πάνε στο σπίτι τους. Επίσης με τον τρόπο αυτό δίνονται στα παιδιά γεύματα κρύα και σαφώς ανθυγιεινά. Ποιος ο λόγος να συμβαίνει κάτι τέτοιο τη στιγμή που μπορεί να διαμορφωθεί το μενού για τα παιδιά και το σχολικό κυλικείο να τα διαθέτει στους μαθητές με ζεστά φρέσκα προϊόντα και κυρίως με απόλυτη διακριτικότητα χωρίς να νιώθει άσχημα κανένα παιδί. Επίσης το κόστος θα είναι σαφώς οικονομικότερο καθώς το κόστος ανά μαθητή θα μειωθεί πάρα πολύ ενώ θα δίνονται τρόφιμα στα παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη και μάλιστα βρίσκονται και στο σχολείο και όχι σε όσα είναι εγγεγραμμένα και πιθανόν απουσιάζουν, μηδενίζοντας έτσι τα τρόφιμα που περισσεύουν που θα υπάρχουν καθημερινά.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι πως ο κυλικειάρχης είναι ο μόνος αρμόδιος σε κάθε σχολείο που είναι πιστοποιημένος έχοντας παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά σεμινάρια Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΕΦΕΤ καθώς και το νέο πρόγραμμα του Υπεύθυνου Σχολικού Κυλικείου 120 ωρών που έως σήμερα έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι συνάδελφοι και είναι σε εξέλιξη. Εξάλλου και ο νόμος ορίζει αυτή την συνεργασία διευκρινίζοντας πως στα πλαίσια των έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μετά από ειδική σύμβαση που συνάπτεται, επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων σε μαθητές στα σχολεία, την διανομή όμως των οποίων κατά προτεραιότητα θα υλοποιούν οι εκμεταλλευτές κυλικείων που λειτουργούν στις οικείες μονάδες. Γιατί λοιπόν ο νόμος δεν εφαρμόζεται στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Για τον λόγο αυτό και για την αποφυγή τυχόν απρόοπτων καταστάσεων, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή και να σας επισημάνουμε, πως οι μόνοι υγειονομικά υπεύθυνοι εντός της σχολικής μονάδας είναι οι διαχειριστές των κυλικείων. Το σχολικό κυλικείο εξάλλου είναι η μόνη πηγή εσόδων της Σχολικής Επιτροπής σε μια εποχή που Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις τους αιμορραγούν ως προς την οικονομική τους δυσπραγία.

Όπως και πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρο το φάσμα της Ελληνικής οικονομίας έχουν πληγεί, μοιραία δεν θα μπορούσε ούτε ο δικός μας ο κλάδος να αποφύγει την λαίλαπα της ανέχειας στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική Οικονομία. Ευελπιστούμε και πιστεύουμε πως έχοντας μια άριστη συνεργασία με την Κυβέρνηση, την Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και τις Αντιδημαρχίες Παιδείας των Δήμων θα μπορέσει να διεκπεραιωθεί το πρόγραμμα. Μετά από συζήτηση και με τους Αντιδημάρχους Παιδείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων θα μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα χωρίς να γίνει κατασπατάληση των προϊόντων και παρέχοντας σίτιση με σωστά προϊόντα, ελεγχόμενα πάντα από τους αρμόδιους φορείς.

Παρόμοια προγράμματα σίτισης έχουν γίνει μέσω των σχολικών κυλικείων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στον Πειραιά, από το Δήμο Θεσσαλονίκης και από εμάς σε συνεργασία με την Ομοσπονδία με απόλυτη επιτυχία και καθόλου περαιτέρω οικονομική σπατάλη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου προστατεύοντας τους μαθητές αλλά και όλα τα μέλη του σε αυτούς του τόσο δύσκολους για όλους καιρούς, θα προσπαθεί καθημερινά με οποιονδήποτε τρόπο να βοηθά προς τις σωστές πάντα κατευθύνσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ