2017-01-30 18:28:10
Φωτογραφία για Κ. Μητσοτάκης: Ψεύτης ο Τσίπρας - Κυβέρνηση παράλυτη - Τα μέτρα λόγω δυο χρόνων ανικανότητας και ψεμάτων
Κοινή ραδιοφωνική συνέντευξη παραχώρησε από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, Στέφανου Διαμαντόπουλου (Ράδιο Θεσσαλονίκη), Βασίλη Κοντογουλίδη( FM100) και Δημήτρη Βενιέρη (FOCUS).

Λογαριασμός για τα δυο χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων

«Εάν διαβάσει κανείς την έκθεση του ΔΝΤ, πίσω από την αυστηρή στάση του Ταμείου, κρύβεται μια αμφισβήτηση προς την κυβέρνηση ότι μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ζητούν νέα μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση Τσίπρα» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΝΔ παραδεχόμενος ότι προληπτικά μέτρα για το 2019 θα δεσμεύσουν και την επόμενη κυβέρνηση.

Μίλησε για ολοκληρωτική σκλήρυνση στάσης από την πλευρά των θεσμών επειδή «τώρα έρχεται συνολικά ο λογαριασμός για τα δυο χρόνια ανικανότητας και ψεμάτων».

«Υπονομεύει στην πράξη τις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση. Δεν πιστεύει σε ένα μικρότερο και λειτουργικό δημόσιο και ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα. Αμφισβήτηση στον πυρήνα της συμφωνίας. Για αυτό υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


«Εάν καλούμασταν αύριο θα προσπαθούσαμε για το καλύτερο δυνατόν για την χώρα. Εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» συμπλήρωσε.

Ψεύτης ο Τσίπρας

«Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται.  Ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Τσίπρας είναι ψεύτης. Ψέματα - ανικανότητα - φόροι περιγράφουν την κυβέρνηση» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σχολίασε πως περιγράφουν μια πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού αλλά και μια κοινωνία φοβισμένη, απογοητευμένη που δεν ακούει και δεν εμπιστεύεται.

«Δεν ωραιοποιώ καμία κατάσταση. Εισπράττω αυτή την δυσαρέσκεια. Με προβληματίζει» σχολίασε συμπληρώνοντας πως «η κοινωνία μπορεί εύκολα να σαγηνευτεί και πάλι από έναν νέο λαϊκιστή».

Τέλος έκανε λόγο για ικανοποίηση από την πολύ μεγάλη συσπείρωση στη ΝΔ καθώς και πως «μας ξανακούει κόσμος που τοποθετείται στο μεσαίο χώρο ενώ βλέπουμε και μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ».

Κυβέρνηση παράλυτη

«Πρώτος είχα πει για την ανάγκη να υπάρξει ταύτιση των πολιτικών δυνάμεων για μείωση των πλεονασμάτων» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως ο Πρωθυπουργός «έχει παίξει όλα τα χαρτιά και έχει κάψει όλα τα διαπραγματευτικά ατού».

«Έχουμε μια κυβέρνηση παράλυτη που δεν ξέρει που να πάει τη χώρα και εξακολουθεί να χάνει χρόνο» συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η χώρα έχει τρεις επιλογές στα μέσα του 2018. Είτε να δανειστεί από τις αγορές ή ένα 4ο πρόγραμμα με νέα μνημόνια ή δεν θα υπάρχει κανείς πρόθυμος να δώσει πρόγραμμα γιατί στην Γερμανία οι ισορροπίες θα έχουν αλλάξει, εκτιμώντας ότι ο κ.Τσίπρας δεν θα οδηγήσει προς τις αγορές την χώρα.

Κανένα περιθώριο συναίνεσης

«Προσφέραμε στήριξη στον κ. Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει. Κανένα περιθώριο συναίνεσης»« τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως η κυβέρνηση τορπιλίζει κάθε σημαντική μεταρρύθμιση, υπονομεύει τις ανεξάρτητες αρχές, παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη και οικοδομεί νέο πελατειακό κράτος. «Δεν υπάρχει περίπτωση συναίνεσης» επανέλαβε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πολύ μεγάλους κινδύνους. «Ή θα κλείσει την αξιολόγηση ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Εγκληματικό να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο» σημείωσε λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός πιστωτικού γεγονότος τον Ιούλιο. «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό» ανέφερε για το ενδεχόμενο να φτάσουμε να ξαναζήσουμε το ίδιο έργο με το πρώτο εξάμηνο του 2015 κάνοντας λόγο για επιλογή εγκληματική για τη χώρα που επαναφέρει από την πίσω πόρτα το grexit και αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Αλ. Τσίπρα.

Χαρακτήρισε παράλληλα υπερβολική την απαίτηση η χώρα να θεσπίσει μέτρα από τώρα για το 2019. «Η χώρα θα ήταν σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση αν είχε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Χρειαζόμαστε άλλο μείγμα πολιτικής

Για το τι θα κάνει αν κληθεί να κυβερνήσει τόνισε πως οι Έλληνες «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα μνημόνια. Μπήκαν άλλες χώρες και βγήκαν. Παράδειγμα η Κύπρος».

Σημείωσε πως «μείωση φόρων χωρίς ισοδύναμα δεν μπορούμε να κάνουμε. Μέχρι τουλάχιστον να ανακτήσουμε την αναξιοπιστία μας» προσθέτοντας πως προσδιόρισε από που θα κοπούν δημόσιες δαπάνες.

«Χρειαζόμαστε άλλο μείγμα πολιτικής. Μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος και ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας.  Δεν είναι παράλογοι οι εταίροι και το ΔΝΤ. Θα θελήσουν να δουν απτά δείγματα αξιοπιστίας. Επιθετική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων τους πρώτους μήνες. Κολλημένο το Ελληνικό, την μεγαλύτερη επένδυση. Κολλημένο στην ιδεοληψία της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

«Δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις. Όμως μπορούμε να μικρύνουμε το κράτος κρατώντας το 1/5 προσλήψεις-  συνταξιοδοτήσεις» ξεκαθάρισε. «Οτιδήποτε γίνεται από την πίσω πόρτα είναι παράνομο και αντισυνταγματικό» σημείωσε για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στο δημόσιο.

«Δεν χρειάζονται μειώσεις μισθών στο δημόσιο. Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να επιβραβεύουμε τους υπαλλήλους που δουλεύουν περισσότερο. Η αξιολόγηση δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Δεν φέρνει απολύσεις. Μη διαπραγματεύσιμη είναι και η κινητικότητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με τίποτα αύξηση του ΦΠΑ

«Δεν μπορεί να συζητηθεί με τίποτα τυχόν αύξηση του ΦΠΑ» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Υποσχέθηκε ότι μετά από δύο χρόνια κυβέρνησης ΝΔ είναι εφικτή η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 29 στο 20% για τους επιχειρηματίες.

Για τους αγρότες υποστήριξε πως είναι εφικτή μία μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. «Στα όρια του αφανισμού ο πρωτογενής τομέας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το κόστος παραγωγής. Πρέπει να αλλάξει και συνολικά ο Πρωτογενής τομέας. Αλλαγή νοοτροπίας. Να γίνουν περισσότερο επιχειρηματίες. Μπορεί να ακούγεται ευχολόγιο αλλά είναι μια πραγματικότητα. Δεν αποδεχόμαστε την λογική των μπλόκων. Βλέπω μια αυτοσυγκράτηση. Δεν έχουμε από τους αγρότες επιθετική τακτική για κλείσιμο των δρόμων» σημείωσε.

Με ενδιαφέρει πως θα βγω από το Μαξίμου - Θα παίξουμε τα ρέστα μας

«Δεν με ενδιαφέρει πως θα μπω στο Μαξίμου. Αλλά πως θα βγω. Γιατί όλοι βγαίνουν.  Να έχει αφήσει η Ελλάδα τα μνημόνια. Να μπει σε μια κανονικότητα.  Αυτό δεν θα γίνει με εκπτώσεις στα λόγια μας. Θα παίξουμε τα ρέστα μας. Δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η κυβέρνησή μας δεν θα εφαρμόσει αυτή την πολιτική των μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Κάθε αλλαγή προκαλεί και αναταράξεις. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω. Έχω μαζί μου την βάση της ΝΔ και την πλειοψηφία των στελεχών» σημείωσε για τα εσωκομματικά.

«Ανοιχτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες»

«Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Τσίπρα στην αντιπολίτευση να κάνει τα ίδια που έκανε το 2014. Θα ήταν και αστείο και γραφικό ταυτόχρονα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  Θα είμαστε ανοιχτοί σε μετεκλογικές συνεργασίες. Και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Στη Βουλή και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και ενίοτε με την ΕΚ έχουμε συνταχθεί» σημείωσε.

Για συνεργασία Βενιζέλου - ΝΔ σχολίασε πως «ο κ. Βενιζέλος ανήκει σε άλλο κόμμα. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα συνεργασίας. Όλοι σε αυτόν τον τόπο έχουν την δικιά τους ιστορία η οποία καταγράφεται. Δεν θα μπω στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων».

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως στη ΝΔ θα υπάρξει ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού από κάτω προς τα πάνω.

Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα

«Δεν έχω δει πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης για τα ΜΜΕ. Αυτή στοχοποίησε τον Τύπο. Έστησε σενάρια διαπλοκής και ανάμειξης πολιτικών προσώπων. Κατέρρευσαν όλα. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Δεν είναι ο Τύπος ο μόνος κλάδος που δοκιμάζεται. Να υπάρχουν κανάλια και ραδιόφωνα όσα αντέχει η αγορά» τόνισε για τα θέματα των ΜΜΕ.

Ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση για τα ελληνοτουρκικά

Ερωτώμενος για την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας. Ταυτόχρονα, το μήνυμα συμπεριλαμβάνει και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε. Παράλληλα υποστήριξε πως δεν αισθάνεται ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης για να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν τηλεφωνικές επαφές είτε  του ιδίου με τον Πρωθυπουργό είτε των αρμόδιων στελεχών με τους υπουργούς.

Για την δήλωση Ερντογάν ότι ο Αλ. Τσίπρας του υποσχέθηκε την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «δεν μπορώ να φανταστώ ότι Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε δέσμευση στον Τούρκο πρόεδρο ενώ αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Δικαιοσύνη».

«Το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα, αφορά στο κράτος δικαίου και δεν αφορά σε καμία περίπτωση στην εξωτερική πολιτική. Η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα. Δεν αμφισβητούνται από κανέναν οι θεσμοί» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ, μίλησε για τεράστια διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης σε όλη τη διαχείριση του προσφυγικού και ειδικότερα στο ζήτημα με τις υπηρεσίες ασύλου.  «Πολλές κατηγορίες και από στελέχη, για κακοδιαχείριση και υπόνοιες διαφθοράς. Άνθρωποι παραιτήθηκαν από την θέση αυτή. Δεν υπήρξαν απαντήσεις».

Για Σκουριές - ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΟΑΣΘ - Γραφείο Πρωθυπουργού

«Αστεία πράγματα με την κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Γιατί χρειαζόμαστε εφόσον προχωρήσαμε στην ιδιωτικοποίηση; Δεν είναι δουλειά του κράτους να διαχειρίζεται τα τρένα. Είναι σαχλαμάρες» ανέφερε για τα σενάρια δημιουργίας νέας κρατικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Για τον ΟΑΣΘ σημείωσε πως «υπάρχουν ζητήματα. Το σχήμα στην παρούσα του μορφή έχει μεγάλες δυσκολίες να προχωρήσει. Μια κρατικοποίηση όμως δεν είναι η λύση».

Χαρακτήρισε παντελώς άχρηστη την δομή του Γραφείου Πρωθυπουργού ενώ ζήτησε το ΥΜΑΘ να έχει ουσιαστικό ρόλο και χρήσιμο και όχι απλά μια βιτρίνα της Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές τόνισε πως πρέπει« να αποφασίσουμε αν θέλουμε ξένες επενδύσεις με ποιους όρους και σε ποιους κλάδους. Σημαντικά και ακόμα πιο μεγάλα έσοδα στο ελληνικό δημόσιο από την εταιρία. Η εταιρία έχει δικαιωθεί στα δικαστήρια. Πρέπει να αποχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Το κράτος να ελέγχει αλλά όχι να βάζει τρικλοποδιές.  Η τοπική κοινωνία αισθάνομαι ότι στηρίζει την επένδυση. Μπορούμε να κάνουμε σήμερα εξορύξεις με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν κάνουμε καμία περιβαλλοντική έκπτωση».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ