2017-01-31 11:52:16
Φωτογραφία για Μανταρίνι: ένας μικρός θησαυρός του χειμώνα
Διανύουμε έναν παγωμένο χειμώνα γεμάτο χιόνια, βροχές και δυνατούς ανέμους που κάνουν τη φύση να μοιάζει μουντή και νεκρωμένη. Αυτό ...όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν υπέροχα, πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά να νοστιμίσουν αυτή τη γοητευτική εποχή, φέρνοντας για λίγο στην καθημερινότητά μας πινελιές από το ζουμερό καλοκαίρι. Ένα από αυτά είναι το γνωστό σε όλους μας, αγαπημένο μανταρίνι, ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο, το οποίο ευδοκιμεί από τα μέσα Νοέμβρη έως και τον Φεβρουάριο. Παρά το μικρό του μέγεθος, το μανταρίνι αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό, απαραίτητο σύμμαχο στην υγεία μας, καθώς περιλαμβάνει αναρίθμητες θρεπτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας, χαρίζοντάς μας υγεία και ομορφιά.

Μανταρίνι: το αυτοκρατορικό φρούτο

Μπορεί το μικρό και λεπτεπίλεπτο μέγεθος του μανταρινιού να μας κάνει να αμφιβάλουμε για την αξία του, όμως η ηλικία και το πέρασμά του δια μέσου των αιώνων είναι πραγματικά εντυπωσιακά
. Η ιστορία του ξεκινά περίπου 3.000 χρόνια πριν, στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας, τότε που το πολύτιμο αυτό φρούτο ήταν τόσο σημαντικό ώστε να χαρίζεται ως δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας. Μάλιστα, πήρε του όνομά του από τους Μανδαρίνους, τους αξιωματούχους της κινέζικης αυτοκρατορίας, εξαιτίας της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί του μανταρινιού.

Στην Ελλάδα, το υπέροχο αυτό φρούτο ήρθε από την Κίνα γύρω στο 1.800 και έκτοτε καλλιεργείται σε πολλές ποικιλίες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ καταναλώνεται με πολύ όρεξη από μικρούς και μεγάλους κυρίως ωμό. Άλλοι τρόποι κατανάλωσης του μανταρινιού περιλαμβάνουν τα νοστιμότατα γλυκά του κουταλιού, στα οποία χρησιμοποιείται και η φλούδα, τους δροσερούς, φρεσκοστυμένους χυμούς αλλά και το ηδύποτο λικέρ το οποίο τιμάται ιδιαίτερα σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας.

Η διατροφική αξία του μανταρινιού

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το μανταρίνι αποτελεί μία όαση θρεπτικών ουσιών, πολύτιμων για την υγεία και την ευεξία μας. Πιο συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Ακόμη, αποτελεί πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου, απαραίτητων δηλαδή συστατικών, για τη σωστή διεξαγωγή όλων των λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

Επιπλέον περιέχει μέταλλα όπως νάτριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και πρωτεΐνες και φολικό οξύ, θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας με κάθε μπουκιά ζουμερού μανταρινιού.

Μανταρίνι και υγεία

Πάρα τις πολύτιμές του ιδιότητες, το μανταρίνι δεν είναι τόσο διαδεδομένο ως ασπίδα εναντίον των λοιμώξεων, όπως είναι το συναφές του πορτοκάλι. Ωστόσο, το μικρό αυτό φρούτο συμβάλει πραγματικά στην άμυνα του οργανισμού ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να λειτουργεί σωστά και με ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα, η συχνή κατανάλωσή του προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή του δράση μπορεί να καταπολεμήσει και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως, το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης πράγμα που το καθιστά ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες χαρίζοντας έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι, είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Τέλος, το μανταρίνι, καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.

Αναμφισβήτητα τα οφέλη του μανταρινιού για την υγεία μας είναι αναρίθμητα και πολύτιμα. Αυτή του η ιδιότητα σε συνδυασμό με την πολύ χαμηλή θερμιδική του αξία (45-50 θερμίδες/μανταρίνι) το καθιστούν μία εκλεκτή επιλογή για σνακ, επιδόρπιο ή ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ