2017-01-31 23:37:09
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Απαραίτητη η εκπαίδευση για την υλοποίηση των SDGs
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Κατάρτιση και την Έρευνας των Ηνωμένων Εθνών ( UN Institute for Training and Research (UNITAR)) διατηρεί την αισιοδοξία του για την επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals-SDGs) και για το βαθμό στον οποίο οι χώρες θα συμμορφωθούν με αυτούς. Η συνεργάτης της EurActiv El País – Planeta Futuro αναφέρει.

Ο Νίκιλ Σεθ είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR) από το 2015.

Γιατί είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να εκπαιδευτούν σχετικά με τους SDGs και την κλιματική αλλαγή;

Η Ατζέντα 2030 είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε την ανάπτυξη. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που όλες οι χώρες του ΟΗΕ έχουν υιοθετήσει ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο δράσης. Αλλά για να το εφαρμοστεί, οι υποστόχοι του πρέπει να γίνουν κατανοητοί και να εφαρμοστούν. Χωρίς πολιτική ηγεσία η ατζέντα θα χάσει τη δυναμική της. Η διατήρηση των δεσμεύσεων είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί.


Οι πολιτικοί έτσι και αλλιώς προβλέπεται να λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων, γιατί αυτοί χρειάζονται εκπαίδευση τότε;

Η τεκμηρίωση και η επιστημονική κατάρτιση είναι απαραίτητες για την ανάληψη δράσης. Πώς μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στην τεκμηρίωση; Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους νομοθέτες τον αντίκτυπο που έχουν ότι αποφάσεις τους; Θα πρέπει να εκπαιδευτούν και θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσουν πώς η επιστήμη αλληλοεπιδρά με την πολιτική, καθώς η τεκμηρίωση είναι ζωτικής σημασίας πριν από την ανάληψη δράσης, και πώς οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων θεμάτων είναι σημαντικές.

Ποιο είναι το μεγάλο μάθημα το οποίο οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή;

Νομίζω ότι όλοι οι ηγέτες, όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι ακαδημαϊκοί, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες και οι ερευνητές, πρέπει να καταλάβουν ότι οι φιλοδοξίες των ανθρώπων, οι φόβοι τους, οι ανησυχίες και οι ελπίδες τους, όλα σχετίζονται με την οικονομία, τη μηχανική, την κοινωνιολογία, το περιβάλλον , τους νόμους, την οικοδόμηση μιας ειρηνικής κοινωνίας … Αν δεν γίνει αυτό είναι κατανοητό, θα συνεχίσουν να προχωρούν σε μεμονωμένες αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πόσο τα θέματα αυτά σχετίζονται μεταξύ τους. Πώς μπορούμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια; Πώς μπορούμε να εντάξουμε τους νέους στην αγορά εργασίας; Πώς προστατεύουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα μας και τον αέρα που αναπνέουμε; Ο τρόπος που όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους είναι η ουσία της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένας διακριμένος φιλόσοφος και οικονομολόγος από τη χώρα μου, ο Αμάρτια Σεν, έχει υποδείξει την εκπαίδευση των κοριτσιών ως τον καλύτερο τρόπο για την υλοποίηση πολλών από τους SDGs.

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι ένας αρνητής της κλιματικής αλλαγής και δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τους SDGs, πρόκειται να επηρεάσει τα πράγματα;

Τα άτομα είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες με αποκλίνουσες απόψεις σε πολυμερές επίπεδο. Έζησα στις ΗΠΑ για 26 χρόνια και ξέρω πόσο περίπλοκη είναι. Η συνειδητοποίηση απαιτεί χρόνο. Θα πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε.

Αλλά πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα: αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, γιατί θα πρέπει να το κάνουν οι άλλοι ηγέτες;

Έχουμε ακούσει θετικά νέα από τους ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας, για παράδειγμα, ιδιαίτερα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι μόνο λόγω της ανταγωνιστικότητας των τιμών, αλλά και λόγω της ενεργειακής ασφάλειας. Ο πρόεδρος της Κίνας εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την κλιματική αλλαγή και τους SDGs. Νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα. Τα κυριότερα προβλήματα μας, οι ασθένειες, η ξηρασία, το προσφυγικό, δεν γνωρίζουν σύνορα, για αυτό χρειαζόμαστε μια συλλογική προσπάθεια.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ