2017-02-01 09:06:50
Φωτογραφία για Έρχεται η υπουργική απόφαση για POS και στα ιατρεία! Όλες οι λεπτομέρειες
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Προ των πυλών είναι η υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει τι θα γίνει και με τα POS στα ιατρεία.

Μέχρι στιγμής και με βάση τις νέες οδηγίες, υποχρεωμένες είναι μόνο οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν τους πελάτες τους με ειδική σήμανση εάν δέχονται πληρωμές με κάρτες ή όχι, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμο ακόμη και 1000 ευρώ. Άλλωστε σύμφωνα με το σχετικό νόμο για τα POS από 1.2.2017 οι υπόχρεοι πρέπει να αναρτήσουν τη σχετική ανακοίνωση ώστε να είναι νόμιμοι.

Τα ιατρεία και το πλαστικό χρήμα

Σε ότι αφορά στα ιατρεία, προς ώρας δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει τι πρέπει να κάνουν ακριβώς οι γιατροί. Μέχρι τότε δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS ούτε κινδυνεύουν με πρόστιμα.

Άλλωστε οι περίπτωση των ιατρείων είναι σύνθετη, δεδομένου πως πολλοί ασθενείς είναι μεγάλης ηλικίας και δεν είναι εξοικειωμένοι με το πλαστικό χρήμα.


Γι αυτό και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ασθενείς. Όχι όμως για τους γιατρούς.

Παρότι αρχικά υπήρχαν διάφορα σενάρια, πλέον είναι σαφές πως θα επιβάλλεται η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων καρτών σε όλα τα ιατρεία.

Ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση των POS σε όλους τους ασθενείς. Με βάση τα όσα εξηγούν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι ασθενείς θα μπορούν να πληρώνουν και με μετρητά τις επισκέψεις ή τις υπηρεσίες τους προς τους γιατρούς, αλλά οι επισκέψεις αυτές δε θα μπορούν να αξιοποιούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου εάν έχουν αποπληρωθεί με μετρητά.

Tο πρόβλημα για τους φορολογούμενους δεν εστιάζεται σε όσους πραγματοποιούν ελάχιστες επισκέψεις ετησίως σε γιατρούς. Ούτως ή άλλως οι ιατρικές δαπάνες για να αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις πρέπει να υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό.

Οι ασθενείς που θα επισκέπτονται ελάχιστες φορές μέσα στο χρόνο έναν γιατρό και δε θα έχουν φοροελαφρύνσεις από ιατρικές υπηρεσίες επειδή θα είναι μικρά τα ποσά, θα μπορούν ουσιαστικά να πληρώνουν με μετρητά.

Μόνο στις περιπτώσεις που μία υπηρεσία θα είναι υψηλού κόστους θα είναι υποχρεωτική η χρήση των POS ή άλλου τύπου ηλεκτρονική συναλλαγή.

Εξάλλου με βάση τον τελευταίο νόμο του 2016, οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ενώ δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ανεξαρτήτως ποσού.

Η διαφοροποίηση για τα ιατρεία θα αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους για τους οποίους όπως λένε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θα υπάρχουν εξαιρέσεις.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τους ηλικιωμένους και τα POS στα ιατρεία: «Πως θα χρησιμοποιούν οι γιατροί τα POS στα ιατρεία! Όλες οι πληροφορίες»

Πάντως το μόνο βέβαιον είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ότι μόλις γίνουν υποχρεωτικά και τα POS στα ιατρεία, θα ξεκινήσουν και οι έλεγχοι από ειδικά κλιμάκια της οικονομικής αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα μετρητά χωρίς…απόδειξη.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ