2017-02-04 21:11:10
Φωτογραφία για Η σημασία της διατροφής στην υγεία των ματιών
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή παίζει καίριο ρόλο στην υγεία των ματιών. Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης και την προστασία των ματιών από εκφυλιστικές βλάβες:

Παρακάτω, θα δείτε τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά:

Βιταμίνη Α

Απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς καθώς και για το σχηματισμό της ροδοψίνης, που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση. Βρίσκεται στο κρέας, και ιδιαίτερα το συκώτι, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η πρόσληψη πλούσιων πηγών β-καροτενίου, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.

Υψηλά ποσά β-καροτενίου περιέχουν τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα όπως το καρότο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και ορισμένα φρούτα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το μάνγκο και η παπάγια.


Βιταμίνη Ε

Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα των ιστών από τη επιβλαβή δράση τους.

Περιέχεται σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ξηρούς καρπούς και ειδικότερα στα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους και τα φουντούκια, στο αυγό, το φύτρο του σιταριού, το αβοκάντο και σε ορισμένα λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, η κολοκύθα και οι κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη C

Έχει αντιοξειδωτική δράση κι έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και επιβράδυνση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία.

Στις πλουσιότερες διαιτητικές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνονται το πορτοκάλι και τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι φράουλες, ο ανανάς, το μάνγκο, το πεπόνι, οι πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και η ντομάτα.

Αντιοξειδωτικά

Έχει φανεί πως η υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών και να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας της όρασης λόγω γήρατος.

Υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών βρίσκουμε κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και σε όσπρια και ξηρούς καρπούς. Από την άλλη, ιδιαίτερα ευεργετική για την όραση φαίνεται να είναι η δράση των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Πλούσιες πηγές των εν λόγω καροτενοειδών είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα και ο κρόκος του αυγού.

ω-3 λιπαρά οξέα

Περιέχονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο γαλέος και ο γαύρος και ορισμένους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως τα καρύδια, τα πεκάν, τα φουντούκια και ο λιναρόσπορος.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Αζάρ ντύθηκε...Μαραντόνα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Αζάρ ντύθηκε...Μαραντόνα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ