2017-02-08 00:06:26
Φωτογραφία για Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: «Δε ζητάμε εμείς χρόνο επιβίωσης για τη χορήγηση φαρμάκων»
Γράφει: Μαρία Γλένη - Health Report

Με καθυστέρηση 48 ώρες η Η.ΔΙ.Κ.Α. αποφάσισε να απαντήσει σχετικά με την αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στην κοινή γνώμη για τι νέα μακάβρια …απαίτηση να αναγράφεται ο χρόνος επιβίωσης, ώστε ένας γιατρός να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για σοβαρή πάθηση όπως καρκίνος, η ΗΔΙΚΑ εδέησε να πάρει θέση στο μείζον αυτό θέμα.

Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Θες φάρμακο; Απόδειξη πόσο θα ζήσεις! Η νέα μακάβρια γκάφα του ΕΟΠΥΥ

Σε μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε μόλις 20 λέξεις η διοίκηση της ΗΔΙΚΑ «αδειάζει» στην κυριολεξία τον Ιατρικό Σύλλογο που ζητούσε να αποσυρθεί άμεσα η σχετική …ρύθμιση καθιστώντας σαφές «ότι σε κανένα στάδιο κατά τη διαδικασία της συνταγογράφησης σκευασμάτων από τον θεράποντα ιατρό δε γίνεται αναφορά στον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή».


Διαβάστε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ: Γιατί ζητήσαμε αποδείξεις …επιβίωσης για να χορηγήσουμε φάρμακο σε καρκινοπαθή

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας απέστειλε χθες Δευτέρα, επιστολή τόσο προς τον ΕΟΠΥΥ όσο και το υπουργείο Υγείας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση».

Στην ίδια επιστολή ο ΙΣΑ σημείωνε πως «Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή.

Στο μεταξύ το όλο θέμα έχει παρεί μεγάλη διάσταση ενώ έχει προκαλέσει τη μήνη αλλά και την αγανάκτηση όχι μόνο των καρκινοπαθών αλλά και των γιατρών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ