2017-10-20 07:25:14
Φωτογραφία για Είστε συναισθηματικά σταθεροί; Αν όχι, μάθετε πώς
Ας ξεκινήσουμε με ένα απόφθεγμα. «Λοιπόν, έχουμε μια επιλογή, και μερικές φορές φαίνεται πολύ δύσκολη, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευτούμε σωματικά ή συναισθηματικά είναι να μείνουμε θετικοί.» – Petra Nemcova

Μερικές φορές ρωτάμε τον εαυτό μας πώς μπορούμε να παραμείνουμε συναισθηματικά σταθεροί όταν παράγοντες της ζωής μας οδηγούν σε καθημερινό στρες και συναισθηματική αστάθεια. Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι συχνά γίνονται αντιληπτοί λανθασμένα ως κρύοι και απαθείς, καθώς τα συναισθήματα πάντα φαίνονται αντίθετα της λογικής και της σταθερότητας.

Στην πραγματικότητα, η συναισθηματική δύναμη δεν σχετίζεται με την αποφυγή ή την εξάλειψη των συναισθημάτων, αλλά με το πόσο ανθεκτικοί είμαστε απέναντι στους στρεσογόνους παράγοντες και τα συναισθήματά μας μακροπρόθεσμα. Τις περισσότερες φορές η σταθερότητα αναφέρεται πραγματικά στην ικανότητά μας να ξαναστεκόμαστε στα πόδια μας μετά από προκλήσεις και άσχημες καταστάσεις.


Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η συναισθηματική δύναμη δεν είναι η άμεση αντίδραση στο στρες, αλλά το πώς επανερχόμαστε. Γιατί μερικές φορές κάποιος που αντιμετωπίζει μια σκληρή πρόκληση μπορεί να μείνει ήρεμος εξωτερικά αλλά έπειτα να μην προσπαθήσει ξανά να την υπερνικήσει λόγω φόβου αποτυχίας.

Από την άλλη, κάποιος μπορεί να έχει μια έντονη συναισθηματική αντίδραση στην αρχική πρόκληση και να βάλει τα κλάματα, αλλά αργότερα να επανέλθει και να αντιμετωπίσει την ίδια πρόκληση με άλλη μέθοδο. Ξέρουμε ότι αυτός ήταν ο πιο συναισθηματικά σταθερός, γιατί είχε την ανθεκτικότητα που του επέτρεψε να ξανασταθεί στα πόδια του και να συνεχίσει για να προσπαθήσει ξανά με άλλο τρόπο, αντί να βυθιστεί στη μιζέρια της αποτυχίας του και στον φόβο ότι θα αποτύχει ξανά.

Εσείς λοιπόν, πιστεύετε ότι είστε συναισθηματικά σταθεροί; Ας δούμε τα πέντε πράγματα που το αποδεικνύουν Αναλαμβάνουν την ευθύνη

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά και νοητικά δυνατοί ξέρουν ότι πρέπει να αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για ότι συμβαίνει στη ζωή τους. Δεν προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο σε άλλους επειδή είναι πιο εύκολο, και λαμβάνουν την κριτική σαν μια ευκαιρία να βελτιωθούν. Παραπονιούνται πολύ λιγότερο, καθώς γνωρίζουν πως ο μόνος τρόπος να αλλάξουν μια δυσάρεστη κατάσταση είναι να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς κι εσείς.

Παίρνουν ρίσκα

Οι νοητικά δυνατοί άνθρωποι δεν φοβούνται να προκαλέσουν το καθεστώς και να ανακαλύψουν νέες εμπειρίες. Προσεγγίζουν λογικά κάθε ευκαιρία και παίρνουν υπολογισμένα ρίσκα για να αποκομίσουν οφέλη αργότερα. Είναι επίσης ανοιχτοί στην πιθανότητα αποτυχίας και έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν ακόμα και αν είναι δυσάρεστο. Βλέπουν τις αντιξοότητες ως ευκαιρίες για να γίνουν πιο δυνατοί. Με κάθε εμπόδιο που υπερπηδούν, κερδίζουν αυτοπεποίθηση και γίνονται καλύτεροι. Εξερευνήστε τη ζώνη άνεσής σας και δοκιμάστε τα όριά της.

Ξέρουν τι χρειάζονται και τι όχι

Στη μοντέρνα κοινωνία υπάρχει ένα σχεδόν στίγμα όσον αφορά την άρνηση πραγμάτων, που έχει δημιουργηθεί από τον φόβο ότι θα χάσουμε κάτι. Οι συναισθηματικά δυνατοί άνθρωποι λένε εύκολα «όχι» και μπορούν να βάζουν υγιή όρια. Ακόμα κι αν απογοητεύει τους άλλους, βάζουν τη δική τους ευημερία πρώτη και αρνούνται πράγματα που πιστεύουν ότι θα τους επηρεάσουν αρνητικά. Αυτό είναι μια συνήθεια που δύσκολα θεμελιώνεται, αλλά η επιμονή είναι παράγοντας-κλειδί. Ξεκινήστε με το να πείτε «όχι» στο ένα στα πέντε πράγματα στα οποία σας προσκαλούν, και αν δείτε ότι λειτουργεί για εσάς επεκτείνετέ το. Δημιουργήστε μια ζώνη άνεσης και βάλτε τα όριά σας.

Μιλούν για τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους

Η δύναμη δεν εντοπίζεται πάντα στην ικανότητά σας να εσωτερικεύετε διάφορα θέματα. Οι περισσότεροι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι είναι ανοιχτοί όσον αφορά στα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Δεν υποθέτουν ότι γίνονται βάρος ή ότι κουράζουν γιατί για εκείνους τα συναισθήματα δεν είναι ενόχληση. Ξέρουν ότι τα συναισθήματα των άλλων είναι εξίσου σημαντικά με τα δικά τους. Δουλέψτε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες, πρώτα με κοντινούς σας ανθρώπους και έπειτα με ανθρώπους έξω από τον κύκλο σας. Η εξάσκηση βοηθά πολύ σε αυτό.

Κοιτάζουν μπροστά

Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι κοιτάζουν προς τον ορίζοντα μπροστά και όχι πάνω από τον ώμο τους προς το παρελθόν. Ναι, συλλογίζονται τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν και αντλούν μαθήματα από αυτά για να αναπτυχθούν και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Ωστόσο, το να «κολλάμε» στα λάθη του παρελθόντος μπορεί να επηρεάσει την πρόοδό μας και να μην μας αφήνει να προχωρήσουμε. Ένας καλός τρόπος να το αποφύγετε αυτό είναι να απαλλαγείτε από φυσικά αντικείμενα που μπορεί να σας θυμίζουν τέτοια λάθη. Κάντε χώρο στη ζωή σας για νέες, πιο χαρούμενες αναμνήσεις.

Η εκμάθηση και η προσαρμογή των στρατηγικών συναισθηματικής σταθερότητας δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, μπορείτε να πετύχετε πολύ περισσότερα από ό,τι νομίζετε, αν είστε αποφασισμένοι να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση και την νοητική δύναμή σας. Δοκιμάστε αυτά τα πέντε πράγματα και θα δείτε σύντομα αλλαγή.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ