2017-10-31 13:57:05
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον ΣΚΑΙ και στον Δημήτρη Οικονόμου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Οικονόμου, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

Για τις δημοσκοπήσεις:

Δεν θα αλλάξω την άποψή μου για τις δημοσκοπήσεις από τότε που ήμασταν αντιπολίτευση, ότι δηλαδή αποτυπώνουν την εικόνα της στιγμής. Υπάρχουν κάποια λάθη για αυτό δεν βγαίνουν οι δημοσκοπήσεις στο τέλος, σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν και χρησιμοποιούν τις χρονοσειρές τους οι εταιρείες.

Το ΠΑ.ΜΑΚ. συνήθως κάνει τέτοιες δημοσκοπήσεις που δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι, ότι σε όλη αυτή τη διαδρομή, φαίνεται ότι η ΝΔ έχει ένα ταβάνι.

Συγχρόνως υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι, στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση προσδιορίζεται ανάμεσα στο 20 και 25%, το οποίο δεν εκδηλώνει προτίμηση. Είναι εκείνη η δεξαμενή των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε δημιουργική ή ενεργητική αναμονή για το τι πρόκειται να γίνει. Βλέπουν την προσπάθεια και αναμένουν να δουν τι θα γίνει.


Βλέπω στις δημοσκοπήσεις και αλλαγές που υπάρχουν σε άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις. Εκείνο που ενδιαφέρει πολύ περισσότερο, είναι να μένεις σε μια σταθερή γραμμή, η οποία να λύνει τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα.

Για την πορεία της οικονομίας:

Θέλω να σας πω ότι τα πηγαίνουμε ιδιαίτερα καλά στους βασικούς στόχους, δηλαδή το γεγονός, ότι όλοι σήμερα συμφωνούν ότι τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει η μνημονιακή περίοδος, είναι πάρα πολύ θετικό. Το γεγονός ότι πετυχαίνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα από το οποίο ένα κομμάτι του θα επανέλθει ως κοινωνικό μέρισμα, αυτό είναι θετικό. Το τρίτο, ότι μια σειρά δείκτες της οικονομίας βαίνουν καλώς,  είναι επίσης θετικό.

Υπάρχει μια μείωση δαπανών και ιδιαίτερα η δουλειά που κάνει το υπουργείο Οικονομικών στην επιθεώρηση  δαπανών, έχει δώσει αποτελέσματα, το ξέρω και από το δικό μου Υπουργείο όπου το κάνουμε μόνοι μας.

Σαφέστατα υπάρχει το ζήτημα της φορολογίας αλλά μην χτυπάει το ένα το άλλο. Δεν μπορεί να λέγεται από τη μια ότι υπάρχει μείωση εσόδων λόγω φορολογικής κόπωσης και από την άλλη ότι πιάνουμε τους στόχους λόγω των φορολογικών. Δεν βγαίνουν και τα δύο μαζί εύκολα.

Η προοπτική είναι, αφού φύγουμε από την μνημονιακή περίοδο, να αρχίσει μια διαδικασία και αποκλιμάκωσης, σε σχέση και με τη φορολογία, αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, ξεκινώντας από αυτούς που είναι πιο χαμηλά εισοδηματικά. Από κει και πέρα και με βάση ένα σχέδιο, μπορείς να δεις ένα πρόγραμμα κινήτρων.

Η δέσμευσή μας για το 2019, το 2020, το 2021, είναι δέσμευση πρωτογενούς πλεονάσματος, το πώς θα προέλθει όλο αυτό - σε σχέση με το πώς θα πάει και η οικονομία της χώρας - νομίζω ότι είναι εμφανές ότι δεν είναι απλά ένα μείγμα.

Εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί στο εξής: δεν μπορούμε να λέμε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια και από κει και πέρα το μοναδικό που θα μας περιορίζει ή χαρακτηρίζει είναι η συμφωνία που έχουμε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα κράτη αλλά θα πρέπει να μας χαρακτηρίζει και η προσοχή, ώστε αυτά που κερδήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, να μη χαθούν τα επόμενα.

Κάποιος θα πρέπει να θυμάται, ότι μέσα από μια πρακτική και πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, φθάσαμε να έχουμε ένα χρέος 320 δις ευρώ, άρα η υπερχρέωση δεν είναι λύση ή αντιστάθμισμα στη φορολόγηση ή σε ορισμένες περιπτώσεις της υπερφορολόγησης.

Για την εγκληματικότητα:

Εγκληματικές ή βίαιες συμπεριφορές είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι όμως χαρακτηριστικό της χώρας μας, ίσα ίσα το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε - όπως πολύ ορθώς λέει και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλή δουλειά όχι με τα λόγια αλλά με πράξεις - πολύ μεγάλες επιτυχίες και δεν ισχύει ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν αφήνεται να κάνει τη δουλειά της.

Για τον Υπουργό Γιάννη Μουζάλα και το προσφυγικό:

Ο Γιάννης Μουζάλας, αυτό το χρονικό διάστημα από την κυβέρνηση την υπηρεσιακή στην οποία υπήρξε υπουργός μέχρι σήμερα, έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Αυτό που πρέπει να μείνει είναι ότι κάνει καλή δουλειά και θα πρέπει να συνεχίσει να την κάνει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ