2018-01-16 07:24:24
Φωτογραφία για Το πρώτο εξοπλισμένο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης παρέλαβε η Κύπρος
Το πρώτο από τα τρία συνολικώς, εξοπλισμένα, περιπολικά ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ισραηλινής σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως, εντάχθηκε σήμερα επισήμως στη δύναμη του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Νίκου Αναστασιάδη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση Ζυγίου «Αντγος Ε. Φλωράκης» στο Μαρί, και στο σκάφος δόθηκε η ονομασία «Αρχιπλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης», το όνομα δηλαδή του ήρωος βατραχανθρώπου διοικητού της ίδιας βάσεως κατά τη φοβερή καταστροφή της 11ης Ιουλίου 2011 με αποτέλεσμα 13 νεκρούς ναύτες και πυροσβέστες.

Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο υπουργός Αμύνης της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρέσβεις και ακόλουθοι Αμύνης, η σύζυγος του ηρωϊκού νεκρού διοικητή, η οποία παρέλαβε τιμητικώς τη σημαία των αποκαλυπτηρίων της ονομασία του σκάφους, και πλήθος άλλων προσκεκλημένων.


Μιλώντας κατά την τελετή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε με έμφαση ότι «η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά», καθώς και στο ότι αναβαθμίζεται σε αποστολές ερεύνης και διασώσεως ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή. Πρόσθεσε δε τα εξής: «Σε αυτή τη νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά, ο ρόλος του Ναυτικού αποκτά νέα στρατηγική σημασία. Γι΄ αυτό και η ένταξη του πρώτου Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης στη δύναμη της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τη Διακρατική Συμφωνία που πριν δύο χρόνια συνομολογήσαμε με το Ισραήλ, αποτελεί αναντίλεκτα σταθμό στην ιστορία του Ναυτικού».

Ο ίδιος αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τα ισραηλινά ναυπηγεία για την εξαιρετική διμερή συνεργασία, σημείωσε ότι «άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί. Εντός των επόμενων λίγων μηνών το Ναυτικό θα ενισχυθεί επίσης και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ.»

Συμπερασματικώς αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

• Πρόκειται για το πρώτο ΠΑΘ ενώ αναμένονται να κατασκευαστούν και άλλα δύο.

• Είναι εξοπλισμένα

• Έχουν πλήρωμα αμιγώς Κυπρίους, αποφοίτους των παραγωγικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών της Ελλάδος.

• Χρηματοδοτήθηκε (όπως και τα άλλα δύο) με χρήματα της κυπριακής Δημοκρατίας.

• Ναυπηγήθηκαν στο Ισραήλ, όπου και έγινε η πολύμηνη εκπαίδευση του πληρώματός του.

• Κυβερνήτης ανέλαβε Κύπριος πλωτάρχης απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

• Το σκάφος αυτό θα αποτελέσει τη «μήτρα» παραγωγής στελεχών και για τα άλλα σκάφη του Κυπριακού ΠΝ της Εθνικής Φρουράς.

ΠΗΓΗ: https://www.parapolitika.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ