2018-02-08 18:40:27
Φωτογραφία για 4 Ιστορίες από τη Μακεδονία απόψε στον ALPHA!
Τέσσερις ιστορίες από τη Μακεδονία, τέσσερις ζωές πολυτάραχες, παρουσιάζουν απόψε στις 23:50, οι «360°».

Ο Ζορμπάς, ο πραγματικός ήρωας του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη, γεννήθηκε στην Πιερία και πέθανε στα σημερινά Σκόπια.  Έζησε μια ζωή πλούσια και άφησε το στίγμα του σε όλα τα Βαλκάνια. Ήταν για τον Καζαντζάκη κάτι παραπάνω από φίλος, ένας ιδιότυπος μέντορας που τον τοποθετούσε ισάξια με μεγάλους φιλοσόφους και διανοητές. Η δισεγγονή του διηγείται στη Σοφία Παπαϊωάννου πώς επαναπάτρισαν με τον Καζαντζάκη χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες από τον Καύκασο και γιατί θεωρείται ο «αυθεντικός» Έλληνας.

Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς ήταν ο Οθωμανός, που για πολλούς, σφράγισε την ελληνική μοίρα της Θεσσαλονίκης. Ο στρατηγός, που ήταν αντίπαλος του ελληνικού στρατού κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο το 1912, έσωσε την πόλη της Θεσσαλονίκης και δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Βουλγάρων. Έζησε κατατρεγμένος από τους Τούρκους ως προδότης, ρίζωσε με την οικογένειά του στα Γιάννενα και οι απόγονοί του ζουν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.


Ο Ιωσήφ είναι ένας νεαρός Θεσσαλονικιός Εβραίος που ζητά να ξυπνήσει τη μνήμη μιας ιστορίας αιώνων: την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Στις πλατείες, στα πεζοδρόμια, στα ιστορικά κτίρια της πόλης, εντοπίζει τις ταφόπλακες από το λεηλατημένο εβραϊκό κοιμητήριο που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά.

Πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια Μακεδονομάχων; Ο απόγονος ενός Μακεδονομάχου, που πολέμησε στον Μακεδονικό Αγώνα, διηγείται τις περιπέτειές του, τη φιλία του με τον Παύλο Μελά και την πορεία της οικογένειάς του μέσα στον χρόνο.

«360°», με τη Σοφία Παπαϊωάννου απόψε στις 23:50 στον ALPHA!

http://www.tvnea.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ