2018-03-01 11:46:48
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ένα λεπτό πριν το θάνατο
Συγκλονιστικά ευρήματα από ομάδα νευρολόγων στο Βερολίνο - Πόσα λεπτά παραμένει ζωντανός ο εγκέφαλος μετά τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς

Πολλές δοξασίες, περισσότερες εικασίες και ακόμη περισσότερες σκέψεις... Τι συμβαίνει άραγε στον ανθρώπινο εγκέφαλο λίγο πριν επέλθει ο θάνατος; Στο παραπάνω ερώτημα επιχειρούν να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες, συγκεντρώνοντας στοιχεία από μεγάλη έρευνα που διεξήγαγαν τα τελευταία χρόνια.

Τα αποτελέσματα από την έρευνα μίας ομάδας νευρολόγων από το Charité–Universitätsmedizin στο Βερολίνο, ήταν ομολογουμένως εκπληκτικά. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια ώστε να «διαβάσουν» τις αντιδράσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, λίγο πριν επέλθει το τέλος.

Αυτό που διαπιστώθηκε, είναι ότι ακόμη και πέντε λεπτά μετά τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς, τα εγκεφαλικά κύτταρα παραμένουν ζωντανά και εξακολουθούν να λειτουργούν. 

Η δε συνείδηση του ατόμου, παραμένει «ζωντανή» για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, παρ' ότι όντως το σώμα έχει πεθάνει και δεν μπορεί να επανέλθει.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, ωστόσο, είναι το εξής. Το τελευταίο λεπτό πριν «κλείσει» ο εγκέφαλος, εμφανίζεται ένα «τσουνάμι» αντιδράσεων, τις οποίες οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «εξάπλωση της κατάθλιψης».

Με άλλα λόγια, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα συνειδητοποιούν ότι το σώμα έχει πεθάνει, καταρρέουν και αντιδρούν όπως αντιδρούν κατά την περίοδο που ο άνθρωπος έχει περιέλθει σε καταθλιπτικό σοκ.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ