2012-06-04 16:16:03
Φωτογραφία για Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην FYROM
Από την πόλη Στρούμιτσα, η οποία θεωρείται ένα από τα λίγα «προπύργια» της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι και σε άλλες πόλεις της πΓΔΜ και θα ολοκληρωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στα Σκόπια, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματος του στη Στρούμιτσα, κάλεσε το λαό της χώρας να ξεχυθεί στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από την άκρως αποτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισε, διακυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κατάσταση στην πΓΔΜ την οποία περιέγραψε με τα πιο «μελανά» χρώματα, κατηγορώντας τη κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «πρωταθλήτρια» της ανεργίας και της φτώχειας στην Ευρώπη.


Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο, σπαταλά άσκοπα τεράστια ποσά για την ανέγερση μεγαλοπρεπών αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του βασιλιά Φιλίππου και της πριγκίπισσας Ολυμπιάδας.

«Ευτυχώς που ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είχε μεγάλο σόι, γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι θα είχε γεμίσει τη χώρα με αγάλματα των συγγενών του» ανέφερε ειρωνικά ο κ. Τσερβένκοφσκι και κατηγόρησε την κυβέρνηση της πΓΔΜ ότι ξόδεψε 350 εκατ. ευρώ για το αμφιλεγόμενο σχέδιο «Σκόπια 2014», στο οποίο εντάσσονται και οι τοποθετήσεις αγαλμάτων στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Για το οικονομικό αυτό έγκλημα αυτό που διέπραξε η σημερινή κυβέρνηση, να ξέρει ότι θα λογοδοτήσει», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο αρχηγός του SDSM σημείωσε ότι ο λαός της χώρας δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι και είναι απογοητευμένος από το γεγονός ότι το μέλλον του διαγράφεται αβέβαιο και χωρίς προοπτική, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα κατορθώσει να νικήσει το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι στις επόμενες εκλογές.

Οι αντικυβερνητικές αυτές συγκεντρώσεις που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών του να αναδείξει την ανεπάρκεια, όπως υποστηρίζει, της διακυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι και να εμφανισθεί το ίδιο ότι διαθέτει μία πειστική εναλλακτική πρόταση που μπορεί να δώσει προοπτική στη χώρα.

Ωστόσο το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία της πΓΔΜ από το 2006, παρά τη φθορά που εμφανίζει, φαίνεται να υπερτερεί τουSDSM στις προτιμήσεις των πολιτών της πΓΔΜ, γεγονός που αποδίδεται και στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να διατυπώσει πειστικό εναλλακτικό λόγο και πρόταση.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην πΓΔΜ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012, επικράτησε το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Το VMRO-DPMNE, υπό την ηγεσία του Ν. Γκρούεφσκι, βρίσκεται στην εξουσία από τον Αύγουστο του 2006 και έχει επικρατήσει άνετα του αντιπολιτευόμενου SDSM σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία έξι χρόνια.

ta-anilia.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ