2012-06-04 20:28:02
Φωτογραφία για Δεν ασφαλίζουν φορτία για την Ελλάδα
Στην απόφαση δύο εταιρειών ασφάλισης εμπορίου (Hermes SA και Coface SA) να διακόψουν την κάλυψη για τα φορτία που εισάγονται στην Ελλάδα εν μέσω φόβων εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα πλήξει τη δυνατότητα των Ελλήνων εισαγωγέων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αναφέρεται σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Morgen υπό τον τίτλο «Θα δούμε σε λίγο άδεια ράφια;»

Η De Morgen παρατηρεί ότι η εν λόγω απόφαση διέλαθε της προσοχής των ΜΜΕ παρά τον αντίκτυπο που θα έχει για τους Έλληνες καταναλωτές.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, οι εν λόγω εταιρείες ασφαλίζουν τους εξαγωγείς έναντι του ρίσκου να μην πληρωθούν και η απόφασή τους να παγώσουν τη ασφάλιση των εμπορευμάτων σημαίνει ότι στο εξής οι αλλοδαποί εξαγωγείς εμπορευμάτων θα διστάζουν να τροφοδοτήσουν με αγαθά την ελληνική αγορά, φοβούμενοι την στάση πληρωμών σε περίπτωση χρεοκοπίας.


Επισημαίνεται εξάλλου ότι οι Έλληνες εισαγωγείς θα πρέπει στο εξής να καταβάλουν μετρητά στους εξαγωγείς, γεγονός που θα τους δημιουργήσει προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά λόγω της ανόδου του ΦΠΑ, της απροθυμίας των επενδυτών να διαθέσουν νέα κεφάλαια και της αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια.

Η κατάσταση αυτή - συνεχίζει- είναι πιθανό να οδηγήσει σε έλλειψη αγαθών στην αγορά. Προς το παρόν πάντως, αναφέρει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, καθώς πολλοί ασφαλιστές δηλώνουν πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο.

Ωστόσο, προσθέτει, τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αν και οι ασφαλιστικές δεν πρόκειται να αναλάβουν «νέες δουλειές», κάτι που σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η σύναψη νέων συμβολαίων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ