2018-08-27 06:58:17
Φωτογραφία για Θηλασμός και κάπνισμα: γιατί δεν συμβαδίζουν
Το κάπνισμα απαγορεύεται κατά τον θηλασμό όπως αυτονόητα απαγορεύεται και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το γεγονός ότι η γυναίκα έχει πλέον γεννήσει, δεν σημαίνει ότι η κακή συνήθεια του καπνίσματος δεν επηρεάζει άλλο πια την υγεία του μωρού της. Ακόμα και η επαφή με τα ρούχα ενός καπνιστή, συνιστά παθητικό κάπνισμα για το βρέφος. Ας δούμε αναλυτικά για ποιους λόγους θηλασμός και κάπνισμα δεν συμβαδίζουν.

Πώς επιδρούν ο καπνός και η νικοτίνη στο μητρικό γάλα

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, μια ισχυρή και σοβαρά εθιστική χημική ουσία που επιδρά στον οργανισμό. Από τη στιγμή που η νικοτίνη θα περάσει στο μητρικό γάλα, θα προκαλέσει στο βρέφος συμπτώματα όπως κολικούς, ανησυχία, νευρικότητα και διαταραχές του ύπνου. Το κάπνισμα όμως είναι δυνατόν να μειώσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος, να προκαλέσει δυσκολία ροής, ακόμη και αλλαγή στη γεύση του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καπνίζουν κατά τον θηλασμό, έχουν θηλάσει για μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι δυσκολίες όπως αυτή της μειωμένης παραγωγής μητρικού γάλακτος και της δυσκολίας στη ροή του, αναγκάζουν τις θηλάζουσες μητέρες να εγκαταλείψουν τον θηλασμό του βρέφους τους αρκετά νωρίς.


Τι μπορεί να κάνει η μητέρα αν δεν μπορεί να διακόψει το κάπνισμα

Οι ειδικοί συνιστούν τη διακοπή του καπνίσματος και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό του βρέφους. Προτείνουν μάλιστα εναλλακτικές στη θηλάζουσα μητέρα όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή μέθοδοι όπως οι τσίχλες νικοτίνης. Τι γίνεται όμως αν η μητέρα είναι εθισμένη σε βαθμό τέτοιο που καθιστά αδύνατη τη διακοπή του καπνίσματος;

Αρχικά, η μητέρα θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση από τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος και από τους φίλους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον να κόψει το κάπνισμα, αν όλοι οι υπόλοιποι καπνίζουν γύρω του. Κάπως έτσι η θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να ζητήσει ευγενικά, να μην καπνίζουν κοντά της και φυσικά ποτέ μέσα στο σπίτι όπου βρίσκεται το βρέφος. Η ίδια ακόμη, δεν θα πρέπει να καπνίζει κοντά στο βρέφος ενώ θα πρέπει να αλλάζει τη μπλούζα της αν θέλει να το πάρει αγκαλιά. Ο καπνός μένει στα δάχτυλα, στα μαλλιά, στο δέρμα και παντού πάνω στον καπνιστή. Η μητέρα που καπνίζει θα πρέπει να προστατεύσει όσο γίνεται το μωρό της από τον καπνό. Η μητέρα θα πρέπει να πλένει πολύ καλά τα χέρια της, το πρόσωπό της, να μαζεύει πίσω τα μαλλιά της και φυσικά να φροντίζει η αναπνοή της να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο του μωρού.

Τέλος, αν είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ίδια να κόψει ή να ελαττώσει το κάπνισμα, καλό είναι να προσέξει τις ώρες που καπνίζει. Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να καπνίσει αμέσως μετά τον θηλασμό και όχι πριν από αυτόν ή όσο πλησιάζει η ώρα του. Και φυσικά, να μην καπνίζει ποτέ και για κανέναν λόγο έχοντας το μωρό στην αγκαλιά της για να το θηλάσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ