2012-06-06 08:17:05
Φωτογραφία για Εκνευρισμένες με Νίκολιτς οι ΗΠΑ
Η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών επέκρινε έντονα χθες τις δηλώσεις του νέου προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος αρνήθηκε ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το 1995, χαρακτηρίζοντάς τις «αντιπαραγωγικές».

«Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα δεν αποτελεί έναν υποκειμενικό προσδιορισμό», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ σε μια ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του νέου Σέρβου προέδρου είναι «αντιπαραγωγικές» σε ό,τι αφορά την προώθηση της σταθερότητας και της συμφιλίωσης στα Βαλκάνια.

Η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα αποτελεί «μια σαφώς ορισμένη εγκληματική πράξη την οποία επιβεβαίωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία με οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις του. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει επίσης συμπεράνει ότι διαπράχθηκε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα. Δεν μπορεί να το αρνείται κανείς αυτό», πρόσθεσε ο Τόνερ.


Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρόεδρος Νίκολιτς έχει «μια ευκαιρία να υιοθετήσει έναν εποικοδομητικό τόνο για την περιφέρεια, αλλά τέτοιες ανυπόστατες δηλώσεις για τη Σρεμπρένιτσα και άλλα εγκλήματα πολέμου είναι αντιπαραγωγικές για την προώθηση της σταθερότητας και της συμφιλίωσης στην περιφέρεια».

Ο Τόνερ κάλεσε «όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο για να υποστηριχθεί η συνεργασία και συμφιλίωση» στα Βαλκάνια.

Ο Νίκολιτς αρνήθηκε, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη σε τηλεοπτικό σταθμό του Μαυροβουνίου και μεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου την Παρασκευή, ότι διαπράχθηκε γενοκτονία το 1995 στη Σρεμπρένιτσα--δήλωση που θέτει υπό αμφισβήτηση την υποτιθέμενη πολιτική του μετατόπιση από το υπερεθνικιστιστικό στρατόπεδο στο κέντρο και ενδέχεται να επιδεινώσει τις σχέσεις στην περιφέρεια, όπου τα τραύματα από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (5-6-2012)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (5-6-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ