2018-10-02 10:09:12
Φωτογραφία για Έχω τενοντίτιδα… πως θα θεραπευτώ;
Η θεραπεία με PRP (πλούσιο σε αιμοπετάλια) είναι ένας διαρκώς εξελισσόμενος κλάδος της ιατρικής που ονομάζεται «Ορθοβιολογία», η οποία έχει απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση

και ενίσχυση της έμφυτης ιδιότητας του σώματος να επουλώνει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του.

Πλέον αποτελεί μία ασφαλή, μη χειρουργική, βιολογική θεραπεία, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση των εκφυλιστικών και τραυματικών παθήσεων του μυοσκελετικού με φυσικό τρόπο.

Πως λειτουργεί η θεραπεία; Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα και τα έμμορφα συστατικά του, δηλαδή ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Τα αιμοπετάλια είναι γνωστά για τον ρόλο τους στην πήξη του αίματος.

Μετά από ένα τραυματισμό, τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια απελευθερώνουν πρωτεΐνες επούλωσης που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες οι οποίοι δρώντας συνεργικά στην πάσχουσα περιοχή επιταχύνουν την αποκατάσταση της βλάβης.


Ακριβώς την επουλωτική αυτή δράση που έχουν τα αιμοπετάλια εκμεταλλεύεται η θεραπεία με PRP ένα ισχυρό παρασκεύασμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες που έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τον ρυθμό αποκατάστασης και να διεγείρει συνολικά την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η θεραπεία με PRP αποτελεί μία απλή διαδικασία που δεν χρήζει νοσηλείας και πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου. Με μία σύριγγα γίνεται λήψη μίας μικρής ποσότητας αίματος από τον ίδιο τον ασθενή, περίπου 10cc (όσο δηλαδή απαιτείται για μία τυπική εξέταση αίματος), το οποίο εν συνεχεία τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα φυγοκέντρησης για λίγα λεπτά ώστε να απομονωθεί το πλάσμα που είναι εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια.

Πάντα με αποστειρωμένες συνθήκες το προϊόν εγχύεται στην πάσχουσα περιοχή. Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται; Μεταξύ άλλων, η θεραπεία με PRP χρησιμοποιείται με πολύ καλά αποτελέσματα σε τενοντίτιδες (φλεγμονές των τενόντων) όπως του στροφικού πετάλου στον ώμο, του επιγονατιδικού τένοντα στο γόνατο, του Αχιλλείου τένοντα στην ποδοκνημική καθώς και σε επικονδυλίτιδες του αγκώνα.

Ειδικά σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας που στοχεύει στην αποκατάσταση του εύρους κίνησης και στην ενδυνάμωση της πάσχουσας περιοχής τα αποτελέσματα βελτιστοποιούνται προσφέροντας στους ασθενείς την δυνατότητα τάχιστης επιστροφής σε δραστηριότητες και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτροπής, δηλαδή την επανεμφάνισης της φλεγμονής.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ