2018-10-11 16:23:26
Φωτογραφία για Το στίγμα του βάρους (του υπέρβαρου), το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρα Παχυσαρκίας
της Θάλειας Γούτου, κοσμετολόγου, medlabnews.gr

Η 11η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας. Η φετινή #WorldObesityDay 2018 επικεντρώνεται στην σοβαρότητα και ποικιλομορφία του στίγματος που η σύγχρονη κοινωνία έχει, δυστυχώς, θέσει στο σωματικό βάρος.

Το στίγμα και η προκατάληψη γενικά αναφέρονται σε αρνητικές συμπεριφορές που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές μας αλληλεπιδράσεις και δραστηριότητες κατά τρόπο επιζήμιο. Μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των λεκτικών τύπων προκατάληψης όπως η γελοιοποίηση, τα πειράγματα, οι προσβολές, οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί και με φυσικό τρόπο, όπως το σπρώξιμο ή η βία. Τα εμπόδια των παχύσαρκων ατόμων στη σημερινή κοινωνία είναι πολλά. 

Πριν μερικά χρόνια ένας υπέρβαρος νεαρός Γάλλος, ενώ με μεγάλο κόπο, κατάφερε να φτάσει από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο αφού προηγουμένως μία αεροπορική εταιρεία και ένα κρουαζιερόπλοιο είχαν αρνηθεί να τον μεταφέρουν για λόγους ασφαλείας, βρέθηκε εγκλωβισμένος στη βρετανική πρωτεύουσα γιατί δεν δέχτηκαν να τον παραλάβουν ούτε τα τρένα Eurostar.


Ακόμα και ο ιατρικός εξοπλισμός πολλές φορές είναι πολύ μικρός για τους παχύσαρκους ασθενείς, οι καρέκλες ή τα καθίσματα σε δημόσιους χώρους δε φιλοξενούν παχύσαρκα άτομα ή τα καταστήματα δε φέρουν ρούχα σε μεγάλα μεγέθη.

Σε μια ακραία μορφή, το στίγμα μπορεί να οδηγήσει τόσο σε λεπτές όσο και σε εμφανείς μορφές διακρίσεων, όπως είναι η διάκριση στην απασχόληση, όπου ένας παχύσαρκος υπάλληλος στερείται θέσης ή προαγωγής λόγω της εμφάνισής του, παρά το ότι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα.

Το σχολικό-φοιτητικό περιβάλλον είναι κοινός τόπος εκδήλωσης του φαινομένου. Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα είναι στόχοι στιγματισμού. Η αρνητική στάση απέναντι στους παχύσαρκους νέους αναπτύσσεται στα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω. Συνήθως δέχονται πολλαπλά αρνητικά χαρακτηριστικά από τους συνομηλίκους τους, που επηρεάζουν σοβαρά τη ψυχική τους ανάπτυξη και υγεία.Τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει το στίγμα του βάρους;

Από πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity προέκυψε  η διαπίστωση ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος είναι ένας αγχωτικός παράγοντας που δεν οδηγεί στις σωστότερες αποφάσεις για τον τρόπο ζωής. Θα περίμενε κανείς ότι η συνειδητοποίηση των ατόμων ότι είναι υπέρβαρα θα οδηγούσε στο να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να χάσουν κάποιο βάρος. Δυστυχώς όμως, αυτό που συμβαίνει είναι το να επισημαίνουμε και να φορτώνουμε το άτομο με το κοινωνικό στίγμα της παχυσαρκίας. Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο σωματικό βάρος αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο στην εικόνα του σώματός τους, όσο και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του τρόπου που μιλάμε για το βάρος ως κοινωνία Υπάρχουν τρόποι για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να κάνουν υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, που δεν απεικονίζουν την παχυσαρκία ως μια φοβερή κατάσταση.

Η ψυχολογική θεραπεία υποστήριξης από εξειδικευμένους θεραπευτές και η αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο για να μπορέσει να σπάσει ο φαύλος κύκλος των προσπαθειών απότομης δίαιτας, που καταλήγουν σε αποτυχία και απογοήτευση.

Το στίγμα του σωματικού βάρους μπορεί να αντιμετωπιστεί φέρνοντας μια αλλαγή στη γενική στάση απέναντι στο σωματικό βάρος και την παχυσαρκία. Πρέπει να γίνουν προσαρμογές στη γλώσσα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους. Για να έχουμε έναν συνολικό και εκτεταμένο αντίκτυπο των στόχων για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκία, πρέπει να εργαστούμε για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την παχυσαρκία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται με το ίδιο επίπεδο σεβασμού και συμπάθειας με τους άλλους. Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βοηθηθούν τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία να ξεπεράσουν τα εμπόδια που έχουν φτάσει στο δρόμο τους λόγω του στίγματος του βάρους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους παχύσαρκους να έχουν την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται για την κατάσταση της υγείας τους.
grizosgatos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ