2018-10-22 09:34:50
Φωτογραφία για Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο πρώην Υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, που κατηγορούνται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έλαβαν προθεσμία για σήμερα από τους ανακριτές Διαφθοράς στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν το ζευγάρι προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο με τον συνήγορο τους Άρη Χαραλαμπάκη, προκειμένου να ζητήσουν να τους δοθεί επιπλέον χρόνος, ώστε να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους. Ο πρώην Υπουργός δεν θέλησε τότε να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, παραπέμποντας στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει με αφορμή την αποστολή δικογραφίας στη Βουλή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Στην επίμαχη ανακοίνωσή του, ο πρώην Υπουργός υπεραμυνόταν της απόφασης για εκσυγχρονισμό των φρεγατών και τονίζει πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του ότι λειτούργησε κατά του δημοσίου συμφέροντος.

Μεταξύ δε άλλων ανέφερε:

«Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο
. Εφεύραν, για το λόγο αυτό, ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων - που έχει πεθάνει - από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο ''μαγικό χέρι'' φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου. Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό.

»Τα όσα αφορούν τη ''νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα'' είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη ''παράνομης δραστηριότητας''. Οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου. Χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, επενδύσεις σε μέταλλα, επιπροσθέτως των απλών τραπεζικών καταθέσεων, χρησιμοποιούνται παγίως στη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών οργανισμών».

Το κατηγορητήριο 

Το περίπου 800 σελίδων κατηγορητήριο που καλείται να αντικρούσει ο πρώην Υπουργός και η σύζυγος του αναφέρει με πληθώρα στοιχείων που παραθέτει, ότι το επίμαχο ποσό αποτελεί παράνομες πληρωμές που έλαβε ο κ. Παπαντωνίου, προκειμένου να προωθήσει το 2003 συγκεκριμένη εταιρία για έργο που αφορούσε φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Η επίμαχη σύμβαση, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ως κύριου αναδόχου και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του Υπουργείου Εθνική Άμυνας.

Η ανακρίτρια Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα και ο επίκουρός της, Γιώργος Ευαγγέλου, καταλογίζουν στον κ. Παπαντωνίου ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες «απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε» και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Κατά τη δικογραφία, κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε μέσω εξωχώριων εταιρειών, συμφερόντων του αποβιώσαντος εκπροσώπου της THALES στην Ελλάδα Χαράλαμπου Μπεκατώρου. Τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες αλλά και από τις κυπριακές Αρχές που έχουν συγκεντρώσει οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συντείνουν στο συμπέρασμα τους ότι το συνολικό ποσό που διακινήθηκε για την επίμαχη σύμβαση ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, μέρος του οποίου είναι το ποσό για το οποίο καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παπαντωνίου, τα οποία μέσω 7 λογαριασμών και περίπου 35 υπολογαριασμών κατέληξαν στον ίδιο τον κατηγορούμενο.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία των ανακριτών, οι κύριοι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων χρηματικών ποσών είναι στις ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G, Gredit Suisse, Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς χρησιμοποήθηκαν οι 35  συνδεόμενοι "υπολογοριασμοί" δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων, προκειμένου να "χάνεται" κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού. 

Η χαρτογράφηση των  κινήσεων αυτών φαίνεται να καταδεικνύει ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό, μέσω του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς, στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και εν τέλει, κατά τους ανακριτές, ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών. Η όλη διαδρομή των, κατά τους ανακριτές, παράνομων χρημάτων έχει κομβικό πρόσωπο, συγκεκριμένο επιχειρηματία που είναι συγκατηγορούμενος του πρώην υπουργού, ο οποίος μέσω δικών του λογαριασμών "διένειμε" τα ποσά. Ο πρώην υπουργός από την αρχή αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ