2012-06-09 18:15:03
Φωτογραφία για Μασούσαν ότι έβρισκαν
Απίστευτα ποσά αποδεικνύεται ότι απεκόμιζαν παράνομα επιτήδειοι δημόσιοι «λειτουργοί» έπειτα από ελέγχους του ΣΔΟΕ. Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χιλι­άδες υπάλληλοι του... ελληνικού Δημοσίου έλαβαν παράνομα με τη μορφήεπιδομάτων και αποζημιώσεων, είτε για συμμετοχή σε επι­τροπές είτε ως υπερωρίες και εκτός έδρας. Τώρα θα κληθούν να τα επιστρέψουν αναδρομικά.

Στο εξής με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενεργοποιείται η διάταξη της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του νόμου 4071/2012, που είναι ένας νόμος που ψη­φίστηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει διαφυγή για εκείνους που έτρωγαν με... χρυσά κουτάλιασε βάρος των υπολοί­πων.

Μέχρι σήμερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελούσε ανάχωμα για όλους αυτούς. Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι όταν ο πάρεδρος ή επίτροπος του Ελεγκτικού Συνε­δρίου έχει προεγκρίνει τις συγκεκριμένες δαπάνες, αυτές έχουν a priori το τεκμήριο της νομιμότητας και δεν μπορούν να υποστούν κατασταλτικό έλεγχο.


Μόνο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής είχε στείλει τουλάχιστον 1.000 υποθέσεις παράνομων πληρωμών στην Δικαιοσύνη. Τα χρήματα όμως δεν επέστρεφαν πίσω λόγω του νόμου που προστάτευε τους... παρανομούντες! Τώρα όμως γίνεται δεκτό ότι η κατ’ αρχήν έγκριση νομιμότητας της δαπάνης που γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να ανατρα­πεί, ύστερα από αίτηση του υπουργού Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο προεγκρίνει εντάλματα πληρωμής του Δημοσίου ύψους 140 δισ. ευρώ (διάφορες πληρωμές για μισθούς, συμβάσεις κ.λπ.). Πρόκειται για συ­ναλλαγές και πληρωμές υπουργείων, ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων, ΝΠΙΔ κ.λπ.

Από αυτά, ετησίως απορρίπτονται δαπάνες περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 139 δισ. προεγκρίνονται.

Ακόμα και εκείνοι που είχαν προειδοποιηθεί από τον γενικό επι­θεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στύλωναν τα πόδια και πολύ απλά αρνούνταν να επιστρέψουν τα χρήματα, υποστηρίζοντας πως οι αμοιβές τους ήταν τυπικά νόμιμες, εφόσον εξοφλήθηκαν με χρηματικό ένταλμα που θεωρήθηκε από τον αρμόδιο επίτροπο ή πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παρακάτω ακολουθούν υποθέσεις που οδήγησαν στην αλλαγή του νόμου:

♦ Στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας μοιράστηκαν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις σε υπαλλήλους.

♦ Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας περίπου 12 υπάλληλοι, αποσπασμένοι στο εξωτερικό (σε Καναδά και Βρυξέλλες), εισέπρατταν το αυξημένο ποσό της αποζημίωσης Eurocontrol (ανέρχεται στα 1.500 ευρώ μηνιαίως). Παράλληλα ορισμένοι υπέγραφαν «παρών» στις μονάδες τους στην Ελλάδα για να εισπράττουν το επίδομα, ενώ πολ­λοί υπάλληλοι πληρώνονταν για «μαϊμού» υπερωρίες.

♦ Στο ΝΑΤ ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και η γενική διευθύντρια είχαν εισπράξει «πάγια γραφικά έξοδα» χιλιάδων ευρώ, χωρίς να τα δικαιούνται.

♦ Στο υπουργείο Υγείας μοιράστηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πλασματικές υπερωρίες και επιτροπές «μαϊμού».
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ