2012-06-10 18:15:47
Φωτογραφία για ''ΕΧΘΡΟΣ'' ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ Η ΑΠΟΧΗ
46 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες στον πρώτο γύρο των βουλευτικών. Η αποχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τις προεδρικές. Μέχρι το μεσημέρι η συμμετοχή έφτασε το 21,06%.

Ως μια πρώτη δοκιμή για τον Φρανσουά Ολάντ μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές. Ατο σημερινό πρώτο γύρο οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, και θα κλείσουν στις 9 ώρα Ελλάδας.

Λείπει ο ενθουσιασμός

Ένα μήνα μετά τις προεδρικές, ο ενθουσιασμός δεν έχει κλείσει ραντεβού στις βουλευτικές. Αλλωστε δεν έγινε καμιά τηλεοπτική αντιπαράθεση ή ντιμπέϊτ από τους επικεφαλείς των κομμάτων που υποτίθεται ότι κατεύθυναν τις προεκλογικές εκστρατείες που όμως τελικά ήταν τόσες όσες και οι εκλογικές περιφέρειες: 577 στο σύνολο τους που θα δώσουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης. Η τελευταία δημοσκόπηση Ipsos δίνει ότι η αποχή μπορεί να φθάσει πολύ υψηλά στο 43%. Πλειοψηφικό με μονοεδρικές δύο γύρων είναι το γαλλικό εκλογικό σύστημα. Τυχερός για να εκλεγεί από τον πρώτο σημερινό γύρο, θα είναι όποιος συγκεντρώσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων και τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων.


Στόχος η πλειοψηφία των Σοσιαλιστών

Στο δεύτερο γύρο πηγαίνουν οι δύο πρώτοι, αλλά κι όποιος άλλος το επιθυμεί, εφ’όσον έχει τουλάχιστον το 12,5 % των εγγεγραμμένων. Και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο της η αποχή, όσο πιό υψηλή θα είναι η αποχή τόσο λιγότεροι υποψήφιοι θα μπορέσουν να κρατηθούν στο δεύτερο γύρο. Βέβαια στόχος των Σοσιαλιστών είναι να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις 289 έδρες, ώστε έχοντας ήδη την πλειοψηφία και στη Γερουσία, να μπορέσουν απρόσκοπτα να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Στόχος της δεξιάς είναι να επιτύχει το ανεπανάληπτο, την συγκατοίκηση με δική της πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα που ποτέ δεν έδωσαν οι Γάλλοι στην αντιπολίτευση ενός νεοεκλεγέντα προέδρου, προτιμώντας να του αφήσουν το δρόμο ελεύθερο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ