2020-01-24 20:21:28
Φωτογραφία για Ερντογάν σε Μέρκελ: Η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση του αλ Σάρατζ
Η Λιβύη και η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Άνγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε σήμερα την Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, είπε ότι «το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στη Λιβύη υποστηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης».

Ο τούρκος πρόεδρος υπέδειξε μάλιστα στην Ανγκελα Μέρκελ ότι «οι χώρες που συμμετείχαν στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν θα πρέπει να ευνοήσουν τον αντίπαλό του Φάγεζ αλ Σάρατζ, πρωθυπουργού της Λιβύης, τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφού έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

«Η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε σταθερή» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.


Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, λέγοντας ότι «δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση», ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τους Λίβους «αδελφούς» της μόνους κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Παράλληλα χαρακτήρισε «πραξικοπηματία» τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ.

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων», ανέφερε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι «ανθρωπιστική ευθύνη» της ΕΕ να προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη βοήθεια στους Σύρους, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για εμβάθυνση της συνεργασίας με τη Γερμανία στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την ενέργεια και τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι της είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Soundgarden - Black Hole Sun
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Soundgarden - Black Hole Sun
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ