2020-04-18 07:40:21
Φωτογραφία για 1,5lt: Volvo XC40 vs Volkswagen Tiguan
Δύο Sport Utility Vehicles με compact διαστάσεις αλλά με premium αέρα και αίσθηση. Συγκρίνουμε το VW Tiguan και το Volvo XC40 σε όλους τους τομείς.

Αποτελούν το… επόμενο βήμα για όσους έχουν αγοράσει ήδη το πρώτο τους όχημα στην κατηγορία των μικρομεσαίων SUV ή θέλουν να μπουν σε αυτήν με αξιώσεις. Έχουν στόχο το νεανικό αλλά και το πιο… ώριμο κοινό της κατηγορίας και για τον λόγο αυτό κρατούν χαμηλά το κόστος χρήσης. Έχουν βενζινοκινητήρες 1500 κ.εκ. με 150 και 156 ίππους, χαμηλή κατανάλωση και εκπομπές ρύπων (για την κατηγορία). Από άλλη πλευρά για να μειωθεί το κόστος αφαιρέθηκε η τετρακίνηση, η οποία σύμφωνα με τις έρευνες, χρησιμοποιείται ελάχιστα απο τους χρήστες σε αυτή την κατηγορία. Μία μάχη μεταξύ δύο σχολών της αυτοκίνησης: της Σουηδικής (η οποία είναι πλέον 100% υπό την κατεύθυνση των Κινέζων) και της γνώριμης παραδοσιακής Γερμανικής: Volvo λοιπόν εναντίον Volkswagen και XC40 εναντίον Tiguan. Ποιός θα κερδίσει;


Το Volvo XC 40

Ίσως το πιο φρέσκο από τα δύο και η εμφάνιση έχει τον ρόλο της, αφού η Volvo προσπαθεί (και φαίνεται πως το καταφέρνει) να φέρει στο πελατολόγιο της ένα πιο νεανικό κοινό.

Εσωτερική και εξωτερική εμφάνιση

Αυτό που «έχει» το Volvo είναι ιδιαίτερα στοιχεία στο σχήμα του, που κάποιοι ίσως τα βρουν έντονα. Το ξεχωριστό στο design είναι η διαμόρφωση της τρίτης κολόνας αλλά και το σχήμα των εμπρός και πίσω φωτιστικών σωμάτων. Τον SUV χαρακτήρα, ενισχύει η αυξημένη απόσταση από το έδαφος (211 χιλιοστά). Μόλις περάσετε στο εσωτερικό την προσοχή σας θα «τραβήξει» η κάθετα τοποθετημένη οθόνη αφής, μέσω της οποίας ελέγχονται όλες οι παράμετροι του infotainment, όπως το κινητό τηλέφωνο, ο κλιματισμός, το ηχοσύστημα, αλλά και τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου. Όμορφη ναι, αλλά θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής από εσάς για να την μάθετε και να τη χειρίζεστε με άνεση.

Δυστυχώς ηχοσύστημα και κλιματισμός ρυθμίζονται από αυτήν και έτσι θα δυσκολευτείτε λίγο με αυτά τα βασικά Αντίθετα με την χρήση της οθόνης, η σχεδίαση του εσωτερικού είναι λειτουργική μιας και υπάρχουν οι απαιτούμενες θήκες για μικροαντικείμενα, ενώ οθόνη αφής, έχει εξαλείψει όλους τους περιττούς διακόπτες. Έως πέντε επιβάτες θα βολευτούν και θα ταξιδέψουν με σχετική άνεση, ενώ καλός είναι κι ο χώρος αποσκευών των 460 λίτρων. Ο εξοπλισμός είναι παραπάνω από ικανοποιητικός με πολλά από τα ηλεκτρονικά βοηθήματα ασφαλείας, να είναι διαθέσιμα ακόμη και στα “εισαγωγικά” μοντέλα. Στην καμπίνα του μοντέλου υπάρχουν πολλές παραφωνίες, όσον αφορά την ποιότητα των υλικών και το φινίρισμα, που σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με το concept που θέλουν να προωθήσουν οι Σουηδοί, ή αν θέλετε με ότι έχουμε δει τόσο στο XC60, όσο και στο γερασμένο πια XC90. Οι ΚινεζοΣουηδοί θέλησαν να κρατήσουν όσο το δυνατόν το κόστος χαμηλά -αφού μετά από αρκετά χρόνια αποφάσισαν να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος απο τις πωλήσεις των μοντέλων τους – και αυτό δυστυχώς είναι εμφανές σε πολλά σημεία στο εσωτερικό του.

Μοτέρ με πρωταγωνιστή το Downsizing

Αν δείτε τις προδιαγραφές του κινητήρα στο XC40 της δοκιμής μας θα συμφωνήσετε πως είναι η χαρά του downsizing: 3κύλινδρο σύνολο 1500 κ.εκ. όταν άλλοτε σε SUV συναντούσαμε τρίλιτρα εξακύλινδρα μοτέρ. Ο κυβισμός του κινητήρα είναι 1.477 κ.εκ., έχει εξελιχθεί από την ίδια τη Volvo και προσφέρει καλές επιδόσεις, χάρη στους 156 ίππους (και τα 265 Nm ροπής), που κινούν παραπάνω από σβέλτα το αμάξωμα του XC40. Η δύναμη είναι αισθητή από τις χαμηλές στροφές αφού η διαθέσιμη ροπή αποδίδεται από τις 1.850 σ.α.λ., ενώ οι κραδασμοί (λόγω τριών κυλίνδρων) που φτάνουν στην καμπίνα των επιβατών είναι ανεπαίσθητοι.

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων, με καλή κλιμάκωση και αίσθηση. Η διαδικασία του 0–100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,4 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα. Σε ότι αφορά την κατανάλωση καυσίμου, η Volvo ανακοινώνει μόλις 6,2 λτ./100 χλμ., ωστόσο κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας είδαμε λίγο κάτω από τα 9,5 λίτρα /100 χλμ. Με την βοήθεια της λειτουργίας «Eco», η κατάσταση βελτιώνεται λίγο (στα 9 λίτρα) αλλά η δύναμη πέφτει αισθητά. Μια τιμή-σε κάθε περίπτωση-αρκετά υψηλή.

Κίνηση με… άνεση

Η οδική συμπεριφορά των SUV είναι συνυφασμένη με την άνεση, η οποία υπερτερεί της ευχαρίστησης της οδήγησης. Είναι εύκολα και χαλαρά (ιδιαίτερα στην πόλη). Το XC40 κατορθώνει να είναι ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές διαδρομές (σπίτι, σχολείο, δουλειά, σχολείο super market, σπίτι) και θα σας ταξιδέψει το Σαββατοκύριακο στον αγαπημένο σας προορισμό. Στον ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, οδηγός και επιβάτες θα εκτιμήσουν την άνεση που προσφέρει η ανάρτηση, αλλά και την ποιότητα κύλισης.

Φυσικά σε δρόμο με στροφές μην περιμένετε να είναι S90 R Design. Το ιδιαίτερα μαλακό set up της ανάρτησης και τα 211 χιλιοστά του ύψους της κάνουν το XC40 να παίρνει κλίσεις, χωρίς όμως να τρομάζει τους επιβάτες, αλλά δεν είναι και το πιο ευχάριστο για αυτούς. Έτσι ο οδηγός μειώνει την ταχύτητα και την όποια διάθεση να πάει λίγο πιο σβέλτα στην οδήγησή του. Τα φρένα είναι δυνατά και με καλή αίσθηση, κάτι που ενισχύει την ασφάλεια. Μοναδικό αλλά σημαντικό ψεγάδι στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι το μεγάλο βάρος-συγκριτικά με την υπόλοιπη κατηγορία-κάτι που καθιστά το XC40 “πλαδαρό” κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Το VW Tiguan 1,5 TSI ACT 150PS

Το Volkswagen Tiguan με τον κινητήρα βενζίνης 1500 κ.εκ. TSI Evo των 150 ίππων, είναι ο πρωταγωνιστής στην γκάμα του μοντέλου. Δίνει την δύναμη την αξιοπιστία και τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να συνεχίσει, το SUV της Volkswagen, να διατηρεί το καλό του όνομα.

Το VW Tiguan, ξεκίνησε ως το μικρό Όχημα Ελεύθερου Χρόνου της VW και έχει εξελιχθεί ως το τρίτο μεγαλύτερο (μετά τα T-Cross και T-Roc και κάτω από το Touareg). Στην δεύτερη γενιά του με τον βενζινοκινητήρα κινητήρα 1,5 TSI Evo, ο οποίος έχει σχεδιαστεί -σύμφωνα με τους μηχανικούς τους μάρκας – με γνώμονα την απόδοση σε συνδυασμό με οικονομία στην κατανάλωση, δείχνει να είναι περισσότερο ολοκληρωμένο από ποτέ.

Εμφάνιση με χαμηλό προφίλ, premium εσωτερικό

Χωρίς να προκαλεί, το σχεδιαστικό μοτίβο του Tiguan παραμένει δυναμικό, διαχρονικό, έχει έντονη προσωπικότητα σαν σύνολο και παράλληλα, ακολουθεί την σχεδιαστική γλώσσα της VW. Οι διακριτικές αναλογίες του χαρίζουν αμέσως μια κομψή εμφάνιση. Το Tiguan είναι μακρύτερο, πλατύτερο και χαμηλότερο σε ύψος σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αυτές οι νέες διαστάσεις έχουν επιτευχθεί λόγω χρήσης της νέας πλατφόρμας MQB, με αποτέλεσμα το να έχει πιο εντυπωσιακό προφίλ αναλογικά με τι ισχύει στα ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά αλλά σας κερδίζει όσο ζείτε μαζί του, ενώ σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Οι μεγάλες πόρτες του Tiguan οδηγούν στο εσωτερικό του, όπου το minimal σχεδιαστικό μοτίβο συνεχίζεται. Εκεί κερδίζει τις εντυπώσεις η υψηλή ποιότητα κατασκευής, η οποία τονίζεται από την επιλογή και την συναρμογή των υλικών. Στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει μεγάλη (8 ιντσών) έγχρωμη οθόνη αφής, ενώ η εργονομία είναι πολύ καλή. Παίρνοντας θέση πίσω από το τιμόνι του Tiguan όλα είναι εκεί που περιμένετε, με την θέση οδήγησης να προσφέρει πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα, ενώ ο πίνακας οργάνων είναι ευανάγνωστος. Ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας είναι πλήρης, ενώ από τη βασική έκδοση στάνταρ είναι ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος κλιματισμός. Ένα ακόμη ατού της καμπίνας των επιβατών είναι η εξαιρετική ευρυχωρία ακόμη και για 5 ενήλικες. Στο πίσω κάθισμα κάθονται με άνεση 3 επιβάτες, έχοντας άφθονο χώρο για τα γόνατα και απολύτως ικανοποιητικό για τους ώμους και τα κεφάλια τους. Χάρη στο κατά 180 χλστ. εμπρός-πίσω μετακινούμενο πίσω κάθισμα ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα από 420-515 λτ.

Στο δρόμο: Ο TSI σε πρώτο πλάνο

Στην έκδοση της δοκιμής μας ο 1,5 TSI Evo είναι ο πρωταγωνιστής. Το μοτέρ με τους 150 ίππους και το σύστημα ACT (σε συνθήκες χαμηλού φορτίου απενεργοποιεί τους δύο κυλίνδρους για μεγαλύτερη οικονομία) συνδυάζεται με το χειροκίνητο κιβώτιο των έξι σχέσεων που μεταφέρει την ισχύ στους δύο εμπρός τροχούς. Ο συνδυασμός προσφέρει «ζωντανές» επιδόσεις στο βαρύ αμάξωμα των 1.520 κιλών.

Το μοτέρ έχει δύναμη και γραμμική λειτουργία αλλά φαίνεται πως κάτι του… λείπει και αυτό το κάτι είναι το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG). Ναι λογικά πρέπει να ζητάμε χειροκίνητα αλλά είναι κάποιοι κινητήρες, που δουλεύουν καλύτερα με τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Ίσως για το λόγο αυτό η κατανάλωση, να ανέβηκε (5,7 δίνει ο κατασκευαστής) στα 8,4 -8,7 λτ./100 χλμ σύμφωνα με το trip computer.

Με τα επίπεδα θορύβου να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση πρόσθεσε… ένταση στην premium αίσθηση. Οι αναρτήσεις «αφαιρούν» τις κακοτεχνίες χωρίς να θορυβούν και χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα αντιλιπτό από τους επιβάτες. Το ταξίδι είναι ευχάριστο, αφού το αυτοκίνητο δεν κουράζει ενώ εμπνέει ασφάλεια ακόμη και σε πιο «κλειστές» διαδρομές. Αν και ελαφρύ, το τιμόνι είναι καλοζυγισμένο και ακριβές, ενώ η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων κρατά συνεχώς τους τροχούς σε επαφή με την άσφαλτο. Αν το… παρακάνετε τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν διακριτικά, με τα φρένα να είναι πολύ καλά σε αίσθηση και αποτελεσματικότητα. Η απόσταση από το έδαφος (191 χλστ.) είναι ένα ατού αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε ένα ομαλό χωματόδρομο.

Ποιο από τα δύο;

Με απολύτως ορθολογικά κριτήρια το VW Tiguan κερδίζει ολοκληρωτικά το XC40, με το οποίο οι Σουηδοί πρoσπάθησαν να εισέλθουν σε premium χωράφια της μικρομεσαίας κατηγορίας. Η γερμανική πρόταση υπερτερεί σε ποιότητα, επίπεδο κύλισης, τιμή και φυσικά σε μεταπωλητική αξία. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του newsauto φαίνεται πως τα μοντέλα της Volvo εμφανίζουν από τα πρώτα χρόνια αγοράς τους μεγάλες απομειώσεις, δυσανάλογες του αρχικού κόστους αγοράς τους.

Η επιλογή μας λοιπόν -ανάμεσα στα δύο- είναι το Tiguan με το οποίο νιώσαμε μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, έχοντας στα χέρια μας ένα πιο στιβαρό, ποιοτικό και ολοκληρωμένο αυτοκίνητο. Αναμφίβολα η πρώτη προσπάθεια της Volvo στη συγκεκριμένη κατηγορία, δεν ήταν κακή. Ομως σίγουρα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε σε σύγκριση με μοντέλα των ΚινεζοΣουηδών, όπως το XC60, ενώ το “premium”, δε θα πρέπει να είναι αντιληπτό μόνο στην τιμή αλλά και στο αυτοκινητο που έχει στα χέρια του ο χρήστης Volvo XC40 T3 1,5 156 PS

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1477 cc

Ισχύς: 156 PS/5.000 rpm

Ροπή: 265 Nm/1.850 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,4 sec

Τελική ταχύτητα: 200 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km): 6,2 lt

Εκπομπές CO2: 144 gr/km (WLTP)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.425/1.863/1.652 mm

Βάρος: 1.568 kg

Χώρος αποσκευών: 460 lt

Τιμή: Από 31.935 €

Volkswagen Tiguan 1,5 TSI ACT 150PS

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κινητήρας: 1498 cc

Ισχύς: 150 PS/6.000 rpm

Ροπή: 250 Nm/1.500 rpm

Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσων

Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,3 sec

Τελική ταχύτητα: 202 km/h

Μέση κατανάλωση (/100 km):6,7 lt

Εκπομπές CO2: 151 gr/km (WLTP)

Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.606/1.839/1.654 mm

Βάρος: 1.520 kg

Χώρος αποσκευών: 420 lt

Τιμή: Από 27.670€
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ