2020-07-17 02:34:40
Φωτογραφία για Βόρεια Μακεδονία: Πρωτιά του κόμματος Ζάεφ με διαφορά δύο εδρών
Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχτηκε πρώτο στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας ..46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας.

Δεύτερο έρχεται το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο καταλαμβάνει 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, τέταρτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και πέμπτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών (μία έδρα παραπάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία).


Σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία ενισχύθηκαν σημαντικά καταλαμβάνοντας 28 έδρες (20 έδρες στις εκλογές του 2016), ενώ τα κόμματα του σλαβικού πολιτικού μπλοκ έχουν απώλειες 8 εδρών.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας και σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.

Η ανακοίνωση, από την μεριά της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, της κατανομής των εδρών στη νέα Βουλή καθυστέρησε αρκετά, διότι τα συστήματα πληροφορικής της Επιτροπής έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης αργά χθες το βράδυ, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ