2020-12-16 08:40:23
Φωτογραφία για Τσαβούσογλου διαμαρτυρήθηκε στον Πομπέο για τις αμερικανικές κυρώσεις
Τη διαμαρτυρία του για τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τους S-400 εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου διατύπωσε τις τουρκικές θέσεις για τις αμερικανικές κυρώσεις

Σε μια λιτή ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και εξέφρασε την αντίδρασή μας στην απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ».

Ήδη από την πρώτη στιγμή, το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκασε ως «ολέθριο λάθος» τις κυρώσεις και και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, εαν δεν ανακαλέσουν οι ΗΠΑ άμεσα την απόφασή τους.

Οι κυρώσεις απευθύνονται κατά του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων. Επίσης απαγορεύεται η έκδοση από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις «ανεξήγητες» αφού η Ουάσινγκτον, όπως τόνισε η Άγκυρα, απέρριψε επανειλημμένα την προσφορά της να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας.

Η οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης. Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας».

Η Τουρκία προειδοποίησε επίσης ότι «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις».

Ερντογάν: Δεν μας σταματούν οι κυρώσεις

Νωρίτερα, παρά το ράπισμα από τις ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε να απαντά στη διεθνή πολιτική κοινότητα σε προκλητικό τόνο.

Σε ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο, διεμήνυσε ότι οι κυρώσεις δεν αποθαρρύνουν την Τουρκία από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

«Μας θλίβει η ενίσχυση της ρητορικής των κυρώσεων, όμως οι πιέσεις δεν θα σταματήσουν την Άγκυρα από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τα μέτρα δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές μας να υπαρασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας», προσέθεσε. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ