2020-12-28 20:01:18
Φωτογραφία για Σκάνδαλο Folli Follie: Πώς ο Σάκκος «έδεσε» τους Κουτσολιούτσους με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ποιος είναι ο μυστηριώδης προϊστάμενος ασφαλείας της Folli Follie που έφερε σε επαφή της δύo πλευρές - Αδιαμφισβήτητη η εμπλοκή με τον... Φρουράαα Μάκη Μπαλαούρα - Αναπάντητο το πού χάθηκαν τα 80.000 ευρώ που έφυγαν από το ταμείο της εταιρείας

Μια ασύλληπτη για τα ελληνικά δεδομένα απάτη που ξεπερνάει και το πιο ευφάνταστο σενάριο και η οποία εξελισσόταν επί 17 ολόκληρα χρόνια κάτω από τη μύτη των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών ξετυλίγει και φωτίζει η ενδιάμεση έκθεση της PricewaterhouseCoopers (PwC) για την υπόθεση της Folli Follie.

Πέραν, όμως, της απάτης, που αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο μέσα από τις 212 σελίδες της έκθεσης, για πρώτη φορά το σκάνδαλο της Folli Follie αποκτά και πολιτικές διαστάσεις που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Σε εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο κ
. Αλέξης Τσίπρας, αποκαλούνται ως ισχυροί σύμμαχοι της Folli Follie, ενώ βαριές σκιές πέφτουν και στα τότε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Κι αυτό καθώς, από το σύνολο της αλληλογραφίας με αποδέκτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και αποστολέα τον προϊστάμενο Ασφάλειας της Folli Follie Νίκο Σάκκο, αποτυπώνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού που στόχο είχε να καθυστερήσει τις έρευνες στην εταιρεία και οι ιδρυτές της να κερδίσουν χρόνο για να καλύψουν κάθε ίχνος της έκνομης δραστηριότητάς τους.

«Κύριε Τζώρτζη,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω περιληπτικά για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησής μας. Η Οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Ομιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου», γράφει στις 9 Μαΐου του 2018 ο προϊστάμενος της ασφάλειας της Folli Follie στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και συνεχίζει: «Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μπαλαούρας έστειλε μήνυμα στον κ. Γκότση και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον κ. Λαζαρίδη. Είπε ο κ. Τρουλίνος να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή (αυτοί και εμείς). Ο,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου μηνύματος που ήρθε στο φως 2,5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Folli Follie εξηγεί για κάποιους τα χαλαρά… αντανακλαστικά που είχε επιδείξει την άνοιξη του 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία περίμενε από τις 3 έως τις 25 Μαΐου του ίδιου έτους για να δηλώσει η εταιρεία «αδυναμία παροχής στοιχείων». Χρειάστηκαν δηλαδή να περάσουν 22 ημέρες από τις καταγγελίες στις οποίες είχε προβεί για τη Folli Follie η QCM ώστε να πληροφορηθούν οι επενδυτές ότι η εταιρεία δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία για τον ισολογισμό της! Την περίεργη αυτή στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχε επισημάνει με σειρά δημοσιευμάτων την περίοδο εκείνη το «ΘΕΜΑ», σημειώνοντας μάλιστα πως κατά το χρονικό διάστημα που είχε δοθεί ως ανάσα στην εταιρεία, οι ιδιόκτητες της αναζητούσαν κάποια ισχυρή επιχειρηματική συμφωνία που θα τους έβγαζε από τη δύσκολη θέση, αλλά οι μέτοχοι της εταιρείας στο διάστημα αυτό έχασαν το 70% της αξίας της επένδυσής τους. Μάλιστα πληροφορίες που είχαν φτάσει από τότε στα δημοσιογραφικά γραφεία έκαναν λόγο για την ύπαρξη ισχυρών πολιτικών ερεισμάτων τα οποία είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν οι μεγαλομέτοχοι της Folli Follie.

«Εχουμε ισχυρούς συμμάχους»

Στην έκθεση της PwC περιλαμβάνονται δύο ακόμη μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στα οποία γίνεται αναφορά σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα αντανακλαστικά των εισαγγελικών αρχών κινητοποιεί η σημείωση για ποσό 80.000 ευρώ τα οποία βγήκαν από τα ταμείο της εταιρείας με την έγκριση του Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Φλαμπουράρης - Χαρίτσης

Οπως έχετε ήδη ενημερωθεί, ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία», γράφει τον Μάιο του 2018 ο Νίκος Σάκκος στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και συνεχίζει: «Οπως αντιλαμβάνεστε, είναι πολύ δύσκολο για την επιτροπή, γιατί πιέζεται από παντού, να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Εχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σε αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή.

Χθες, όπως σας είχα ενημερώσει, είχα μια συνάντηση με έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους τρεις βασικούς υποστηρικτές μας στην υπόθεση. Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω ότι τη στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κανένα σύμμαχό μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιονδήποτε λόγο.

Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι για αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με πώς προχωρώ τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγω της σοβαρότητος. Με ένα ναι ή ένα όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση. Αν είναι ναι, μην πείτε το λόγο σε κανέναν». Ο Τζ. Κουτσολιούτσος απαντά μονολεκτικά «Ναι» (με λατινικούς χαρακτήρες) και ο Σάκκος επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει.

Σε άλλο, δε, e-mail με παραλήπτη πάλι τον Tζώρτζη Κουτσολιούτσο και ημερομηνία 11 Μαΐου 2018, ο διευθυντής ασφάλειας της εταιρείας και έμπιστος της οικογένειας γράφει στον εργοδότη του:

«Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα.) Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ό,τι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος)».

Οι παραλείψεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Αμείωτη παραμένει η κριτική προς την τότε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) και τον πρόεδρό της Χαράλαμπο Γκότση, λόγω της καθυστερημένης αντίδρασης της εποπτικής αρχής στην υπόθεση της Folli Follie. Κριτική που γίνεται εντονότερη εξαιτίας του ότι τον Δεκέμβριο του 2015 έρχεται εις γνώση του κ. Γκότση καταγγελία για λογιστικές παρατυπίες στον ισολογισμό της εταιρείας, πλην η Επιτροπή αποφάσισε να μπει στο αρχείο.

Αλλά και τον Μάιο του 2018, όταν δημοσιοποιήθηκε το περίφημο report της QCM που αμφισβητεί ευθέως την ορθότητα των οικονομικών μεγεθών και το εύρος του δικτύου καταστημάτων της Folli Follie (κυρίως στην Κίνα), η εποπτική αρχή δέχεται ισχυρότατη κριτική για τους καθυστερημένους χειρισμούς της.

Μόνο μετά τη σχετική όχληση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος για ενημέρωση επί του θέματος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών αποφάσεις της με τις οποίες ενημερώνει για την επιβολή διοικητικών προστίμων στην F.F. για τη χρήση 2017, χωρίς, όπως αναφέρεται, να υπάρχει ένδειξη ποινικής χειραγώγησης της μετοχής, αφού δεν προέκυπτε όφελος των βασικών μετόχων.

Ο έλεγχος της Ε.Κ. έγινε σε μια χρήση που δεν υπήρξε πώληση μετοχών (ώστε να προκύψει όφελος), το 2016, αφού η πώληση μεγάλου αριθμού μετοχών έγινε τον Μάιο του 2017, με τον κ. Κουτσολιούτσο να αποκομίζει 23 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κινούνταν με επιλήψιμα αργούς ρυθμούς, με τη ροή πληροφοριών να είναι πολύ αργή προς την οικονομική εισαγγελία που διεξήγε τη σχετική έρευνα.

Στο μικροσκόπιο τα e-mail

Οπως ήταν αναμενόμενο, το περιεχόμενο των παραπάνω μηνυμάτων και ειδικότερα κατά πόσο αυτά είναι αξιόπιστα εξετάζεται ήδη από εισαγγελέα, δεδομένου ότι και στην έκθεση της PwC αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες επικοινωνίες παρατίθενται «για λόγους πληρότητας της επεξεργασίας των στοιχείων που μας δόθηκαν» και «δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιώσουμε την ακρίβειά τους, ούτε εάν τα όσα γεγονότα περιγράφονται πραγματικά έλαβαν χώρα ή αν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο αποστολέας των επικοινωνιών τα αναφέρει ως πραγματοποιηθέντα». Ο εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνάς του, αναμένεται να καλέσει σε κατάθεση τον Νίκο Σάκκο καθώς και άλλους μάρτυρες προκειμένου να ελέγξει τη βασιμότητα των γραφόμενών του.

Δεν αποκλείεται, πάντως, αμέσως μετά τις γιορτές η δικογραφία ως προς τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στα μηνύματα να διαβιβαστεί στη Βουλή σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Σε ό,τι αφορά τον κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα, ο φάκελος κατά το μέρος που τον αφορά δεν θα διαβιβαστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο λόγω του ότι δεν έχει πλέον τη βουλευτική ιδιότητα. Οπως ανέφεραν δε εισαγγελικές πηγές, η περίπτωση του κ. Μπαλαούρα θα ερευνηθεί ενδελεχώς καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με άλλο μήνυμα του Ν. Σάκκου, τον έχει ενημερώσει για τροπολογία που επρόκειτο να κατατεθεί και αφορούσε σε ευνοϊκή ρύθμιση για τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για τον εισαγγελέα η αναφορά στον αριθμό 80 που εμπεριέχεται στο μήνυμα του διευθυντή ασφάλειας της Folli Follie. Κι αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε ατζέντα που βρέθηκε στα γραφεία της Folli Follie και η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον αρχιταμία της εταιρείας, εντοπίστηκε καταχώρηση με την περιγραφή “Ν.ΣΑΚΚΟΣ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 με ημερομηνία 14-5-2018. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο Νίκος Σάκκος ρωτήθηκε από τους ελεγκτές της PwC και απάντησε ότι πράγματι είχε κάποια συνάντηση με πρόσωπο που «είχε κάποια σχέση» με τον Γεράσιμο Μπαλαούρα. Ωστόσο, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο ούτε το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου. Οσον αφορά το θέμα των «αναγκών» (80), το οποίο είχε αναφέρει στο e-mail του προς τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ο Ν. Σάκκος, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα ύψους 80.000 ευρώ, αλλά ανέφερε πως δεν θυμόταν αν το αίτημα ήταν για πληρωμή σε μετρητά ή για κάποιο είδος φιλανθρωπικής δωρεάς!

Και ενώ η εισαγγελική έρευνα που στόχο έχει να εξακριβώσει αν τα όσα αναφέρονται στα επίμαχα e-mail υλοποιήθηκαν, η μεγάλη ανάκριση για την υπόθεση της Folli Follie, που ξεκίνησε με την άσκηση των πρώτων διώξεων τον Δεκέμβριο του 2018 από τον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, βαίνει προς ολοκλήρωση. Πλέον το επόμενο βήμα είναι η δικογραφία να διαβιβαστεί σε δικαστικό συμβούλιο για την έκδοση βουλεύματος που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δίκης.

Χαριστική βολή

Πίσω στον Μάιο του 2018. Η τετριμμένη δημοσιογραφική φράση «έπεσε σαν βόμβα» απλώς περιορίζει την αίσθηση που προκάλεσε η είδηση ότι ένα σχετικά άγνωστο fund, το QCM, δημοσιοποίησε έκθεση στην οποία υποστήριζε πως η Folli Follie, που μέχρι τότε προβάλλονταν ως ένα διεθνές επιχειρηματικό success story από την Ελλάδα, δεν ήταν περισσότερο από μια τεράστια φούσκα.

Από τότε έχουν γραφεί, αποκαλυφθεί και ειπωθεί πάρα πολλά γι’ αυτό που πλέον αποκαλείται «σκάνδαλο Folli Follie». Δύο, όμως, ήταν τα αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι και πώς οδήγησαν το QCM να αποκαλύψει την τεραστίων διαστάσεων απάτη και πόσα χρόνια οι Κουτσολιούτσοι και οι συνεργάτες τους ξεγελούσαν εποπτικές αρχές, τράπεζες, επενδυτικούς οίκους και επενδυτές. Το πρώτο ίσως χρειαστεί καιρός ακόμη να απαντηθεί. Το δεύτερο, όμως, φωτίζεται από την ενδιάμεση έκθεση που κατέθεσε η PwC για τον διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποίησε στη Folli Follie.

Στις 212 σελίδες της έκθεσης που πρακτικά αποτελεί μια σύνοψη της κύριας, η οποία ξεπερνά τις 5.000 σελίδες, οι ελεγκτές της PwC αποκωδικοποιούν τους μηχανισμούς με τους οποίους η «αγία» οικογένεια ενορχήστρωσε από το 2001, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τη λογιστική απάτη με την οποία φούσκωναν τα οικονομικά μεγέθη της Folli Follie μέσω δεκάδων faux θυγατρικών και πλαστών στοιχείων, για να αποκομίσουν, πέραν των άλλων, υπεραξίες εκατομμυρίων ευρώ από πωλήσεις μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Η αποτύπωση των λογιστικών παρατυπιών θα είχε καταγραφεί νωρίτερα, πλην η αρχική έρευνα της Alvarez & Marshal (Α&Μ) είχε, όπως αποδεικνύεται, παρεμποδιστεί από τους ίδιους τους Κουτσολιούτσους. Ωστόσο, οι ελεγκτές της PwC μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το υλικό που είχε συλλεχθεί σε προγενέστερο χρόνο (Σεπτέμβριος 2018) από την Α&Μ και μαζί με αυτό που συνέλεξαν από την εξέταση εκατομμυρίων, κυριολεκτικά, ηλεκτρονικών αρχείων και εγγράφων που συγκέντρωσαν, μπόρεσαν να «δέσουν» την υπόθεση.a anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ