2021-01-29 09:35:31
Φωτογραφία για Πώς και πότε θα γίνει η καταβολή προσωρινής σύνταξης από 345 έως 384 ευρώ σε 70.000 δικαιούχους
Στην καταβολή περίπου 70.000 προσωρινών συντάξεων στο ύψος της εθνικής σύνταξης που αναλογεί με βάση τα έτη ασφάλισης από 345 έως 384 ευρώ προχωρεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης ακόμη και πάνω από τέσσερα χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή σύνταξη. Οι συνταξιούχοι πέρα από την Εθνική Σύνταξη που θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν ως προσωρινή εφόσον έχουν απασχοληθεί από 15 έως 20 χρόνια, θα εισπράξουν αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους το ποσό που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, η καταβολή της προσωρινής σύνταξης θα ξεκινήσει εντός των επόμενων δύο μηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη της προσωρινής σύνταξης είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψήφιου συνταξιούχου τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης. Οι σημερινές προσωρινές θα παραμείνουν ως έχουν.


Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα, προκειμένου οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την λήψη κύριας σύνταξης και δεν έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη μέχρι σήμερα, να δηλώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό IBAN. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα προχωρήσουν στις απαιτούμενες διασταυρώσεις και στην καταβολή της Εθνικής Σύνταξης που τους αναλογεί και των αναδρομικών ποσών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, η απόδοση μιας Εθνικής Σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους είναι «το πρώτο μέτρο που θα πάρουμε αμέσως για τους ανθρώπους που έχουν υποβάλλει αίτημα για σύνταξη και πληρούν τις προϋποθέσεις».

Η ρύθμιση θα αφορά σε όλους όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα, καλύπτουν δηλαδή όριο ηλικίας και απαραίτητο χρόνο ασφάλισης. Κι αυτό επειδή πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν, της συσσώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων, τα οποία πρέπει να αναζητεί στη συνέχεια το ασφαλιστικά Ταμείο, εφόσον εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο ασφαλισμένος δεν πληρούσε τα κριτήρια για να λάβει σύνταξη. Τέτοια φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί, για παράδειγμα, το 2008, όταν δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης προσωρινής σύνταξης με μια υπεύθυνη δήλωση.

Υπενθυμίζεται πως τα γενικά όρια ηλικίας είναι στα 62 με 40ετία ασφάλισης και στα 67 με 15ετία τουλάχιστον. Την νέα προσωρινή, ωστόσο, θα πάρουν όλοι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν υποβάλλει αίτημα. Η ρύθμιση αφορά και τις εν αναμονή αναπηρικές συντάξεις.

Μάλιστα για όσους υποβάλλουν μετά την έναρξη της διαδικασίας αίτηση συνταξιοδότησης, η καταβολή της Εθνικής Σύνταξης θα χορηγείται αυτόματα αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος έλεγχος.

Το ποσό της νέας προσωρινής θα είναι το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης:

• Για 15 έτη ασφάλισης, το είναι 345,60 ευρώ

• Για 16 έτη ασφάλισης, 353,28 ευρώ

• Για 17 έτη ασφάλισης, 360,96 ευρώ

• Για 18 έτη ασφάλισης, 368,64 ευρώ

• Για 19 έτη ασφάλισης, 376,32 ευρώ και

• Από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384,00 ευρώ

Το μέτρο θα τρέξει παράλληλα με όλο το υπόλοιπο σχέδιο για την επιτάχυνση της οριστικής έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. «Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια. Το 2020 αυξήθηκε ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν κατά 31% συγκριτικά με το 2019», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως ο νέος project manager με την Διοίκηση του ΕΦΚΑ θα επεξεργαστούν και θα προτείνουν τα αναγκαία μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα.

Πηγή (ΠΑ 29/1/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ