2021-03-06 07:57:18
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Σκυλάκι
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για το Σκυλάκι

Απόλυτα ταυτισμένο με την άνοιξη, την περίοδο του πάσχα αλλά και τις παιδικές μας ...αναμνήσεις αφού παλαιότερα το Σκυλάκι δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι.



Γενικά Χαρακτηριστικά

Antirrhinum majus, Scrophulariaceae το βοτανολογικό του όνομα και ανήκει στα επωνομαζόμενα "λυκόστομα" ανθοφόρα, λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος του λουλουδιού, αποτελούμενο από δύο τμήματα που πιεζόμενα στην βάση τους διαχωρίζονται και μοιάζουν με ...στόμα που ανοιγοκλείνει

Πολυετές καλλωπιστικό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο, ωστόσο αν μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδευτεί ολόκληρο το υπέργειο τμήμα του την επόμενη χρονιά αναπτύσσεται και πάλι. 

Από τα πιο εύκολα και ανθεκτικά  καλλωπιστικά, ιδανικό για έντονο χρώμα τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και παρτέρια.


Διαθέτει ψηλές και νάνες ποικιλίες με ύψος 40-100cm και 20-40cm αντίστοιχα, ενώ σε ό,τι αφορά τα χρώματα οι ποικιλίες του είναι εκατοντάδες σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, ροζ, μωβ, κίτρινου, πορτοκαλί και φυσικά λευκό.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι υβριδικές έντονα δίχρωμες ποικιλίες, ενώ κάποιες είναι και αρωματικές. 

Τα λεπτά λογχοειδή φύλλα αναπτύσσονται κατά μήκος του βλαστού σε ζεύγη προς αντίθετες κατευθύνσεις ενώ τα άνθη σε ψηλές ταξιανθίες που ανθίζουν από κάτω προς τα πάνω. 

Φροντίδα

Χώμα:

Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση. 

Για φυτεύσεις σε παρτέρια η ανάμειξη του χώματος με κομπόστ ή κοπριά ευνοεί πολύ την ανάπτυξη και γενική ευρρωστία του φυτού.    

Θέση:

Το Σκυλάκι φυτεύεται σε ηλιόλουστα σημεία ή ελαφρά σκιερά σημεία, με ιδανικές τις θέσεις που δέχονται άπλετο πρωϊνό και απογευματινό ήλιο ενώ προστατεύονται από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. 



Πότισμα:

Χρειάζεται αρκετό νερό και, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες ηλιοφάνειας και βροχόπτωσης που επικρατούν, θα πρέπει να ποτίζεται κάθε 2-3 ημέρες, το δε διάστημα του καλοκαιριού ακόμη και καθημερινά. 



Κλάδεμα:

Όπως όλα τα καλλιεργούμενα ως ετήσια δεν χρειάζεται κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση των ώριμων - ξερών λουλουδιών. 

Το κορφολόγημα των βλαστών πάνω από το 4ο ζεύγος φύλλων του φυτού, τόσο σε ψηλές όσο και νάνες ποικιλίες, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία νέων παράπλευρων βλαστών άρα και πιο παρατεταμένη ανθοφορία. 

Λίπανση: 

Αν και δεν τους είναι απολύτως αναγκαίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ειδικά για φυτεμένα σε γλάστρες Σκυλάκια, ένα υγρό ενισχυτικό σκεύασμα, από τις αρχές της άνοιξης έως το τέλος της ανθοφορίας και κάθε 30 ημέρες. 





Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το  Σκυλάκια ανάλογα με το αν θα φυτευτούν φθινόπωρο ή άνοιξη, ανθίζουν άνοιξη ή καλοκαίρι, αντίστοιχα. 

Ο πολλαπλασιασμός τους είναι εφικτός με μοσχεύματα, διαίρεση των ριζών αλλά κυρίως με σπόρους  που φυτρώνουν 2-3 εβδομάδες μετά την σπορά. 

Και οι σπόροι που πέφτουν στο έδαφος μετά το τέλος της ανθοφορίας πολύ συχνά βλασταίνουν την επόμενη χρονιά.  

Σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε από τις αρχές της άνοιξης και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού έτοιμα φυτά και σχεδόν όλες τις εποχές σπόρους διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων. 



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ