2021-03-08 11:23:26
Φωτογραφία για ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Άλυσσο
Πληροφορίες και συμβουλές Φροντίδας για το Άλυσσο

Από τα πιο δημοφιλή ανθόφυτα κηποτεχνίας, αφού το Άλυσσο είναι κατάλληλο τόσο για εδαφοκάλυψη και διαμόρφωση παρτεριών όσο και για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα είδη.  



Γενικά Χαρακτηριστικά

Lobularia Maritima το βοτανολογικό όνομα του Άλυσσου και Sweet Alyssum η κοινή ονομασία του, προερχόμενη από την γλυκιά μυρωδιά, των άσπρων κυρίως ποικιλιών, που μοιάζει με αυτή του μελιού. 

Το Άλυσσο ανήκει στα πιο δημοφιλή ανθόφυτα κηποτεχνίας και είναι κατάλληλο τόσο για εδαφοκάλυψη και διαμόρφωση παρτεριών όσο για καλλιέργεια μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα είδη σε δοχεία φύτευσης. 

Κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. 

Η πλούσια και μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας του σε συνδυασμό με το ό,τι πρόκειται για γενικά ανθεκτικό φυτό σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φροντίδα το κάνει κατάλληλο  για κάθε χρήση σε κήπους και μπαλκόνια, η δε ανθισμένη όψη του είναι πολύ εντυπωσιακή.


Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 20-30cm ενώ αρκετά μεγαλύτερη είναι η παράπλευρη - έρπουσα ανάπτυξή του, για αυτό και αποτελεί ένα από τα πλέον κοινά είδη για εδαφοκάλυψη, χρήση σε βραχόκηπους κλπ. αλλά και κρεμαστά δοχεία φύτευσης. 

Τα μικρά λογχοειδή φύλλα την εποχή της πλήρους ανθοφορίας σχεδόν "εξαφανίζονται" κάτω από το πλήθος των μικρών λουλουδιών που αναπτύσσονται σε συστοιχίες και αποτελούνται από τέσσερα πέταλα γύρω από έναν κατακίτρινο στήμονα.

Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες φέρουν άνθη σε λευκό, ροζ ή μωβ χρώμα ενώ έχουν αναπτυχθεί και πλήθος υβριδίων σε κίτρινες ακόμη και γαλάζιες - μπλε αποχρώσεις. 

Το λευκό Άλυσσο είναι το περισσότερο ανθεκτικό απ΄όλες τις ποικιλίες. 

Φροντίδα

Χώμα:

Χρησιμοποιείστε ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με καλή αποστράγγιση. 

Για φυτεύσεις σε παρτέρια η ανάμειξη του χώματος με κομπόστ ή κοπριά ευνοεί πολύ την ανάπτυξη και γενική ευρρωστία του φυτού.    

Θέση:

Το Άλυσσο φυτεύεται σε ηλιόλουστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία, με πιο ιδανικές τις θέσεις που δέχονται άπλετο πρωϊνό και απογευματινό ήλιο ενώ προστατεύονται από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. 





Πότισμα:

Χρειάζεται αρκετό νερό και, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες ηλιοφάνειας και βροχόπτωσης που επικρατούν, θα πρέπει να ποτίζεται από την άνοιξη κάθε 2-3 ημέρες, το δε ζεστό διάστημα του καλοκαιριού καθημερινά. 



Κλάδεμα:

Μετά το τέλος της ανθοφορίας χρειάζεται κλάδεμα περίπου στο μισό ώστε να αναπτυχθεί ξανά διατηρώντας το "γεμάτο" σχήμα του, ενώ κατά καιρούς θα πρέπει να αφαιρούνται τα ξερά λουλούδια και  τμήματα του φυτού που παρατηρούνται στο κάτω μέρος, κυρίως σε φυτά τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης. 

Λίπανση: 

Η ανάμειξη του χώματος πριν την σπορά ή την μεταφύτευση με κοπριά ή κομπόστ είναι αρκετή για να του εξασφαλίσει τα απαραίτητα συστατικά.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πρόσθετο λίπασμα θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί, αφού υπερβάλουσα ποσότητα ειδικά αζωτούχων σκευασμάτων έχουν σαν αποτέλεσμα τον μαρασμό του φυτού. 





Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Άλυσσο ανθίζει από τον Μάρτιο - Απρίλιο και έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρους που φυτεύονται "πεταχτά" απ΄ευθείας στο σημείο που θέλουμε να φυτρώσει.

Απο τις αρχές της άνοιξης στα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Άλυσσου και σχεδόν όλες τις εποχές  σπόρους  διαφόρων ποικιλιών - αποχρώσεων. 



Δείτε και...
soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ