2021-03-12 18:48:06
Φωτογραφία για Συμφωνία για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» 2021-2027.
Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με τη δεύτερη έκδοση του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) . Το CEF 2 θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί βασικά έργα στους τομείς των μεταφορών, της ψηφιακής και της ενέργειας. Θα διαρκέσει από το 2021 έως το 2027, με σημαντικό συνολικό προϋπολογισμό 33,71 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι προϋπολογισμοί για κάθε τομέα θα είναι:

μεταφορές: 25,81 δισεκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 11,29 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις χώρες συνοχής)

ενέργεια: 5,84 δισεκατομμύρια ευρώ

ψηφιακό: 2,06 δισεκατομμύρια ευρώ

Μεταφορές

Το τμήμα CEF Transport του προγράμματος θα προωθήσει έντονα την ιδέα της μετάβασης από ένα συνονθύλευμα εθνικών δικτύων σε ένα πραγματικά διασυνδεδεμένο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών, οδικών, εσωτερικών πλωτών οδών και θαλάσσιων υποδομών, καθώς και προώθηση ασφαλών και ασφαλών κινητικότητα
. Προτεραιότητα θα δοθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), εστιάζοντας στις ελλείπουσες συνδέσεις και στα διασυνοριακά έργα με προστιθέμενη αξία στην ΕΕ. 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού για τις μεταφορές θα χρηματοδοτήσουν μεγάλα σιδηροδρομικά έργα μεταξύ των χωρών συνοχής και 1,69 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για να διασφαλιστεί ότι όταν η υποδομή προσαρμόζεται για τη βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός της ΕΕ, είναι συμβατή με δύο χρήσεις, καλύπτοντας τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές ανάγκες .

Ενέργεια

Στον ενεργειακό τομέα, το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, βελτιώνοντας τη διαλειτουργικότητα των ενεργειακών δικτύων διασυνοριακά και τομείς, διευκολύνοντας την απαλλαγή από τον άνθρακα και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού. Θα υπάρχει επίσης χρηματοδότηση για διασυνοριακά έργα στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων ανάθεσης, θα ληφθεί υπόψη η συνέπεια με τα σχέδια ενέργειας και κλίματος της ΕΕ και των εθνικών, συμπεριλαμβανομένης της αρχής της «ενεργειακής απόδοσης πρώτα».

Η ΙΝΕΑ, η οποία θα γίνει ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) την 1η Απριλίου 2021, θα διαχειρίζεται και τα δύο αυτά μέρη του προγράμματος CEF, ενώ ένας νέος εκτελεστικός οργανισμός, ο Εκτελεστικός Οργανισμός Υγείας και Ψηφιακής (HaDEA) θα αναλάβει τη φροντίδα του ψηφιακού τμήματος του CEF, αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ec.europa.eu/inea/en/news-events/newsroom/agreement-2021-2027-connecting-europe-facility

Επιμέλεια: Χρήστος Γιαννακίδης

sidirodromikanea
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σεισμός στη Λευκάδα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σεισμός στη Λευκάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ