2021-04-18 08:45:19
Φωτογραφία για Επανεκκίνηση του τουρισμού: Πώς θα επισκέπτονται τη χώρα μας οι ξένοι τουρίστες από Δευτέρα 19/4



Έτοιμοι για το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού δηλώνουν στην κυβέρνηση, αν και οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές, τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φάση. Από τη μία η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και από την άλλη οι περιορισμοί των μετακινήσεων που επιβάλλουν οι χώρες στους πολίτες τους κρατούν χαμηλά τον πήχη. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να σηματοδοτήσουν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, έστω και σε πιλοτικό στάδιο αρχικά και με την ελπίδα ότι, με τη διεύρυνση του μαζικού εμβολιασμού και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Χαρακτηριστικές είναι οι δύο αναρτήσεις στο Twitter του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα της από τη Δευτέρα 19/4, όπως, όπως διευκρίνισε, αυτό δεν αφορά πολύ μεγάλους αριθμούς τουριστών αφού οι ίδιες οι χώρες εφαρμόζουν περιορισμούς στις μετακινήσεις κατοίκων τους.



Αρχικά, με δεδομένη και τη λήξη της σχετικής notam της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από την Ε.Ε. και πέντε ακόμη χώρες, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, σε πρώτη φάση θα υποδέχεται πτήσεις μόνο στα αεροδρόμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Κω, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Κέρκυρας. Μετά τα μέσα Μαΐου, καθόσον θα έχει ανοίξει στο σύνολό του ο τουριστικός κλάδος, όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα επιτρέπεται να δέχονται διεθνείς πτήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα εφαρμόζονται εξελιγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, βασισμένα σε ό,τι ίσχυε το 2020 με κάποιες μικρές προσαρμογές, ενώ δεν θα είναι πια υποχρεωτική η καραντίνα για τους ξένους επισκέπτες (έχει αρθεί ήδη για τους Ισραηλινούς εμβολιασμένους και με αρνητικό τεστ επισκέπτες).

Χωρίς τεστ τα παιδιά

Πλέον, για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα, θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα της χώρας προέλευσής του, διαφορετικά να έχει αρνητικό τεστ PCR που έχει κάνει μέχρι και 72 ώρες προτού ταξιδέψει. Ειδικά τα παιδιά μικρότερα των 5 ετών δεν θα υποχρεούνται σε τεστ. Κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, οι ξένοι επισκέπτες, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα υπόκεινται σε στοχευμένους ελέγχους. Εφόσον κάποιοι αποδειχθούν θετικοί στον κορωνοϊό, θα φιλοξενούνται προσωρινά σε ξενοδοχεία απομόνωσης, τα οποία προβλέπεται να λειτουργούν κοντά σε κάθε πύλη εισόδου, καθώς και σε άλλα, στρατηγικά σημεία σε όλη τη χώρα.

Αν το τεστ και ο εντοπισμός θετικού κρούσματος λάβουν χώρα στη διάρκεια δειγματοληπτικού ελέγχου στα χερσαία σύνορα, τότε η είσοδος του φορέα στη χώρα ενδεχομένως να απαγορευτεί. Σε πρώτη φάση, όσον αφορά τα σύνορα αυτά, θα λειτουργήσουν οι δύο σταθμοί εισόδου από τη Βουλγαρία, ο Προμαχώνας και η Νυμφαία και σε ένα περίπου μήνα θα επιτραπεί η διέλευση και από τους σταθμούς των Ευζώνων και της Νίκης, στα σύνορα με τα Σκόπια.

Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, από αύριο, Δευτέρα, δεν θα ισχύει η καραντίνα και για όσους στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα και το επόμενο διάστημα στα υπόλοιπα λιμάνια.

Οι ξένοι επισκέπτες, για όσο διάστημα δεν επιτρέπονται οι από νομό σε νομό μετακινήσεις, θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο που έχουν κάνει κράτηση με το voucher αυτού. Κατά τα λοιπά θα οφείλουν να τηρούν δίχως εξαιρέσεις τα μέτρα τα οποία ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να τονίζει ότι «μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο, βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

Κρουαζιέρα και συνέδρια

Από την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα επιτρέπεται η κρουαζιέρα χωρίς ενδιάμεσες στάσεις σε λιμάνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (blue cruising), ενώ στα μέσα Μαΐου θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην κρουαζιέρα, πάντα βέβαια με την πιστή τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η ίδια προϋπόθεση ισχύει και για τα συνέδρια τα οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα πραγματοποιούνται χωρίς πρόβλημα επίσης από τα μέσα Μαΐου, αν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται δημιουργούν αντιδράσεις.



Εάν η χώρα από την οποία προέρχεται ο ξένος επισκέπτης απαιτεί διαγνωστικό τεστ για να επιστρέψει αυτός πίσω, θα γίνεται έλεγχος PCR ή αντιγόνου στο ξενοδοχείο του, οι εργαζόμενοι στο οποίο -όπως και όλοι όσοι απασχολούνται στον τουριστικό κλάδο- θα έχουν εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα. Μέχρι την ημερομηνία του εμβολιασμού τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο μία φορά την εβδομάδα.

Βασικός στόχος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι να βρεθεί η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, «θα δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για επισκέπτες και οικοδεσπότες και η σταδιακή επιστροφή προς την κανονικότητα θα έχει ξεκινήσει».

Πηγή (ΚΥ 18/4/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ