2021-05-27 12:09:38
Φωτογραφία για Τζανάκης: Ποιες περιοχές και πότε θα πρασινίσουν. Πότε πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα - Καπραβέλος: Κανείς πλήρως εμβολιασμένος σε ΜΕΘ
Δύο είναι οι εκδοχές για να σπάσουμε το ψυχολογικό όριο των 1.000 κρουσμάτων που σημαίνει αυτόματα ότι το ECDS (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) θα μας βάψει «πράσινους» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

«Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από το 3 μετά από αρκετές ημέρες» δήλωσε.

Συγκεκριμένα, «η μια, η πολύ ευοίωνη εκδοχή λέει ότι 10 με 15 Ιουνίου θα σπάσουμε το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη πάει εξαιρετικά, συνεχίζει κανονικά τις καθοδικές της πορείες παρά τις γιορτές και το Πάσχα. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές είχαμε ανακοπή της πτωτικής πορείας που ξαναρχίζει να γίνεται πτωτική» τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το λιγότερο ευοίωνο σενάριο, ο καθηγητής έκανε λόγο για «σπάσιμο του φράγματος» 25 Ιουνίου με τέλος Ιουνίου, οπότε θα πέσουμε στα 1.000 ή λίγο κάτω από τα 1.000 κρούσματα. Χθες δημιουργήθηκε ρεκόρ χαμηλής θετικότητας αρκετά κάτω από 3 μετά από αρκετές ημέρες.


Εξήγησε ότι ορισμένες περιοχές πάνε παρά πολύ άσχημα, αλλά είναι μεμονωμένες, και λόγω χαμηλής πληθυσμιακής δυναμικής και δεν επηρεάζουν την όλη εικόνα. Πρόκειται για την Κάλυμνο και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά έχουν ραγδαία αποκλιμάκωση μετά τα μετρά που ελήφθησαν.

Αττική και Θεσσαλονίκη- Κοντά στο να γίνει «πράσινη» η Θεσσαλονίκη

Η Περιφέρεια Αττικής και η ΠΕ Θεσσαλονίκης που αποτελούν το 60% του πληθυσμού της χώρας, παρουσιάζουν εικόνα αποκλιμάκωσης του επιδημιολογικού τους φορτίου, με πιο εμφαντικό τρόπο όμως η Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα, μάλιστα, δεν παρουσιάστηκε η γνωστή ανακοπή της αποκλιμάκωσης απόρροια των γιορτών, αλλά συνεχίστηκε η προ των εορτών καθοδική πορεία ομαλώς. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) βρίσκεται σταθερά κάτω από τη μονάδα (0,94 & 0,84 αντίστοιχα). Η προοπτική ταξινόμησης στο πράσινο χρώμα εμφανίζεται ιδιαιτέρως κοντινή για τη Θεσσαλονίκη, αρκεί να συνεχίσει με προσοχή και τήρηση των κανόνων που έχουν θεσπιστεί.

Κρήτη και Αχαΐα – Ελαφρύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ελλάδα

Η Κρήτη είναι μια περιοχή με επιδημιολογικό φορτίο περίπου στο 65% αυτού της χώρας. Ο IR βρίσκεται στο 192 με τις ΠΕ Ηρακλείου, Ρεθύμνου & Χανίων να υπερβαίνουν το όριο των 150 κρουσμάτων ανά 14 ημέρες/100.000 πληθυσμού, ενώ ο νομός Λασιθίου είναι συνεχιστικά στην πράσινη ζώνη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η παρούσα κατάσταση, παρότι αρκετά ελαφρύτερη από την υπόλοιπη Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από τη γνωστή αναστολή του ρυθμού μείωσης με ήπια αναστροφή της πτωτικής πορείας, απόρροια της κινητικότητας των γιορτών και του ανοίγματος των δραστηριοτήτων. Ο Rt βρίσκεται οριακά κάτω από τη μονάδα. Χρειάζεται πολλή προσοχή ώστε η αναμενόμενη πτώση του IR στο όριο των 150 να επιτευχθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Από την άλλη πλευρά, η ΠΕ Αχαΐας δείχνει σημεία αποκλιμάκωσης που ήταν ταχεία και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου με την περιοχή να είχε φτάσει στις παρυφές του πράσινου επιπέδου. Όμως η κινητικότητα κυρίως του Πάσχα ανέκοψε αυτή την πτωτική τάση, χωρίς ευτυχώς η επιδημιολογική καμπύλη να αναστραφεί και να μετατραπεί σε επιδείνωση. Ο Rt βρίσκεται σαφώς κάτω από τη μονάδα και την τελευταία βδομάδα διαπιστώνεται σταθεροποίηση της πτωτικής πορείας του αριθμού των κρουσμάτων. Ο IR να είναι 231 χαμηλότερος από τον αντίστοιχο συνολικά της Ελλάδας και της Αττικής.

Τι προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες

Στο μοντέλο της ομάδας του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, είναι εμφανής η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που ξεκίνησε δειλά από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και εξελίσσεται ομαλά παρά κάποιες μικρές αυξομειώσεις, με πιο εμφανή τη μικρής διάρκειας ανακοπή του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου, απόρροια της κινητικότητας των εορτών του Πάσχα.

Στη βραχυχρόνια ανάλυση πρόβλεψης τεσσάρων εβδομάδων έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από μεταβλητές, όπως ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί σταθερός πάνω από 100.000 δόσεις/ημέρα, η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης (αριθμός μοριακών ή rapid test, self test) θα παραμείνει υψηλά όπως αυτή τη στιγμή και ότι οι αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή που θα γίνουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα συνοδευτούν από καθολική εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και δεν θα επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα περισσότερο του 5%,

Αναφορικά για το αν θα πετάξουμε τις μάσκες το καλοκαίρι, διευκρίνισε ότι θα εξαρτηθεί από το ποσοστό εμβολιασμού. «Κάποια στιγμή γρήγορα θα τις αφαιρέσουμε, δεν μεταδίδεται τόσο πολύ ο κορονοϊός στους εξωτερικούς χώρους, για τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να κτίσουμε τείχος ανοσίας στο 75%» επισήμανε. «Οι νέοι άνθρωποι αναπτύσσουν πολύ γρήγορα αντισώματα και με τον πρώτο εμβολιασμό» υπογράμμισε.

Καπραβέλος: Κανείς πλήρως εμβολιασμένος σε ΜΕΘ

Από πλευράς του, ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου επιβεβαίωσε ότι έχουμε βελτίωση δεικτών και στο νοσοκομείο του, με λίγες εισαγωγές, λίγους νοσηλευόμενους, αλλά ακόμα μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ οι οποίες είναι κατά 80% καλυμμένες.

«Τα κρούσματα που βλέπουμε δεν μεταφράζονται σε πίεση το ιικό φορτίο είναι ευτυχώς χαμηλό» σχολίασε πάντως.

«Ανησυχούμε ότι η επιπέδωση είναι σε υψηλό επίπεδα. Περιμέναμε με τα τεστ και τα εμβόλια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση. Ανοίξαμε τις δραστηριότητες, τον τουρισμό, υπάρχει κίνδυνος για μικρές τοπικές εκρήξεις» είπε.

«Κανείς που νοσηλεύουμε αυτή τη στιγμή δεν εισήχθη στη ΜΕΘ εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κανείς. Δυστυχώς κάποιοι που είχαν κάνει μόνο τη 1 δόση δεν πρόλαβαν» τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Καπραβέλος.
themaygeias
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ