2021-06-04 16:21:38
Φωτογραφία για Μπαίνει σε ράγες το τρένο στην Εορδαία;
 Σημαντικές επαφές Πλακεντά στην Αθήνα – Κλιμάκιο της ΕΡΓΟΣΕ στην περιοχή.

Το θέμα του σιδηρόδρομου στην περιοχή ανακινεί έντονα ο Δήμος Εορδαίας, με σειρά επαφών του δημάρχου Παναγιώτη Πλακεντά κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα. Ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες αλλά κυρίως τους φορείς της περιοχής, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο αστικής αξιοποίησης.

Τα ζητούμενα που τέθηκαν στο τραπέζι από το Δήμαρχο σε υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ είναι τρία. Να ζωντανέψει το τμήμα Πτολεμαΐδα-Αμύνταιο, να φτάσει το τρένο στο ΒΙΟΠΑ, και να παραχωρηθεί στο Δήμο Εορδαίας ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης.

Σε πρώτη φάση, ο δήμος έχει σαν στόχο να ενεργοποιηθεί η γραμμή (και δευτερευόντως το δρομολόγιο) από το Αμύνταιο μέχρι την Πτολεμαΐδα. Με τον τρόπο αυτό η Εορδαία θα μπορεί να «κουμπώσει» σε ένα δρομολόγιο προς Θεσσαλονίκη που ήδη είναι σε λειτουργία, ξαναμπαίνοντας στο σιδηροδρομικό χάρτη
. Δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό ζήτημα είναι η ενεργοποίηση και συντήρηση της γραμμής που φτάνει στην πρώην ΑΕΒΑΛ και νυν ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας. Η ύπαρξη υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το εσωτερικό του ΒΙΟΠΑ, θεωρείται πως είναι ένα από τα πλέον κεφαλαιώδη συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΒΙΟΠΑ, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή λόγω και των ειδικών κινήτρων που θεσπίζει το ΣΔΑΜ. Συνεπώς η συγκεκριμένη εξέλιξη θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελής σε επιχειρηματικό επίπεδο, για εμπορευματικές – κυρίως- γραμμές και μεταφορά εμπορευμάτων προς τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της.

Τρίτο τεθέν ζητούμενο για τον Δήμο Εορδαίας είναι, να περιέλθει τμήμα του ανενεργού Σιδηροδρομικού Σταθμού Πτολεμαΐδας στο Δήμο Εορδαίας προς αξιοποίηση. Ένα τμήμα του κτιρίου, το κομμάτι γης που περιβάλλει τον σταθμό, τον περιβάλλοντα χώρο, την αποθήκη που υπάρχει στο σημείο συν τον υπόλοιπο χώρο, προκειμένου ο δήμος να τον εκμεταλλευτεί για λόγους αναψυχής. Αν το αίτημα γίνει αποδεκτό, θα υπάρξει κάποιο τίμημα για την παραχώρηση, ενώ υπάρχει η πρόνοια να κρατήσει ο ΟΣΕ τμήμα του κτιρίου για την έκδοση εισιτηρίων ώστε να μη χάσει ο Σταθμός τη λειτουργικότητα του.

Τόσο η ΕΡΓΟΣΕ όσο και η ΓΑΙΑΟΣΕ (εταιρείες που είναι αρμόδιες για τα 2 θέματα) φαίνεται πως είναι θετικές συνολικά στα θέματα που έθεσε ο δήμος. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, μετά τη πρώτη συνάντηση ακολούθησε και επιστολή του Δημάρχου προς τις Διοικήσεις των Εταιρειών. Ήδη έχουν ανταποκριθεί στελέχη της ΔΙεύθυνσης Μελετών της ΕΡΓΟΣΕ και αναμένεται να έρθουν την Τρίτη 8 Ιουνίου στην Πτολεμαΐδα ώστε να κάνουν επιτόπια επισκόπηση στην υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ μέχρι το ΒΙΟΠΑ, που είναι σε καλή κατάσταση και πιθανόν να χρειαστεί μόνο βελτιώσεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, πως με βάση την υπάρχουσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, υπάρχει υποχρέωση της ΔΕΗ να κατασκευάσει σιδηροδρομικό εμπορευματικό σταθμό στον Κόμανο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η ΔΕΗ πληρώνει αποζημίωση στον ΟΣΕ, επειδή δεν έχει υλοποιηθεί. Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει η σκέψη να ζητηθεί από τη ΔΕΗ, ο εν λόγω σταθμός πιθανώς να γίνει στο ΒΙΟΠΑ αντί του Κομάνου ώστε να έχει πρακτική αξία.

e-ptolemeos.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ