2021-06-29 12:56:21
Φωτογραφία για Η Εικαστική Δράση για τα 130 Χρόνια Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκης – Μοναστηρίου στην Π.Ε. Φλώρινας
To Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκαν παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις σε εννέα σημεία - σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης - Μοναστηρίου (Salonique a Monastir…219 χιλιόμετρα αφήγησης), με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από την κατασκευή του και την ανακήρυξη του 2021 ως «Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμου».

Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Αμυνταίου και Μεσονησίου χιλιάδες αναμνήσεις ζωντάνεψαν μέσα από μαρτυρίες, αφηγήσεις και εικόνες του παρελθόντος. Η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου την Άνοιξη του 1891, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η επερχόμενη κοινωνική αλλαγή με την εκβιομηχάνιση της χώρας και η αναγέννηση των περιοχών-σταθμών αποτέλεσαν αντικείμενα συζήτησης των εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο όνομα του σπουδαίου κινηματογραφιστή Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς τα τοπία των σταθμών Αμυνταίου, Μεσονησίου και Φλώρινας κυριαρχούν με εμβληματικό τρόπο στα έργα του. Προσφυγιές και σύνορα, προσδοκίες και ματαιώσεις πρωταγωνιστούν στα βαγόνια των παραμεθόριων σταθμών.


Οι εικαστικές δράσεις με τίτλο «Τα τραίνα να θυμάσαι» και «Ποιος τρενάρει;» παρουσιάστηκαν στις αίθουσες των σταθμών και περιλάμβαναν πρότυπα έργα ζωγραφικής, απαγγελία ποιημάτων και προβολή φωτογραφιών. Την οργάνωση των εκδηλώσεων επιμελήθηκαν η Αν. Διευθύντρια Ανάπτυξης Π.Ε. Φλώρινας, διδάσκουσα στο ΤΕΕΤ κ. Χρυσούλα Βοσκοπούλου και η Εικαστικός – Ιστορικός Τέχνης κ. Γλύκα Διονυσοπούλου, με τη συνδρομή καλλιτεχνών.

Χαιρετισμό στις εκδηλώσεις απηύθυναν, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Βαβλιάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλειος Άμπας, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθιμος Μπιτάκης και ο Αντιδήμαρχος Φλώρινας κ. Παναγιώτης Νότας.

Η δράση Salonique a Monastir (219 χιλιόμετρα αφήγησης), πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΣΕ, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων Α΄ και Β΄ βαθμού.

vetonews.gr

sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ