2021-08-09 10:37:31
Φωτογραφία για Η Υπεραγία Θεοτόκος στην Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη και στο Ισλάμ
Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που η εκκλησία γιορτάζει και ανυμνεί στις 15 Αυγούστου θεωρείται και είναι το Πάσχα του καλοκαιριού, είναι η γιορτή του πιο αγαπημένου και λαοφιλούς προσώπου της Χριστιανοσύνης. 

Είναι αφιερωμένη στην αγία γυναίκα που ο Θεός ευδόκησε να γεννήσει τον Μεσσία και Λυτρωτή των ανθρώπων. Είναι το μοναδικό θαύμα στην ιστορία της ανθρωπότητας: μια γυναίκα χωρίς να γνωρίσει άνδρα και να έλθει μαζί του σε σεξουαλική συνάφεια, παρθένος ούσα, να γεννήσει Υιό και μετά τον τοκετό της να παραμείνει παρθένος και μέχρι το τέλος της βιολογικής της ζωής να παραμείνει και πάλι παρθένος.

Στον χριστιανικό κόσμο η Παναγία δεν τιμάται μόνο ως η Αειπάρθενος Μαρία, η Κόρη του Ιωακείμ και της Άννας, που σε προχωρημένη ηλικία απόκτησαν θηλυκό παιδί. Είναι η Παρθένος Μαρία από την οποία πήρε σάρκα και οστά, ενσαρκώθηκε και έγινε εκ πνεύματος αγίου άνθρωπος ο Υιός του Θεού, ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Γι΄ αυτό η Μαρία δεν είναι απλώς Μητέρα του Ιησού, αλλά Μητέρα του Υιού και Θεού μας, εξού η προσωνυμία Κυρία Θεοτόκος.


Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των ορθοδόξων πιστών και της Παναγίας είναι σχέση επικοινωνίας παιδιού προς τη μητέρα, είναι σχέση προστασίας που νιώθουμε όταν είμαστε κοντά της, είναι το πρόσωπο, στο οποίο τοποθετούμε τον πόνο και τις ανάγκες μας, το τάμα και την υπόσχεση να ανταποδώσουμε την ευεργεσία, για την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα μας επιδαψιλεύσει. Αυτή η συναισθηματική σχέση τιμής και λατρείας των πιστών με την Παναγία αποτυπώνεται στις περισσότερες εικόνες της Παναγίας όπου η Θεοτόκος εικονίζεται σε κοινωνία με τον Υιό της. Επικαλούμαστε δε το όνομά της και ζητάμε να μεσιτεύσει σαν φιλεύσπλαχνη μάνα στο Υιό και Θεό μας υπέρ της ημών σωτηρίας. «Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου Σώτερ σώσον ημάς!»

Διαβάστε περισσότερα »
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ