2021-08-19 22:49:13
Φωτογραφία για Λαγκεστρέμια
Πληροφορίες και συμβουλές φροντίδας

για την Λαγκεστρέμια

Φυλοβόλλο δενδροοειδής θάμνος ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας λόγω των πολύ εντυπωσιακών λουλουδιών του.  

Γενικά Χαρακτηριστικά



Αν και η με καταγωγή από την Ινδοκίνα και την Ιαπωνία Λαγκεστρέμια (Lagestroemia indica)  δεν ανήκει στα δημοφιλή είδη για ανθόκηπους στην χώρα μας, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και εύκολης φροντίδας είδος, κατάλληλο για καλλιέργεια τόσο σε δοχεία φύτευσης (κατά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της) όσο κυρίως για κήπους, δημόσιους χώρους, εισόδους κλπ όπου μπορεί να φυτευθεί μεμονωμένα ή σε ομάδες.

Το ύψος αλλά και το πλάτος της κυμαίνονται από τα 2 έως και τα 5 περίπου μέτρα. Τόσο το μέγεθος και ο αποφλοιωμένος (λείας υφής) κορμός όσο τα πανέμορφα λουλούδια της συντελούν στην ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία της Λαγκεστρέμιας, σε όποιο σημείο και αν φυτευθεί. 

Οι συνήθεις παραδοσιακές ποικιλίες διαθέτουν άνθη σε απαλό ροζ ή κόκκινο χρώμα, όμως έχουν δημιουργηθεί και ιβρίδια με λουλούδια σε έντονο ροζ, μωβ, λιλά και λευκό.  



Τα λουλούδια εμφανίζονται κατά μήκος των ορθόκλαδης ανάπτυξης βλαστών σε ταξιανθίες (μπουκέτα) και παραμένουν ολοζώντανα για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. 

Το πυκνό φύλλωμά της αποτελείται από δερματώδη, οβάλ και μετρίου μεγέθους φύλλα σε ανοιχτόχρωμη ή πιο σκούρα πράσινη απόχρωση, κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ λίγο πριν πέσουν στην διάρκεια του φθινοπώρου αποκτούν ελαφρά κοκκινωπές σκιές. 



Φροντίδα

Πρόκειται για είδος όχι ιδιαίτερα απαιτητικό στην καλλιέργειά του και όπως όλα τα δέντρα-δενδρώδεις θάμνοι μεγάλης ανάπτυξης χρειάζεται απλά λίγο περισσότερη φροντίδα και προστασία από το υπερβολικό ψύχος αλλά και την ζέστη, στα αρχικά στάδια ανάπτυξή της. 

Χώμα: Αποφύγετε μόνο τα ιδιαίτερα αλκαλικά εδάφη και φροντίστε το χώμα της να διαθέτει καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Η Λαγκεστρέμια φυτεύεται σε σημεία πλήρως ηλιόλουστα, για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ελαφρά σκιερές θέσεις και θα πρέπει να μένει προστατευμένη από τον βοριά αλλά και τον ιδιαίτερα θερμό αέρα στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Ιδανική θέση για φυτά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή τους είναι τα προστατευμένα από τον άνεμο σημεία στα οποία, κάποιες ώρες της ημέρας, δημιουργείται φυσική ημισκιά από άλλα ψηλότερα φυτά-δέντρα. 

Γενικά, για να βοηθήσετε το φυτό να αναπτυχθεί σωστά και να είναι ευκολότερο να το προστατέψετε τόσο από το ψύχος όσο και από την ζέστη μετακινώντας το σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, προτιμήστε αρχικά την φύτευση σε γλάστρα και την τοποθέτηση στην οριστική της θέση όταν η Λαγκεστρέμια θα είναι πλέον εύρρωστη και αρκετά αναπτυγμένη. 



Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο πότισμα, κάθε 2-3 ημέρες στο ζεστό διάστημα του καλοκαιριού, ανάλοα βεβαίως και με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Όπως όλα τα καλλωπιστικά ποτίζετε ελαφρά περισσότερο κατά τα πρώτα 1-2 χρόνια έως να αναπτυχθεί αρκετά και να εγκατασταθεί μόνιμα σε ένα σημείο. 

Δεν την ευννοεί καθόλου το βρέξιμο του φυλώμματος και των λουλουδιών, γι΄αυτό και κατά τα ποτίσματα κατευθύνετε το νερό αποκλειστικά στις ρίζες της. 

Λίπανση: Ένα ενισχυτικό σκεύασμα για καλλωπιστικά κάθε 2-3 εβδομάδες στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενισχύει την ανθοφορία και την γενική ευρωστία της.  

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη που μπορούν να κλαδεύονται "γενναία", στο τέλος του χειμώνα, αφού ανθίζουν μόνο οι νέοι και όχι οι παλαιότεροι βλαστοί. Όμως ειδικά σε ήδη αναπτυγμένα φυτά το κλάδεμα εξαρτάται από το σχήμα και τον όγκο που επιθυμείτε να διαθέτει η Λαγκεστρέμια, γι΄αυτό και αποφύγετε το ετήσιο πολύ έντονο κλάδεμα αν αυτό που θέλετε είναι το φυτό να αναπτυχθεί ιδιαίτερα σε πλάτος και κυρίως σε ύψος αποκτώντας πολύ εντυπωσιακή όψη και περιοριστείτε στην αφαίρεση αδύναμων-ξερών βλαστών και το κόψιμο μόνο όσων χρειάζεται για να διατηρεί το συμπαγές σχήμα του και ταυτόχρονα ο αέρας να κυκλοφορεί ανάμεσα στο φύλλωμα. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Λαγκεστρέμια ανθίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και είναι από το λίγα τόσο έντονης ανθοφορίας είδη στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται μέσα της άνοιξης αφού οι θερμοκρασίες μετά τον χειμώνα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, με σπόρους ή κυρίως με ημιξυλώδη μοσχεύματα που θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αφράτο εμπουτισμένο φυτόχωμα και να τοποθετούν σε ηλιόλουστη θέση.

Σε όλα τα μεγάλα φυτώρια θα βρείτε  έτοιμα ήδη αναπτυγμένα φυτά Λαγκεστρέμιας  διαφόρων αποχρώσεων και μεγεθών που θα γεμίσουν ...χρώμα τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, μια εποχή που λίγα καλλωπιστικά βρίσκονται σε πλήρη ανθοφορία.  

Δείτε και...


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ