2021-10-07 11:46:56
Φωτογραφία για Μετρό Θεσσαλονίκης: Πώς θα είναι η αναπλασμένη Αγίας Σοφίας τέλος του 2021 (ΦΩΤΟ+Video)
Φεύγει το μεγαλύτερο μέρος της εργοταξιακής κατάληψης του Μετρό, στην οδό Αγίας Σοφίας, νοτίως της Εγνατίας, ο δρόμος διπλασιάζεται σε πλάτος και αποκτά φυτεμένη διαχωριστική νησίδα, το παρκάκι με το άγαλμα του μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου επανέρχεται στη θέση που είχε και, το πεζοδρόμιο προς την πλευρά της οδού Καστριτσίου και της νότιας εισόδου του σταθμού του Μετρό, διαπλατύνεται.

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Ο στόχος είναι, τέλος Δεκεμβρίου του 2021, να δοθεί στο κοινό της Θεσσαλονίκης το τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας, νοτίως της Εγνατίας», δήλωσε στο GRTimes.gr o κ. Νίκος Δένης, ο επιβλέπων πολιτικός μηχανικός και προϊστάμενος της Σιδηροδρομικής επιδομής της «Αττικό Μετρό Α.Ε.», στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Για τους Θεσσαλονικείς, η απομάκρυνση των εργοταξιακών καταλήψεων είναι μεγάλη υπόθεση καθώς ξανακερδίζουν την πόλη τους και, ειδικά στην περίπτωση της συγκεκριμένης κατάληψης, ξανακερδίζουν ένα κομβικό σημείο στην καρδιά του κέντρου και σε μία περιοχή που συνδυάζει την κατοικία με το λιανεμπόριο και πάμπολλες δραστηριότητες ελευθέρων επαγγελματιών.


Μετά από 14 χρόνια, πρώτη φορά μετά το 2007, η Αγίας Σοφίας ξαναβρίσκει τον ….εαυτό της, αλλά γίνεται και καλύτερη, γιατί τώρα αποκτά σταθμό Μετρό, ενώ παρουσιάζει και πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του σταθμού, έχουν τοποθετηθεί αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή ( τμήμα πλακόστρωτης πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα, τμήμα του στυλοβάτη και ένας κίονας).

«Ήδη αρχίσαμε και αφαιρούμε τα παλιά κράσπεδα ώστε να εφαρμόσουμε τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη και να δώσουμε την αμφιδρομημένη οδό σε κυκλοφορία, αλλά πλέον με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα στη μέση», εξήγησε ο κ. Δένης.

Η κάθοδος από την Εγνατία προς την Πλατεία Αγίας Σοφίας δεν μπορεί να επανέλθει στη παλαιά χάραξη, επειδή προς την πλευρά εκείνη βρίσκονται η νότια πρόσβαση του σταθμού και οι αεραγωγοί.

Μάλιστα προς την πλευρά της οδού Καστριτσίου, το πεζοδρόμιο θα διαπλατυνθεί, όπως μεγαλύτερο είναι και το πεζοδρόμιο της Εγνατίας, σύμφωνα με τη λογική διαμόρφωσης των χώρων του Μετρό, έξω από τους σταθμούς, που επίσης προβλέπει και δεύτερο κυκλοφοριακό φωτισμό, πέραν αυτού του Δήμου.

Έτσι, στο επόμενο διάστημα και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, απελευθερώνεται μεγάλο μέρος της εργοταξιακής κατάληψη, διαπλατύνεται η οδός, αλλάζει μορφή όλο το τμήμα της Αγίας Σοφίας, από την Εγνατία και μέχρι την Πλατεία, δίνοντας ανάσα σε ένα από τα κομβικότερα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

*Το σχέδιο των εργασιών ανάπλασης από την οδό Εγνατίας και νοτίως, μέχρι την Πλατεία Αγίας Σοφίας

grtimes.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ