2021-12-08 14:39:33
Φωτογραφία για Τρένο, ποδήλατο και σύγχρονος Βόλος συνδέουν από κοινού την τύχη τους!
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Όχι, οι ποδηλάτες είναι φίλοι και όχι εχθροί του Μουτζούρη!

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο θρυλικός Μουτζούρης, το τρένο του Πηλίου είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης ντόπιων και ξένων τουριστών οι οποίοι δεν φείδονται να διανύσουν δέκα και δεκαπέντε χιλιάδες μίλια για να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό παγκοσμίως σιδηροδρομικό αξιοθέατο.

Είναι γνωστό επίσης ότι από τις 25 Μαΐου 1996, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε λειτουργία και πάλι ο θρυλικός Μουτζούρης, αυτή δεν έγινε σε όλο το μήκος της διαδρομής του, ήτοι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βόλου έως τις Μηλιές, αλλά μόνο στο τμήμα από τα Άνω Λεχώνια έως τις Μηλιές, αφήνοντας μέχρι και σήμερα το μισό και πλέον μήκος της γραμμής εκτός λειτουργίας.

Από την άλλη, είναι γνωστό επίσης πόσοι και πόσοι υπηρεσιακοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης πολέμησαν και συνεχίζουν ακάθεκτοι τον λυσσαλέο πόλεμο στο θρυλικό αυτό τρενάκι, παρότι η ύπαρξη και η λειτουργία του του μόνο ευεργετικά αποτελέσματα έχει να αποφέρει για τους επιχειρηματίες και τους μαγαζάτορες της περιοχής του Βόλου, της Αγριάς και των Μηλεών
. Πόσες φορές δεν κάλυψαν με άσφαλτο τις γραμμές, πόσες φορές δεν έστησαν παράνομους κόμβους και πλατείες άνωθεν αυτής ή άλλες πόσες φορές δεν έθεσαν ζαρντινιέρες με πρόφαση δήθεν τον «εξωραϊσμό» τους!

Όμως, ευτυχώς η ψυχή του Τζώρτζιο ντε Κήρυκο ήταν και είναι εκεί και μαζί του κάποιοι ήρωες και κάποιες ηρωίδες της τοπικής εφορίας νεότερων μνημείων, συνεπικουρούμενοι από κάποιους ελάχιστους αθεράπευτους λάτρεις του τρένου, μάχονται στις επάλξεις να κρατήσουν τη γραμμή εκεί, μέχρι να έρθει η λυτρωτική στιγμή της επαναλειτουργίας της! Δεν έφταναν λοιπόν όλοι αυτοί, ήρθαν και οι «ποδηλάτες» να ζητήσουν την κάλυψή της; (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/12/blog-post_37.html)

Αγαπητοί μου ποδηλάτες, αγαπητοί κάτοικοι του Βόλου και της Αγριάς γιατί δεν ζητάτε κάτι το οποίο θα εξυπηρετεί όλους και εσάς τους ποδηλάτες και όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του Βόλου, της Αγριάς, των Άνω Λεχωνίων και των Μηλεών! Ζητείστε και απαιτείστε την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής του Πηλίου «light rail» σε όλο της το μήκος! Να μπορείτε και εσείς οι ποδηλάτες και οι μη ποδηλάτες να χρησιμοποιείτε το μέσο για τις καθημερινές σας μετακινήσεις και για να μεταφέρετε με το τρένο το ποδήλατό σας, αν χρειαστεί! Για ρίξτε μια ματιά στο σιδηρόδρομο «Mariazell» της Αυστρίας πλάτους 76 εκ. και μήκους 80 χλμ.: https://www.youtube.com/watch?v=WTijr2hLYC8 Είναι και «light rail» για τις καθημερινές μετακινήσεις των ντόπιων εκεί και τρενάκι αναψυχής για το βουνό! Αυτό να ζητείστε και για αυτό να μαζέψετε υπογραφές! Να βελτιώσετε τις υποδομές του τόπου σας, να καλέσετε και άλλους να σας επισκεφθούν, να γίνει ο Βόλος και το Πήλιο σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και σύγχρονο θέρετρο και για χειμώνα και για καλοκαίρι, αντίστοιχα! Και ο ποδηλατόδρομος μπορεί να συνυπάρξει από την άλλη μεριά του δρόμου, εκείνη που «κοιτάζει» προς το βουνό!

«Ναι» λοιπόν στο Τρενάκι, «ναι» στον εκσυγχρονισμό του, «ναι» στη λειτουργία όλης της γραμμής, «ναι» και στους κυκλικούς κόμβους που δεν θα καλύπτουν όμως τη γραμμή «ναι» και στον ποδηλατόδρομο από την απέναντι μεριά των γραμμών!

«Όχι» στην καταστροφική κάλυψη της γραμμής, «όχι» στην άσφαλτο, «όχι» στους παράνομους κόμβους και στα σιντριβάνια, όχι σε κάθε ύπουλο σχέδιο αλλοίωσης και καταστροφής του Μουτζούρη!

Μουτζούρης, Τραινάκι, light rail, Βόλος και Πήλιο συνδέουν από κοινού την τύχη τους. «Ναι» στο ποδήλατο με το τρένο Με εκτίμηση,

Σ. Βενέτης
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ