2022-01-03 09:20:07
Φωτογραφία για Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ικανότητα κατανόησης των ανθρώπων»...



Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε για το αν αγχώνεται για τις απαιτήσεις που έχει το κοινό από εκείνον.

Επίσης, ανέφερε αν είναι δύσκολο τελικά να αγαπάς τους ανθρώπους και μία καθημερινή του ιεροτελεστία.

Αγχώνεσαι για τις απαιτήσεις που έχει το κοινό από σένα και τις παραστάσεις σου;

Όχι, γιατί καταρχάς έχω εγώ πολύ υψηλές απαιτήσεις από μένα. Δεν ξέρω τι απαιτήσεις έχει το κοινό κι εδώ που τα λέμε δεν ξέρω αν υπάρχει το κοινό ακριβώς όπως το λέμε. Υπάρχουν άνθρωποι που καθένας έχει μια τελείως διαφορετική γνώμη γι' αυτό που φτιάχνουμε. Αν εννοείς ότι πιθανότατα περιμένει κανείς βλέποντας μια δική μου παράσταση να δει μια καλοφτιαγμένη παράσταση ή μια παράσταση που να έχει κάτι να πει ή μια προσωπική σφραγίδα, το αντιλαμβάνομαι. Επίσης χαίρομαι όταν καταλαβαίνω ότι κάποιοι από το κοινό διακρίνουν κάτι που είναι πολύ δικό μου και πολύ προσωπικό μέσα στον πυρήνα κάθε παράστασης. Αλλά η μεγαλύτερη απαίτηση ή «βάρος» μου ασκείται από τον ίδιο μου τον εαυτό. Κι εκεί η απαίτηση δεν είναι να πετύχει εμπορικά η παράσταση -φυσικά, το προτιμώ να πετύχει-, αλλά να είμαι εγώ καλύτερος σαν κατασκευαστής, βαθύτερος ως καλλιτέχνης και πιο προσωπικός ως άνθρωπος.

Δύσκολο δεν είναι να αγαπάς τους ανθρώπους τελικά;

Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ικανότητα κατανόησης των ανθρώπων. Αγαπώ τη φύση μας, την καταλαβαίνω. Υπάρχει ο περίφημος στίχος του Τερέντιου που λέει «Είμαι άνθρωπος. Τίποτα ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο». Τον τελευταίο χρόνο ένιωσα να μετακινείται ασυνείδητα η ματιά μου πάνω στον κόσμο, να έχω πολύ περισσότερα σύννεφα στην εικόνα που έχω για τους ανθρώπους. Αυτό επειδή το κατάλαβα και το διαπίστωσα και είναι κάτι τοξικό, επειδή δεν μπορώ να ζω μέσα στην υγρασία μιας μαύρης εικόνας για τους άλλους, προσπαθώ να βρίσκω οτιδήποτε στη ζωή και την τέχνη για να καθαρίσει ξανά την εικόνα που έχω για όλους εμάς τους ανθρώπους. Εκανα ένα απλό πείραμα, αφού διάβασα μια μελέτη για το πώς επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα και οι ειδήσεις τον ψυχισμό μας. Παρατήρησα ότι στα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε 10 λεπτά έχεις διαβάσει τόσα αρνητικά ή μισαλλόδοξα πράγματα ή βαθιά προσβλητικά ή με μίσος ή με βαθιά άρνηση για τη ζωή που σχεδόν ένιωσα σαν να ήπια κάτι δηλητηριώδες σωματικά. Επειδή το έκανα συνειδητά διαπίστωσα ότι λειτουργεί. Ενα από τα πράγματα που εμένα μου κάνουν καλό είναι να είμαι απομακρυσμένος από τα κοινωνικά δίκτυα και από μια μανία που είχα παλιότερα για την κατανάλωση ειδήσεων. Το scrolling λειτουργεί στον εγκέφαλο με την άμεση επιβράβευση. Αυτό κάνει τον εγκέφαλο να εκκρίνει ουσίες ευχαρίστησης. Γι' αυτό και μας είναι τόσο δύσκολο να αποκοπούμε. Είναι ΟΚ για όποιον του αρέσει. Για κάποιους μπορεί να είναι και εργαλείο της δουλειάς. Αλλά όχι για μένα.

Μια μικρή καθημερινή ιεροτελεστία σου;

Ίσως το μόνο που μπορώ να αναφέρω είναι ότι κάθομαι και κοιτάζω έξω από το παράθυρο του γραφείου τη φύση. Το ξεκίνησα στην πανδημία και κατάλαβα πόσο καλό στην ψυχή κάνει το πράσινο. Το πρωί πριν ξεκινήσω να δουλεύω βγαίνω μια βόλτα στη φύση ή κάθομαι και την παρατηρώ.



Πηγή:Gala



Πηγή: TVNEA.COM
tvnea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ